1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SMS’Lİ FATURAYA MAĞUSA’DA TALEP YOK!
SMS’Lİ FATURAYA MAĞUSA’DA TALEP YOK!

SMS’Lİ FATURAYA MAĞUSA’DA TALEP YOK!

SMS’Lİ FATURAYA MAĞUSA’DA TALEP YOK!

A+A-

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun ağustos ayı itibarı ile uygulamaya koyduğu SMS yolu ile fatura bildirimi Mağusalıları memnun etmedi.

Nadire Bahadi

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun yeni uygulaması olan SMS ile fatura bildirimi 1 Ağustos tarihi itibarı ile devreye girdi. Faturanın adrese teslim edilmesini isteyenler kurumun bölgelerdeki şubelerine giderek başvuruda bulunurken, bazı vatandaşlar ise elektrik faturasının telefonuna mesaj olarak gelebilmesi için gerekli bilgileri girerek kurumun belirlediği telefon numarasına SMS yolladı. Kıb-Tek’in yeni uygulaması Mağusa’da bir kısım vatandaşı memnun etmedi. Uygulamanın her yaş grubu için uygun olmadığını ifade eden vatandaşlar eski sistemin devam etmesi gerektiğini belirtirken, SMS ücretlerinin vatandaşın telefon faturasına yansıtılacağı ve evine fatura gelmeye devam edecek vatandaşların ek ücret ödeyeceği yönünde endişeleri bulunuyor.

“Ne yapmamız gerektiğini bilmiyoruz”

Kıb-Tek’in yeni uygulama için halkı yeterince bilgilendirmediğini ifade eden vatandaşlar, ne yapmaları gerektiğini bilmediklerini ifade etti. Cep telefonundan anlamayan bazı vatandaş kurumun bölgedeki şubelerine giderek faturanın adrese gelmeye devam etmesi için başvurması gerektiği ile ilgili bilgi sahibi olmadıklarını kaydetti.

“Faturalar elimize ulaşmadı”

Yeni uygulamanın ağustos ayı ile birlikte devreye girmesinin ardından pek çok vatandaş ne cep telefonu aracılığı ile ne de fatura ile borçlarının kendilerine bildirildiğini söyledi. Elektrik borcunu ödemek için eline fatura geçmesini bekleyen vatandaşlar Temmuz ayı faturalarını hala daha ödeyemediklerini ifade ederken, uygulamaya katılan bazı vatandaşlar da faturaların cep telefonuna SMS olarak da gelmediğini söyledi. Yeni uygulamadan memnun kalmayan bir kesim vatandaş, eski sistemin devam etmesi gerektiğini söyleyerek, uygulamanın her yaşa uygun olmadığını bu nedenle vatandaşın işinin zorlaştırıldığından şikayetçi oldu. Bazı vatandaşlar ise SMS ücretlerinin kendi cep telefonu faturasına yansıtılmasından ve adrese teslim edilecek faturalar için ekstra ücret alınacağından endişe duyuyor.

Aranır: Faturalara hesap numarasından ulaşılabilir

Uygulamanın ağustos ayı ile birlikte devreye girdiğini söyleyen Mağusa Bölge Amiri Emir Aranır, başvuru yapmayan vatandaşın evine fatura bırakılmadığını Kıb-Tek’in belirlediği 9898’e sayaç ve hesap numaraları bilgilerini bildiren vatandaşlara ise faturalarının SMS olarak gönderilmeye başlandığını söyledi. Uygulamaya alışılmasında zamana ihtiyaç olduğunu ifade eden Aranır, temmuz ayı fatura bilgilerine ulaşamayan aboneler için bankadan ödeme yapanların hesap numarasını vererek, diğer vatandaşların ise kurumun veznelerine isimlerini vererek elektrik borçlarını öğrenip ödeme yapabileceklerini kaydetti.

