1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. SKANDALI İTİRAF ETTİLER
SKANDALI İTİRAF ETTİLER

SKANDALI İTİRAF ETTİLER

ABD yönetimi, Küba’daki komünist hükümeti yıkmak için “Twitter benzeri” bir sosyal paylaşım ağı kurulmasını savundu

A+A-

ABD yönetimi, Küba’daki komünist hükümeti yıkmak için “Twitter benzeri” bir sosyal paylaşım ağı kurulmasını savundu ve Beyaz Saray onayı gerektirmeyen gizli programın, Kongre’nin verdiği “yetkiyle” düzenlendiğini açıkladı. Uygulamanın tam olarak neyi hedeflediği, gizlilik derecesi ve nasıl yürütüldüğü konusundaki sorulara yanıt aranıyor.

ABD’de büyük tartışmaya neden olan konunun gelecek hafta Kongre’nin ilgili komitelerinde ele alınması bekleniyor.

Projenin arkasındaki ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı Başkanı Rajiv Şah da ajansın bütçesi ile ilgili salı günü Senato’nun Dış Operasyonlar Alt Komitesi’nde ifade verecek.

Beyaz Saray: “haberimiz yok”
Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, düzenlediği basın toplantısında, Beyaz Saray’da Küba’daki sosyal paylaşım ağı programı “ZunZuneo” konusunda bilgi sahibi olanların bulunup bulunmadığını bilmediğini söyledi.

Kongrede görüşüldü
ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı tarafından yapılan ilk açıklamada ise girişimin Kongre’ye sunulduğu belirtildi. Carney de programın “Kongre”de görüşüldüğünü” söyledi. Ancak birkaç saat sonra yapılan açıklamada, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı’nın programı Kongre’ye değil, federal programları ve bütçeleri onaylayan komitelere sunduğu kaydedildi.

Dışişleri itiraz etmedi
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf ise hiçbir şekilde gizli olmadığını savunduğu programın bilinirliği konusunda “ihtiyatlı” nitelemesini kullandı.

“Proje demokrasi yanlısı”
Kongre binasındaki birçok kişinin bu tür demokrasi yanlısı programlara destek verdiğine işaret eden Harf, “ZunZuneo” programının Dışişleri Bakanı’na tebliğ edilecek düzeyde olmadığını söyledi.

Harf, ne eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın ne de halihazırdaki Dışişleri Bakanı John Kerry’nin ZunZuneo’dan haberi olmadığını savundu.

Dışişleri bakanı olarak atanmadan önce Senato’nun Dış İlişkiler Komitesi’nin başkanlığını yürüten Kerry, ABD’nin demokrasi yanlısı programlarının Küba’da ABD yasaları uyarınca uygulanıp uygulanmadığının araştırılmasını istemişti.

Herhangi bir yasa çinenmedi
Yapılan araştırmalar sonucu Ocak 2013′te yayımlanan raporda, ne programların gizli olduğundan ne de herhangi bir ABD yasasının çiğnendiğinden söz ediliyor. Özellikle ZunZuneo’ya değinilmeyen raporda, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı’nın “bağımsız sosyal paylaşım platformlarının geliştirilmesine destek veren” programlarından bahsediliyor.

“Aptalca”
Kongre’nin istihbarat ve adalet komitelerinde görev yapan Demokrat Parti üyesi iki senatör ise program ile ilgili hiçbir şey bilmediklerini söyledi. Dış Operasyonlar Alt Komitesi Başkanı Patrick Leahy, program için “aptalca” nitelemesini kullandı.

Küba’dan sert tepki
Küba Dışişleri Bakanlığı’nda ABD ile İlişkiler Direktörü Josefina Vidal, gelişmelerle ilgili tepkisini şöyle dile getirdi:

“ZunZuneo programı, ABD’nin Küba’ya karşı yıkıcı planlarından vazgeçmediğini bir kez daha kanıtladı. ABD, ülkemizdeki kamu düzenini bozmak için istikrarsızlık ortamı yaratmaya çalışıyor ve bu amaçla her yıl milyonlarca dolarlık bütçe ayırma devam ediyor.”

Her şey paravan ve sahte
Küba’da argoda sinekkuşunun cıvıltısına atıfla ZunZuneo adı verilen sosyal paylaşım ağının başlangıçta spor ve hava durumu gibi gündelik konuların tartışılacağı bir platform olarak kuruldu ve kullanıcı tabanı oluşturuldu.
Amerikalı yetkililerin daha sonra kullanıcıları komünist yönetime karşı kışkırtmak için siyasi mesajlar verdikleri belirtiliyor.

Şirketin faturalarını ödemek için İspanya ve Cayman adalarında paravan şirketler kurulduğu ve kısa mesajların Amerikan sunucularından geçirilmediği öne sürülüyor.

Şirketin gerçek olduğu izlenimini vermek için bir internet sitesi kurulduğu ve sahte reklamlar yayımlandığı kaydediliyor.

500 bin cep telefonu
Ele geçirilen bilgiler, sosyal medya projesinin merkezi Washington’da bulunan Creative Associates International şirketinin yaklaşık 500 bin Kübalının cep telefonu ele geçirmesinin ardından başladığını gösteriyor. Numaraların nasıl elde edildiği bilinmiyor ancak bazı belgeler, numaraların Küba’da devlet kontrolündeki kuruluşdaki bir kaynaktan yasadışı olarak elde edildiğine işaret ediyor.

Halk ayaklanacak
ZunZuneo’nun, Küba hükümetinin dikkatini çekmeden halk arasında yavaşça yayılmasının sağlandığını kanıtlayan belgeler, projeyi uygulayanların ZunZuneo’nun sonunda muhaliflerin örgütlenebileceği, siyasi gösteriler düzenleyebileceği ya da “devlet ve toplum arasındaki güç dengesinin yeniden tartışılabileceği” düzeyde kitlelere ulaşmasını umut ettiğini kanıtlıyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.