1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SKANDAL
SKANDAL

SKANDAL

GİRNE BİTİYOR; "denizlere lağım suları akıyor, kent kokmaya başladı!"

A+A-

Çevre gün geçtikçe daha çok kirletilirken, insan sağlığını riske atacak birçok eksiklik bulunurken ne önlem alınıyor ne de caydırıcı cezalar veriliyor

Suna ERDEN

Kıbrıs Türk Çevre Mühendisleri Odası (KTÇMO) Başkanı Yasemin Çobanoğlu, Star Kıbrıs’a yaptığı açıklamada önemli noktalara değindi. Çobanoğlu, ülkede atık sorunu olduğunu, tehlikeli atıkların yer altı sularına karıştığını ve insan sağlığı için risk oluşturduğunu dile getirdi. Çobanoğlu, tehlikeli atıklarla ilgili konunun geride bırakılan yasama yılında meclis gündemine getirildiğini ancak konunun çok çabuk unutulduğunu ifade etti.

Çevrenin son zamanlarda giderek kirletildiğini, özellikle Girne bölgesinde bu kirliliğin daha bariz bir şekilde görüldüğünü kaydeden Çobanoğlu, çevreyi kirletenlere sadece 2 asgari ücret para cezası kesildiğini ifade etti. Çobanoğlu, ayrıca Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde tıbbı atıkları etkisiz hale getiren sistemin ise 7 aydır bozuk olduğunu belirtti ve birçok önemli açıklamada bulundu.

NEREYE DÖKTÜKLERİ BELLİ DEĞİL

Kıbrıs Türk Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Yasemin Çobanoğlu, tesislerden denizlere atık sular boşaltıldığını, zaman zaman bu konunun gündeme geldiğini ifade ederek, denizlerin giderek kirlendiğini söyledi. Çobanoğlu, tesislerin atık deşarj noktalarının tespit edilemediklerini, tüm tesislerin deşarj noktalarının belirlenerek denetim altına alınması gerektiğini dile getirdi.

Çobanoğlu, “Yer altında olan tesisler bazen arıtılarak bazen tam arıtılmadan bazen de hiç arıtılmadan denize deşarj ediliyor. Özellikle kış dönemlerinde tesisler atık suları denize veriyor. Bunlar Çevre Dairesi tarafından yeterince kontrol edilmiyor. Tesislerin faaliyetlerinin çok sıkı denetlenmesi gerekiyor” dedi.

GİDEREK ARTIYOR

Deniz ve çevre kirliliğinin son zamanlarda artarak devam ettiğini kaydeden Çobanoğlu, çevre kirliliğine neden olan etkenleri şöyle sıraladı;

“Deniz dolguları; dolgular denetim yapılmadığı zaman kabus gibi görüntülere neden oluyor. Dolgudan kaynaklanan topraklar, tahtalar plajlara yığılıyor. Deniz kıyılarına kurulan yerleşim yerleri, otellerin arıtma tesisleri, sahillere kurulan tesisler kirliliğe neden oluyor. Ayrıca bilinçsiz kişiler de çevrenin kirlenmesinde rol oynuyor. Sahiller veya piknik alanları bilinçsiz kişilerden dolayı çöp yığınına dönüyor. Ülkemize petrol dışardan geliyor. Petrolün boşaltılması esnasında bir kısmı denize dökülebiliyor. Tekneler, yatlar da kirlilikte pay alıyor. Tur yapan tekneler atık sularını denize boşaltıyor.”

TEHLİKELİ ATIKLAR RİSK FAKTÖRÜ

KTÇMO Başkanı Çobanoğlu çevre kirliliğine neden olan diğer etkenleri ise şöyle sıraladı:

“Asbest, ağır metaller, atık ilaçlar, tarımsal ilaçlar, piller, tıbbi atıklar gibi atıklar da çevre kirliliğinde rol oynuyor. Tehlikeli atıklar olarak adlandırılan bu çöpler için yeterli bir politika bulunmuyor. Mesele 9 bölgenin çöpü Güngör çöplüğüne boşaltılıyor. Normalde tıbbı atıklar bir sterilizasyon ünitesinde etkisiz hale getirilip, kentsel atık haline dönüştürüldükten sonra özel ambalajlarda Güngör çöplüğüne götürülüyordu. Ancak ülkenin en büyük hastanesi olan Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde tıbbı atıkları etkisiz hale getiren sistem 7 aydır çalışmıyor.” Çobanoğlu, ülkemizde atık sorunu olduğunu, çöp ayrıştırması yöntemi olmadığını, tehlikeli atıklarla diğer atıkların aynı yere bırakıldığını ifade ederek, özellikle insan ve havyan sağlığı açısından risk oluşturan tehlikeli atıkların yer altı sularına dahi karışabildiğini dile getirdi.

ÇOK ÇABUK UNUTULDU

Çobanoğlu, tehlikeli atıklarla ilgili konunun geride bırakılan yasama yılında meclis gündemine getirildiğini ancak konunun çok çabuk unutulduğunu ifade etti. Çevre ile ilgili etkin politikalar üretilmediğini dile getiren Çobanoğlu, çevre bilincinin aşılanması için bilgilendirici uygulamalar olması ve cezaların da caydırıcı hale getirilmesi gerektiğini kaydetti. KTÇMO Başkanı Çobanoğlu, kısa bir süre önce denizi kirlettiği tespit edilen tesislere iki asgari ücret ceza kesildiğini ifade ederek, bunun caydırıcı bir özelliğinin olmadığını vurguladı.

GİRNE BİTİYOR

KTÇMO Başkanı Çobanoğlu özellikle son günlerde en fazla kirletilen bölgenin Girne olduğunu, denizlere lağım suları aktığını, kentin kokmaya başladığını ifade ederek, en kısa sürede arıtma tesisinin kapasitesinin artırılması ve tesislerin denetim altına alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Star Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.