1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SKANDAL!
SKANDAL!

SKANDAL!

LTB ve Sağlık Bakanlığı denetim yaptı ve...

A+A-

LTB ve Sağlık Bakanlığı piyasada gıda denetimi yaptı. Birçok ürün limit değerleri tüketime aykırı.

 

ÖZELLİKLE SÜT ÜRÜNLERİNE DİKKAT: Devlet Laboratuvarı ve Merkez Teşhis ve Araştırma Laboratuvarı’nda yapılan ve ülkenin neredeyse her yerinden alınan numuneler ışığında gerçekleştirilen analizlerde özellikle hellim, nor ve sucuklarda normal değerin üzerinde değerlere rastlandı

S. AUREUS TEHLİKESİ: Lefkoşa Türk Belediyesi’nin Lefkoşa’daki marketlerde yaptırdığı analizlerde bazı süt ürünleri ve et ürünlerinde S. Aureus türü bakteriye rastlandığı ortaya çıktı. Aralık ayı içerisinde yapılan tetkiklerde 71 ürünün 13 üründe S. Aureus bakterisine rastlandı

SUCUKTA DEĞERLER YÜKSEK: Devlet Laboratuvarı’nın et ürünü üzerinde yaptığı kimyasal analizlerde ise 6 üründe pH değerleri ve su miktarı yüksek çıktı. Çeşitli firmaların mini sucuk, et mamülleri, baton sucuk, büfe sucuk, mangal sucuk ürünlerinde limit değerler 5.6 iken bu ürünlerdeki değerler 6.2 ile 6.5 arasında çıktı

YASALAR BİR AN ÖNCE GEÇİRİLMELİ: Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, toplumun büyük hassasiyet gösterdiği “Gıda Güvenliği Yasası ve Hal Yasası” tasarılarının bir an önce Meclis’ten geçirilerek, yasallaştırılması gerektiğini vurguladı

Lefkoşa Türk Belediyesi, Sağlık Bakanlığı ve Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi’nin aralık ayı içerisinde Devlet Laboratuvarı ve Veteriner Dairesi’ne bağlı Merkez Teşhis ve Araştırma Laboratuvarı’na yaptırdığı analizlerde özellikle süt ürünleri ve et ürünlerinde genel değerlerin üstünde değerlere rastlandığı ortaya çıktı. Devlet Laboratuvarı tarafından yapılan analizlerde birçok markanın ürünlerinde S. Aureus ve E. Coli 0157:H7 adında bakteriye rastlandığı ayrıca et ürünlerde Salmonella türü bakteriye rastlandığı belirtildi. Gıda Mühendisleri Odası ise ürünlerde tespit edilen bakterilerin ciddi bir konu olduğunu ve yetkililerin önlem almasının önemli olduğunu belirtti.

kntrl1.jpg

kntrl2.jpg

S. Aureus tehlikesi

3 kurumun yaptırdığı araştırmalar sonucunda özellikle süt ürünlerinde S. Aureus bakterisinin çıkması halk sağlığı için büyük tehlike yaratıyor. 3 kurumun yaptırdığı analizlerde 15 şirketin çeşitli ürünlerinde S. Aureus bakterisine rastlandı.

Salmonella da tespit edildi

Lefkoşa Türk Belediyesi tarafından Veteriner Dairesi Merkez Teşhis ve Araştırma Laboratuvarı’na yaptırılan ve Lefkoşa içerisindeki marketlerden alınan örnekleri içeren 71 numunenin 13 tanesinde değerler normal değerlerin üzerinde çıktı. 14 ürünün 12’inde S. Aureus bakterisine rastlanırken 5 üründe Salmonella bakterisine rastlandı.

Temel Sağlık Hizmetleri de analiz yaptırdı

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi de aralık ayı içerisinde ülkenin bir çok yerindeki marketlerden aldırdığı hellim, peynir, kaşar, çökelek ve nor numuneleri üzerinden bir analiz yaptırarak üst değer çıkan ürünleri tespit etti. Dairenin yaptırdığı analizde ise 4 üründe S. Aureus bakterisine, 1 üründe Salmonella ve 4 üründe E. ColiO157 bakterisine rastlandı.

Et ürünleri de denetlendi

Sağlık Bakanlığı’nın yine aralık ayı içerisinde Devlet Laboratuvarı’na piyasadaki et ürünlerinden alınarak yaptırdığı analizlerde de 6 ürün kimyasal yönden limit üstü bulundu. Buna göre Aket Mini Sucuk, Güngören Et Mamülleri Baton Sucuk, Beyet Büfe Sucuk, Beyet Mangal Sucuk ve Aket Baton Sucuktaki PH oranları olması gereken değerlerin üzerinde çıktı.

Limit 5.6

Et ürünlerinde yapılan analizde TGK Et ve Et Ürünleri Tebliği’nde belirtilen “Isı İşlem Görmüş Sucuk için olması gereken oranın 5.6 olması gerekirken 6 ürün 6.2-6.5 aralığında çıktı.

LTB uyardı

Lefkoşa Türk Belediyesi analiz sonuçlarına göre Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi’ne bir yazı yazarak belediyenin Aralık ayında yapmış olduğu piyasa kontrollerine ilişkin Veteriner Dairesi Laboratuvarı’nın analizlerini daire ile paylaştıkları belirtildi. Sonuçların Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği’ne göre değerlendirildiği ve limitlere uygun olmayan ürünlerin Lefkoşa Belediye hudutları içerisindeki satış noktalarından toplatıldığı belirtildi. LTB ayrıca Sağlık Bakanlığı’nı uyararak üreticilerin bir kısmının belediye sınırları dışında yer aldığını ve söz konusu ürünlerin ülke çapında satıldığını belirtti.

