1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ŞOK İDDİA
ŞOK İDDİA

ŞOK İDDİA

Savcıların ve mahkemelerin ‘sahte uzmanlar’ tarafından yönlendirildiği ileri sürülüyor

A+A-

Remzi SAMAR

KKTC’nin tek Kriminalistik (Bilimsel polislik) Uzmanı Bekir Barut, internet üzerinden sahte uzmanlık belgesi temin edenlerin Savcılık ve Yargıçları yanlış yönlendirdiğini iddia ederek, devletin bu konuya el atmasını önerdi. Barut, “Bu tür sahte belgeleri bir saat içinde almak suretiyle uzmanlık yapanlar engellenmelidir” dedi.Sahte uzmanların savcılığa rapor sundunlarını, fakat sorgulanmadıklarını belirtirken, yine Kuzey Kıbrıs’ta tek Adli Tıp Uzmanı olan İdris Deniz de bazı kişilerin eğitim almadan, yasal olmayan yollardan istedikleri alanda uzmanlık belgesi temin edebildiklerini söyledi. Deniz, yetkili makamların bu kişilerin uzmanlık belgelerini incelerken son derece hassas olması çağrısında bulundu. 

Barut: Sahte uzmanlıklar KKTC’de kabul görüyor

Kuzey Kıbrıs’ta Kriminalistik Uzmanı olan Bekir Barut,  yaptığı açıklamada, özellikle yurt dışında okuyup gelen bazı öğrencilerin kendilerini farklı bir şekilde tanıttıklarını ifade etti. 

Okudukları alanlardan farklı olarak internetten çok basit şekilde belgeler alarak sahtecilik yaptıklarını savunan Barut şöyle dedi: “Bu şirketleri internete yazıp görebilirsiniz. Bunu yazdığınızda karşınıza bazılarının tabelaları çıkacaktır.  Yangın yeri uzmanlığı, olay yer inceleme, otopsi değerlendirme uzmanları şeklinde… Savcılığa rapor sunuyor. İnanamazsınız. Uzmanlığını nasıl aldı. Yabancı internet siteleri var. Giriyorsunuz. Oraya üye oluyorsunuz. Örneğin ilaç inceleme uzmanı oluyorsunuz. Tıklıyorsunuz. Bir saat internetten o dersi izledikten sonra size uzmanlık belgesi gönderiyor.  Bunları bizim savcılarımıza, mahkemelerimize sunuyorsunuz ve onlar da sizi uzman kabul ediyor.”

 

“Yetkililer bunun gerçek olmadığını bile bilmiyor”

Kendisinin de sırf bunu belgelemek için internetteki sitelerden 1 saatte istediği belgeyi temin ettiğini dile getiren Barut, “Sözde istediğiniz bölümün uzmanı oluyorsunuz. Ve sonra bunlar gidiyor, uzman ücreti alıyor. Bu çok komik ama bu şu anda KKTC’de çok rahatlıkla yapılıyor. Ben bu belgelerin sahte olduğunu ispatlamak için kendim bizzat bir saatte aldım. Bunu senin adına başkası da yapabilir. Sadece bir mail adresi giriyorsunuz. Programı dinliyormuş gibi açık tutacaksınız. KKTC’deki yetkili makamlar bunun gerçek olmadığını bilmiyor. Sertifikaları alıp kabul ediyorlar” şeklinde konuştu. 

 

“İstedikleri belgeyi 1 saatte alıyorlar”

Kuzey Kıbrıs’ta kriminoloji uzmanı olduğunu iddia eden bazı arkadaşlarının da olduğunu belirten Bekir Barut şöyle devam etti: “O kişiler moleküler biyoloji okuyor ama kimya uzmanı, olay yeri uzmanı, yangın inceleme uzmanı diye ilanları var. Bizim mahkemelerimiz, savcılarımız bu belgelerin gerçek olup olmadığını sorgulamıyor. Daha doğrusu sorgulayacak bir sistem de yok.

 

“Türkiye’de tepeden tırnağa soruşturuluyor”

 Türkiye’de siz dilekçe ile o ilin başsavcılığına başvurursunuz. Ben 2015 yılı için ekte sunduğum belgelerime göre ekte sunduğum şu şu konularda bilirkişilik yapmak istiyorum diye… Onlar araştırırlar siz buradan mezun musunuz, bu belgeleriniz ne kadar eğitimle alınmış ve bir bilirkişi listesi yayınlarlar. Siz avukat olarak eğer yazı inceleme için bir uzman arıyorsanız, bakarsınız orada o bilirkişiyi çağırabilirsiniz. Ayrıca başka yerlerde bu uzmanlıkların okulunu okuduktan sonra 3 yıllık bir tecrübeniz olması gerekiyor. Yani ben mezun oldum hemen işe başlayabilirim olayı yok.”

 

“Kaliteli gençlere de sahip çıkılmıyor”

Kriminalistik Uzmanı Bekir Barut, bu kişilerin sahte belgelerle istedikleri alanlarda kolaylıkla para kazanıp esas işinin ehli olanların ise iş bulamayıp açıkta kaldığına vurgu yaptı. KKTC’de elzem derecede ihtiyaç duyulan bazı alanlarda ihtisas yapmış kişilere sahip çıkılmamasından dolayı bu kişilerin farklı alanlarda iş yaptıklarına işaret eden Barut, şu an ki konjektürün bu kişileri farklı alana yönelmesine neden olduğunu anlattı. Bu kişilerden örnekler veren Barut, “Türkiye’de çocuk istismarı okumuş, Kuzey Kıbrıs’ta en çok ihtiyaç duyulan alanda işe girememiş ve heba olmuş tanıdığım var. Başka bir kızımız daha var. İngiltere’de okumuş olay yeri inceleme alanında kendisini geliştirmiş ama yine burada sahip çıkılmadığı için evde oturuyor. Bu ülkede öyle cevherler var ki onların hiç birini kullanamıyoruz” diye konuştu.  

 

İdris Deniz: Uzman olmak o kadar basit değil 

KKTC’de tek Adli Tıp Uzmanı olan İdris Deniz de söz konusu duruma isyan ederek, bu nasıl bir eğitimse bazıları 6 yıl Tıp Fakültesi okuyor. Üstüne bir de birkaç yıl ihtisas yapıyor. Ancak istedikleri alanda belgeler alarak inceleme yaptıklarını iddia ediyorlar. Örnek verecek olursak, benim yazı inceleme yetkim olmasına rağmen ben bunu yapmıyorum. Bunun ayrı bir eğitimle tamamlanması gerektiğini düşünüyorum. O yüzden genç ve hırslı arkadaşlarımıza da dikkatli olmaları uyarısında bulunuyorum” dedi. Deniz, Uzman olmanın o kadar kolay olmadığını belirterek, sahtekârlıkla kazanılan hiçbir şeyin fayda getiremeyeceğini kaydetti.  

Diyalog

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.