Kalyoncu: Yeni uygulama için ekstra ücret talep edilmeyecek

Konu ile ilgili Havadis’e konuşan El-Sen Başkanı Tuluy Kalyoncu, vatandaşın yeni uygulama için ekstra ücret talep edileceği yönündeki endişesinin yersiz olduğunu ifade ederek, SMS ve adrese teslim fatura talebi için ekstra ücret alınmasının söz konusu olmadığını belirtti. Toplamda bulunan 160 bin mekanik sayacın 60 binin akıllı sayaç olarak değiştirildiğini belirten Kalyoncu, kurumun tamamen ücretsiz olarak değiştirdiği akıllı sayaç projesinin ayda 20 bin sayacın değiştirilerek yıl sonuna kadar tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi. Bazı mekanik sayaçlarda hala personel tarafından sayaç okuması gerçekleştiği için faturaların evlere teslim edildiğini ifade eden Kalyoncu, akıllı sayaçların takılması ile sayaçların içeriden okunabileceği için faturaların dağıtımında da ne tür bir tasarrufa gidilebileceği yönünde düşünen kurumun bu uygulamaya karar verdiğini söyledi. Fatura bildiriminin uzaktan yapılması ile ciddi bir tasarrufa gidileceğini ifade eden Kalyoncu, bu tasarrufun ise tüketiciye yansıyacağını ifade etti. Fatura bildirimi için başvuru yapmayanların SMS olarak faturaları ile ilgili bilgilendirilebileceğini söyleyen Kalyoncu, SMS’te fatura bildirimindeki gibi detayın yansıtılamayacağını, devre tutarı ve bakiye borcun bildirilebileceğini ancak mail adresi verilmesi halinde tüm detayların mail aracılığı ile öğrenilebileceğini kaydetti.

Kıb-Tek’in tarife uygulamalarının Bakanlar Kurulu kararı gerektirdiğini ifade eden Kalyoncu, hedefin, tasarrufa katkı sağlayan vatandaşlara maktu ücret üzerinden indirim yapılması olduğunu ifade etti. Kalyoncu bu indirimin yapılabilmesi için Bakanlar Kurulu kararı gerektiğinin altını çizdi.

Vatandaş ne dedi?

Hüseyin İmamoğlu: Kıb-Tek’in bu uygulamasının herkes için uygun olduğunu düşünmüyorum. Yaşlısı var, cep telefonu kullanamayanı var. Kurumun bir sürü çalışanı var elektrik faturaları adreslere bildirilmesi gerekiyor. Vatandaşı düşünen yok, tüm uygulamalar vatandaşa külfet olması için yapılıyor. Ben cep telefonundan anlamadığım için kuruma giderek başvuru yaptım fakat faturam elime henüz ulaşmadı.

Hasan Özbilen: Elektrik Kurumu’nun yeni uygulaması yerine eski sistemin devam etmesinden yanayım. Çoğu vatandaşımızın özellikle de yaşlılarımızın bu sisteme ayak uyduramayacağını düşünüyorum.

Kasım Uluçaylı: İnsanlara zorluk çıkarılsın diye her yola başvurulur. Ciddi yönetimler vatandaşının refahı için uğraşır. Benim elime fatura geçmedi, telefondan gelen mesaja cevap veremediğim için de borcumun ne kadar olduğunu öğrenemedim. Borcumu öğrenebilmem için kuruma gidip sorup öğrenmem gerekiyor.

Sabri Umay: Kurum personeli sayacımı gelip okumasına rağmen faturamı istediğim zaman başvuru yapmadığım için faturamı veremeyeceğini söyledi. Neyin tasarrufundan bahsediyorlar insanları kandırmaya devam ediyorlar. Uygulama ile ilgili yeterli bilgi verilmedi ve bizden tüm bilgilerimizin mesaj atılması istendi ücretin kullanıcıya mı kuruma mı yansıyacağı bildirilmedi bu nedenle yeni uygulamaya katılabilecek vatandaşın çok fazla olduğunu düşünmüyorum. Bence eski sistem devam etmeli.

Havadis

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.