1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Skandal büyüyor
Skandal büyüyor

Skandal büyüyor

Dev markanın korktuğu başına geldi.

A+A-

Fransa'da, ABD'deki egzoz emisyon testinde manipülasyon yapan Alman otomotiv grubu Volkswagen (VW) hakkında soruşturma açıldı.

ABD'deki emisyon testlerinde manipülasyon yaptığı tespit edilen Volkswagen'in Yönetim Kurulu Başkanı (CEO) Martin Winterkorn görevinden istifa etti.

Fransa Ekoloji, Sürdürülebilir Kalkınma ve Enerji Bakanı Segolene Royal, yaptığı yazılı açıklamada, VW hakkında soruşturma başlatıldığını bildirerek, yetkili Fransa kurumlarından bu tip olayların önlenmesi için öneriler beklediğini kaydetti.

Royal açıklamasında, böyle olayların Fransa'da yaşanmaması için üreticilere gerekli önlemleri alma çağrısı da yaptı. ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), 18 Eylül'de VW'nin ABD'de sattığı bazı dizel motorlu araçların, yanıltıcı bir yazılımla emisyon testlerinin manipüle edilmesinden dolayı çevreyi standartlardan 40 kat daha fazla kirlettiğini açıklamıştı.

Söz konusu manipülasyondan yaklaşık 482 bin dizel aracın etkilendiğini bildiren EPA, VW hakkında para cezası ve ihtiyati tedbir kararı verilebileceğini duyurmuştu.

VW ise dünya genelinde 11 milyon dizel motorlu aracın emisyon testi manipülasyonundan etkilendiğini ve zararı karşılamak için yaklaşık 6,5 milyar avroluk bütçe ayırdıklarını açıklamıştı. VW'nin Üst Yöneticisi Martin Winterkorn da ABD'deki emisyon testlerinde manipülasyon konusunda özür dilemişti.

Volkswagen CEO'su istifa etti

Winterkorn, bugün yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde yaşananlara  ilişkin hayrete düştüğünü belirterek, özellikle Volkswagen şirketinde bu boyutta  hataların mümkün olabileceğinden dolayı şaşkın olduğunu ifade etti. 
 
Yönetim Kurulu Başkanı olarak dizel motorlarda ortaya çıkan  düzensizliklerin olmasında sorumluluğu üstlendiğini vurgulayan Winterkorn, bundan  dolayı Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinin sonlandırılmasını Denetleme Kurulu'dan  talep ettiğini kaydetti. 
 
Winterkorn, hiçbir hata yapmadığının bilincinde olmasına rağmen  şirketin çıkarı için böyle bir karar aldığını savundu. 
 
Volkswagen'in yeni bir başlangıca ihtiyaç duyduğunu belirten  Winterkorn, "Bu istifayla bunun için yolu açıyorum" değerlendirmesinde bulundu. 
 
Olayın aydınlatılması ve saydamlık yolunda açılan yolun sürdürülmesi  gerektiğini belirten Winterkorn, sadece bu şekilde güvenin yeniden  kazanılabileceğini, Volkswagen şirketinin bu ağır krizin üstesinden geleceğine  inandığını kaydetti. 
 
ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), 18 Eylül'de Volkswagen'in ABD'de  sattığı bazı dizel motorlu araçların, yanıltıcı bir yazılımla emisyon testlerinin  manipüle edilmesinden dolayı çevreyi standartlardan 40 kat daha fazla  kirlettiğini açıklamıştı. Söz konusu manipülasyondan yaklaşık 482 bin dizel  aracın etkilendiğini bildiren EPA, VW hakkında para cezası ve ihtiyati tedbir  kararı verilebileceğini duyurmuştu. 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.