1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ-BİLİM

  3. SKANDAL FİŞLEME
SKANDAL FİŞLEME

SKANDAL FİŞLEME

Skandal fişleme...

A+A-

ABD Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) dünyanın her gün dört bir yanından 5 milyar cep telefonunun kayıtlarını topladığı ortaya çıktı.

NSA eski çalışanı Edward Snowden'ın sızdırdığı ve Washington Post gazetesinde yayımlanan son parti belgelere göre, cep telefonu kayıtları sayesinde NSA bireylerin hareketlerini takip edip birbirleriyle olan bağlantılarının haritalarını çıkarabiliyor.

Bu toplanan bilgiler "yüz milyonlarca cep telefonunun" konum bilgilerinin toplandığı bir veri tabanına yükleniyor. Bu veri tabanı NSA'in çok geniş kapsamlı bir izleme mekanizması geliştirdiği anlamına geliyor.

Belgelere göre NSA Amerikalıların konum bilgilerini doğrudan hedef almıyor ancak bu bilgiler kurumun eline "rastlantı eseri" ulaşıyor. "Rastlantı eseri" ABD hukukunda bir eylemin dolaylı sonuçlarını anlatmak için kullanılan bir ifade.

AFP haber ajansı Washington Post'ta yer alan haberle ilgili NSA'den yanıt istendiğini ancak bir sonuç alınamadığını ifade etti.

KABLOLARA GİRİLİYOR
Gazetenin haberine göre, söz konusu veriler, ABD'nin içindeki ve dışındaki cep telefonu ağlarını birbirine bağlayan kablolara girerek toplanıyor.

Konum bilgisi kısaca "sigad" denilen "sinyal istihbarat faaliyet düzenleyicileri" ile toplanıyor.

Washington Post'ta yer alan bir örneğe göre, "STORMBREW" adı verilen bir "sigad" dinleme ekipmanlarını yöneten adı açıklanmayan iki şirketten bilgi topluyor. Daha sonra "NSA görevlendirme/güncelleme için nazikçe ricada bulunuyor".

Yurtdışında seyahat eden Amerikalıların cep telefonu bilgileri de veri tabanına ekleniyor.

Telefonlar arama yapmasa ya da mesaj göndermese bile sürekli olarak baz istasyonu üzerinden konum bilgisi gönderdiğinden, NSA uzmanları matematiksel teknikler kullanarak, belli bir kişinin zaman içindeki hareketlerini takip edebiliyor.

Hürriyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.