1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SKANDAL!
SKANDAL!

SKANDAL!

Polise ve mahkemelere yansıyan olaylara göre, KKTC’de

A+A-

Duygu Alan

Polise ve mahkemelere yansıyan olaylara göre, KKTC’de uyuşturucu kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Yapılan uzman araştırmalarına göre, ülkemizde uyuşturucu kullanım yaşı lise ve ortaokullara kadar düştü. Uzmanlar, uyuşturucu kullanım oranının eğitim ile düşebileceği görüşünde.

KKTC’de 1996; 1999; 2004 ve 2011’de lise öğrencilerine yönelik; 2003; 2008 ve 2013’te de ülke genelinde madde kullanımına ilişkin bilimsel birçok araştırma yapan Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, bu bağlamda; uyuşturucu ile mücadele programının eğitim müfredatına girebilmesi için yıllar önce hazırladığı “Kişisel ve Sosyal Becerileri Geliştirme Kılavuzu’nu güncelledi. Bu çerçevede, uyuşturucu eğitim programı hazırlandı.

Kemal Dürüst’ün bakanlığı döneminde uyuşturucu eğitim programının müfredata alınması yönünde karar üretildi.

Hükümet değişti, program da askıda kaldı. Programın müfredata alınıp alınmayacağı konusunda bir karar üretmesi için gözler şimdi yeniden Eğitim Bakanlığı’nda.

“Bakanlığın çekinceleri var”

Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu ve Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, uyuşturucu eğitim programının müfredata alınması konusunda teknik insanların gerekli tüm çalışmaları titizlikle yürütüp tamamladığını, uyuşturucu eğitim programın müfredata alınıp alınmaması hususunda karar merciinin Eğitim Bakanlığı olduğunu kaydetti.

Programda yer alan bazı maddelere ilişkin bakanlığın bazı çekinceleri olduğunu söyleyen Karaokçu ve Çakıcı, bakanlık değerlendirmesinin henüz neticelenmediğini belirtti.

KTOEÖS eğitim sisteminin değişmesi gerektiği görüşünde

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel ise çevre bilinci, uyuşturucu ile mücadele ve benzeri yeni alanların müfredata girmesi gerektiği konusunda uzmanlarla hemfikir olduğunu ancak bunun bir anlamının olması için önce mevcut eğitim sisteminin değiştirilmesi, “çağdaş” hale getirilmesi gerektiğini savundu.

Karaokçu: Kesin olarak verilmiş bir karar yok

Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, uyuşturucunun eğitim müfredatına girebilmesi için hazırlanan uyuşturucu eğitim programının önceki hükümet döneminde Eğitim Bakanlığı’na sunulduğunu ve bakanlığın o dönem söz konusu programı müfredata geçireceği yönünde açıklama yaptığını söyledi.

Karaokçu, hükümet değişince konunun yeni bakan ile yeniden ele alındığını ancak Eğitim Bakanı Özdemir Berovanı’nın programa ilişkin bazı çekinceleri olduğundan programın müfredata girip girmeyeceği yönünde değerlendirmelerin bakanlık nezdinde sürdürüldüğünü kaydetti.

Karaokçu, “Şuan program müfredata alınmayacak ya da alınacak demek için çok erken. Bakanlık değerlendirmesini sürdürüyor” dedi.

Gökçebel: Mevcut sistemde anlamı yok

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel, çevre bilinci, uyuşturucu ile mücadele ve benzeri yeni alanların müfredata girmesi gerektiğini ancak bunun bir anlamının olması için önce mevcut eğitim sisteminin değiştirilmesi, gerektiğini savundu.

Gökçebel, “Türkiye eğitim sistemi ile paralel giden, dünyanın en yoğun müfredat programına sahip eğitim sistemine sahibiz.  Bu sıkıntıyı ortaya çıkaran yapı giderilmedikçe, eğitim sisteminde dünyanın takip ettiği yöntemler uygulanmadığı sürece ve en başarısız olan Türkiye eğitim sistemi uygulanmaya devam edildikçe müfredata yeni eklenecek olan programlar, amacına ulaşmayacaktır” diye konuştu.

Dünyanın en yoğun, ezbere, dogma bilgi yapısına sahip, empoze edici eğitim sistemi bizdedir” diyen Tahir Gökçebel, bugün lisede öğrenip görüp halen okuma yazma bilmeyen öğrenciler olduğunu, haftalık ders saatleri 18-19 farklı ders olan bir sistemle karşı karşıya olunduğunu ve hiçbir dersin müfredat içeriği arasında uyum olmadığını savundu.

 “Eğitim sisteminin yurttaş yetiştirmekten, nitelikli çocukların yeteneklerine göre sorumluluk sahibi olabilecekleri yeterli bilgi ve beceri ile donatıcı bir sistem olmaktan çıkmıştır” diyen Gökçebel, “önce bizim şuanda çocuklarımızı aptallaştıran bu eğitim sisteminden kurtarmamız gerekir. Dolayısıyla, ancak hayatın, ülkenin ihtiyaçlarına dönük bir eğitim sisteminde müfredat programlarının değerlendirilmesi anlamlı olabilir” dedi.

Çakıcı: Biz üzerimize düşeni yaptık

Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, uyuşturucu eğitim programının müfredata geçirilip geçirilmeyeceği hususunda verilmiş bir karar olmadığı, bakanlığın programa ilişkin bazı noktalarda tereddütlerinin olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Çakıcı, “Program müfredatta yer alacak mı almayacak mı henüz net değil. Eğitim Bakanlığı tereddütlü konuşuyor. 15 oturum halinde toplum 11 konu içeren hazır haldeki söz konusu program bakanlığın önünde. Biz teknik insanlar olarak üzerimize düşeni yaptık. Programı da bakanlığın gönderdiği psikolog ve rehber öğretmenlerle hazırladık. Karar Eğitim Bakanlığı’nın” dedi.

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.