1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. "ŞOK EDİCİ"
"ŞOK EDİCİ"

"ŞOK EDİCİ"

BM GENEL SEKRETERİ BAN'IN, KOMİSYONUN RAPORUNDA BELGELENEN SUÇLARI "ŞOK EDİCİ" BULDUĞU BELİRTİLDİ

A+A-

BM SURİYE ARAŞTIRMA KOMİSYONU RAPORU

İNGİLTERE'NİN BM DAİMİ TEMSİLCİSİ GRANT, SURİYE HÜKÜMETİ TARAFINDAN KİMYASAL SİLAH KULLANILDIĞINA İLİŞKİN BULGULARIN ARTTIĞINI BİLDİRDİ

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un Suriye Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan raporda belgelenen "vahşet"i, "şok edici ve iğrenç" bulduğu bildirildi.

BM Genel Sekreteri Sözcüsü Martin Nesirky, basın brifinginde, BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu'nun raporunu değerlendirdi.

Nesirky, komisyonun Suriye'de kimyasal maddelerin silah olarak kullanıldığına inanmak için mantıklı nedenler bulunduğu sonucuna vardığını belirterek, Suriye'deki "gaddarlığın" yeni bir seviyeye ulaştığını kaydetti.

Raporda savaş suçu ve insanlığa karşı işlenen suçların Suriye'de hergün yaşanan bir gerçek haline geldiğinin tespit edildiğini dile getiren Nesirky, Genel Sekreter'in, Ake Sellström liderliğinde oluşturduğu inceleme heyetinin Suriye'de inceleme yapmasının hayati önemde olduğunu belirtti.

Genel Sekreter'in Araştırma Komisyonu'nun raporunu incelediğini ve raporda belgelenen "vahşet"i, "şok edici ve iğrenç" bulduğunu anlatan Nesirky, Ban'ın bugün Cenevre'de soruna siyasi çözüm bulma amacıyla düzenlenecek üçlü toplantıda ilerleme görmek istediğini söyledi.

"SURİYE HÜKÜMETİNCE KİMYASAL SİLAH KULLANILDIĞINA İLİŞKİN BULGULAR ARTTI"

Öte yandan, BM Güvenlik Konseyi haziran dönem başkanı İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Mark L. Grant, Suriye hükümeti tarafından kimyasal silah kullanıldığına ilişkin bulguların arttığını söyledi.

Grant, düzenlediği basın toplantısında, Şam rejiminin görece az miktarda olmakla birlikte tekrarlayan biçimde ve farklı kombinasyonlarda kimyasal madde kullandığını belirtti.

Konuya ilişkin bilgi ve bulguları Ban Ki-mun'a sunduklarını anlatan Grant, Suriye'de muhaliflerin kimyasal silah kullandığına ilişkinse ellerinde herhangi bir bulgu olmadığını dile getirdi.

Geçen hafta sonu Kusayr'da yaşananlara ilişkin BMGK'dan bir karar çıkarmak istediklerini ancak Rusya'nın bunu engellediğini dile getiren Grant, BMGK üyeleri ile sürekli diyalog içinde olduklarını ve kendilerini bilgilendirdiklerini ifade etti.

Dönem Başkanlığı sırasında BMGK'dan karar çıkarmak için başka çabalarının olup olmayacağının sorulması üzerine Grant, Rusya'nın bu tutumunun değişeceğini düşünmediğini söyledi.

 

Kaynak: TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.