1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ŞOK 12 YAŞINDAKİ 2 ÇOCUK ALKOL KOMASINA GİRDİ!
ŞOK 12 YAŞINDAKİ 2 ÇOCUK ALKOL KOMASINA GİRDİ!

ŞOK 12 YAŞINDAKİ 2 ÇOCUK ALKOL KOMASINA GİRDİ!

2 çocuk, alkol komasına girdi

A+A-

Lefkoşa’da dün sabaha karşı evde, ‘aşırı alkol’ alan 12 yaşındaki iki arkadaş, hastanelik oldu

Emine UYSAL

Lefkoşa’da dün sabaha karşı akıl almaz bir olay yaşandı.

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne aşırı kusma şikâyetiyle götürülen 12 yaşındaki iki çocuğun, evde içki içip, alkol komasına girdiği tespit edildi.

Çocuklardan birinin arkadaşının evinde misafir olarak kaldığı, anne ve baba evdeyken, odalarına kapanıp içki içtikleri iddia edildi.

Alkolü fazla tüketen iki çocuğun seslerini duyan anne-baba, hemen onların yanına gitti ve durumu fark edince, hastaneye başvurdu.

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne kaldırılan iki çocuğun midesi yıkandı. Sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenilen iki çocuk, dün sabah saat 07.00 sıralarında taburcu edildi.

Başel: 10 yıl içinde alkolizm en ciddi sorun olacak

Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel, önümüzdeki 10 yıl içinde alkolizmin bu ülkenin en ciddi sorunlarından biri olacağına işaret ederek ülkemizde gerçekleştirilmiş tüm bilimsel çalışmalarda, alkol ve sigaranın ‘ilkokul’ düzeyinde en çok denenen maddelerden olduğunu açıkladı.

Başel,“Israrla vurgulamamıza rağmen, bu maddeler çocuk ve gençlerin en kolay ulaşabileceği yerdedir. Alkol ve sigar satışı yapan bazı işyerleri, maalesef denetlenmemekte.18 yaş altı çocuklara alkol ve sigara satışı yapılmaktadır” dedi.

Takip ettiği vakalarda, ev içi şiddet konusunda ‘alkolün’ başrolde yer aldığına dikkat çeken Başel,“Kadına ve çocuklara şiddet uygulayan saldırgan yapıdaki kişilerin, yüzde 80’inin düzenli alkol kullandığını görmekteyiz” şeklinde konuştu.

“Ebeveynler, çocuklarıyla alkol alıp, sosyal medyada paylaşıyor”

Ebeveynlerin, çocuklarıyla alkol alıp, bardak tokuştururken, sosyal medyada fotoğraflarını yayınlamasının bir istismar olduğuna dikkat çeken Başel, ebeveynlerin çocuklarının önünde alkol ve sigara tüketerek, yanlış model olduğunu anlattı.

Başel, şöyle dedi:

“Aileler; çocukların, duygularının taze bir beton olduğunu bilmeli ve üzerine ne düşerse, iz bırakacağını unutmamalı. Küçük yaştan çocukların, ilgi ve hobi alanları yaratarak, yeteneklerini geliştirmek ve yeterliliğe dönüştürmek adına desteklenmesi gerekmektedir ki, ergenlik dönemine adım attığında belli amaçları ve hedefleri olsun. Aileler, çocuklarına istediğini alarak, çocuklarının hayal kurmasına bile izin vermiyorlar”.

“Sigara ve alkol, diğer maddelere geçiş maddesidir”

Barış Başel, ülkemizde bağımlılık olgusunun, sadece uyuşturucu bağımlılığıyla sınırlı olduğuna ve tüm yasal düzenlemelerin de uyuşturucuyla sınırlandığına vurgu yaptı.

Başel, “Ne yazık ki ülkemizde tek tehlike maddesi uyuşturucu olarak algılanmaktadır. Toplum olarak bunu yıkmamız gerekir. Oysa sigara ve alkol, diğer maddelere geçiş maddesidir. Alkol, sigara, kumar bağımlılığı, sanal seks, sanal oyun bağımlılığı da yaygındır. Bağımlılık, toplumlar için çok daha genel bir risktir” dedi.

“Alkol tüketimini normalize etmiş bir toplumuz”

Barış Başel, alkol tüketimini normalize etmiş bir toplum olduğumuza işaret ederek sosyal medyada da, 13- 14 yaş çocukların alkol tüketirken fotoğraflarının görüldüğünü anlattı.

Alkol ve sigara satışında yasal düzenlemeler yapıldığını belirten Başel, ailelerin bu maddeleri evlerinde tuttuğunu dile getirdi.

Başel, şöyle devam etti:

“Ülkemizde alkol satışı ve tüketimi konusunda yeterince denetim yok. Önümüzdeki 10 yıl içinde alkolizm bu ülkenin en ciddi sorunlarından biri olacak. Çünkü koruyucu programlardan bahsettiğimizde, hemen uyuşturucu algılanıyor.

Ülkemizde alkol ve sigaranın reklamı yapılıyor. Dünyada, ilaçların reklamının yapıldığı tek ülkeyiz. Çok bilinçsiz ilaç kullanıyoruz. Çocuklarımızın önünde bilinçsizce ilaç kullanmamalıyız. Uyuşturucu yaşı 11’e kadar düşmüştü.

Alkol deneme yaşı da ilkokul çağıdır. Şu anda 16 yaşında eğitimden kopmuş, alkol bağımlısı çocukla çalışıyorum. Alkol sinsi bir maddedir ve bireyin kişiliğini kullandığı sürede değiştiriyor. Yaşamsal aktivitelerini, öfke kontrolünü ve tüm yaşamını olumsuz etkiliyor. Alkol maddesine vücut tolerans gösterdiği için kullanılan miktar sürekli artıyor”.

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.