Çoğu ciddi hastalıklara neden oluyor

Bazı ürünlerde tespit edilen bakteriler insan sağlığını olumsuz etkiliyor. Gıda Mühendisleri Odası’nın Havadis’e yaptığı açıklamada tespit edilen bakteriler arasında bulunan S. Aureus, Salmonella, E. Coli O157:H7 ve L. Monocytogenes bakterilerinin insan sağlığı tehdit eden ciddi bakteriler olduğunu belirtti. Gıda Mühendisleri, S. Aureus bakterisinin Karın ağrısı, bulantı ve kusmaya, Salmonella’nın ishal, kusma ve ateşe, L. Monocytogenes’in bağışıklık sistemi güçsüz olan insanlarda menenjit, hamile kadınlarda ise düşük riskine, E. Coli O157:H7’nin karın ağrısı, kusma, kanlı ishal gibi ciddi sağlık problemlerine sebebiyet verdiğini açıkladı.

Hijyen koşulları nedeniyle ürüyorlar

Süt ürünleri ve etteki bakterilerin bir kısmının sağlıksız işlemler sonucu ortaya çıktığına vurgu yapan Gıda Mühendisleri Odası, ürünlerin üretiminin yapıldığı yerlerde özellikle hijyenik tedbirlerin alınmaması nedeniyle bu tür olaylarla karşılaşıldığını kaydetti.

“Güvenliği Yasası ve Hal Yasası” geçirilmeli

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), toplumun büyük hassasiyet gösterdiği “Gıda Güvenliği Yasası ve Hal Yasası” tasarılarının bir an önce Meclis’ten geçirilerek, yasallaştırılması gerektiğini vurguladı.
Birlik, Sağlık ve Tarım Bakanlığı’nın Tabipler Birliği’ni de yanlarına alarak mevcut yasalar ışığında gerek raflarda satılan gıdalarda ve gerekse sofraya gelen sebze ve meyvelerde, süt ve et ürünlerinde
bir an önce ciddi ve güvenilir denetimler başlatmasını “şiddetle” önererek, “Eğer Sağlık ile Tarım Bakanlıkları bu denetimleri başlatmazsa biz KTTB olarak toplum adına bu denetimlere
başlayacağız” dedi.

KTTB Başkanı Filiz Besim yazılı açıklamasında, Trabzon (cennet) hurmalarında saptanan zehirle ilgili olarak ciddiyetle yeniden gündeme gelen “Gıda Güvenliği Yasası’nın” aslında uzun süredir toplumun büyük hassasiyet gösterdiği bir konu olduğuna işaret ederek, tüketilen gıdaların denetlenmemesinin ve musluklardan akan suyun kirli olmasının sağlığı ciddi boyutta tehdit ettiğine vurgu yaptı.

Salmonella nedir?

Salmonella gram-negatif bir bakteridir. Salmonella Typhi tifoya neden olur. Diğer Salmonellalar sıkça gıda kaynaklı hastalıkların nedenidir, özellikle kümes hayvanları ve çiğ yumurtadan kaynaklanırlar.

S. Aureus nedir?

S. Aureus intoksikasyonu gıdalar ile bulaşan en yaygın hastalıklardandır. Hastalığa bakterinin gıdada çoğalması sonucu ürettiği toksinin gıda ile birlikte alınması yol açmaktadır. Gıdaları genellikle çalışan personel vasıtası ile (eller, öksürme, hapşırma, vb.) geçebilmektedir.

E. Coli nedir?

Başka hayvanlarda etkisiz olan bazı E. Coli tipleri insana bulaştıklarında hastalık yapabilirler. Bunların en ünlüsü sayılan O157:H7 adlı serotip kanlı ishale ve ölüme yol açabilir.
E. Coli Gram-negatif bir bakteri olduğundan endospor oluşturmaz, pastörizasyon veya kaynatma ile ölür. Memeli hayvanların bağırsaklarında büyümeye adapte olmuş olduğu için en iyi vücut sıcaklığında çoğalır.

Etteki PH oranı

Etteki asit seviyesi, laktik asit oluşumuna bağlı olarak yaklaşık PH 5.6’ya düşer (Asitlik artar). Kaliteli etin PH değeri 5.4 ile 5.7 arasında değişir. Ette PH seviyesinin 5.8’in üstünde olmasının muhtemel sonucu koyu renkli ettir. Koyu renkli etin, çiğken görüntüsünü ve pişirildiğinde lezzetini bozan bazı özellikleri vardır. Pişirme esnasında et, daha fazla nem kaybeder ve sulu olmak yerine kurur. Yüksek seviyedeki PH ve nem nedeniyle, bakterilerin üreme hızı da artar ve böylece etin raf ömrü de kısalır. Bakteriyel büyüme, lezzet bozukluğuna neden olabilir. Çok koyu renkli etlerin tüketici tarafında tercih edilmemesinin sebebi, tüketicilerin bu etlerin yaşlı veya sağlıksız hayvanlardan geldiğini düşünmeleridir.

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.