1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “SOKAK SOKAK MAĞUSA”
“SOKAK SOKAK MAĞUSA”

“SOKAK SOKAK MAĞUSA”

DR. OKAN DAĞLI’DAN BİR KİTAP DAHA... “SOKAK SOKAK MAĞUSA”

A+A-

Dr. Okan Dağlı’nın “Sokak Sokak Mağusa” isimli kitabı çıktı.

Dr. Dağlı, üçüncü kitabı olan “Sokak Sokak Mağusa”nın önsözünün ilk satırlarında, “Binlerce yıllık kale kentinin sokaklarında dolaşacaksınız. Uzun yıllar boyunca Kıbrıs’a başkentlik de yapmış bu antik kent, Orta Çağ’ın tüm asilliğini üzerinde hala daha ilk günkü gibi barındırmaya devam etmektedir” diyor.

“Sokak Sokak Mağusa”nın nasıl doğduğunu, hangi fikirden yola çıkarak bu kitabı kaleme aldığını, “Uzun yıllardır Mağusa Suriçi kentini anlatan, bütünlüklü olarak bir ortaçağ kentini köşe bucak ayrıntıları ile ele alan bir kitabın eksikliği vardı” sözleriyle anlatıyor Dr. Okan Dağlı ve ekliyor:

“Kent bilinci ile beraber yaşadığımız bu antik kenti genç kuşaklara sevdirecek ve 2300 yaşındaki Mağusa'yı herkese hissettirecek, görselliği de ön planda olan bir proje olarak böyle bir kitaptan başlamaya uygun gördüm.

Çok yetenekli ve kendi alanlarında uzman grafik tasarımcısı Selma Gürani ve görsel sanatlar ve şehir fotoğrafçılığında kendini geliştiren Barış Parlan ile beraber çalışıp böyle bir kitabı hazırladık. Esas hedefim; bu kitabı geliştirip yakında İngilizce ve diğer dillerde de yayınlamak olacak. Ayni zamanda Mağusa'nın popüler tarih ve kültürünü inceleyen bir başka kitap da yayına hazırlamaktayım.”

Dağlı, Orta Çağ kentleri içinde dünyanın en önemli eserlerinden bir tanesi olan Mağusa ile ilgili büyük bir boşluğu doldurması beklenen kitabının önsözünde okuyucusuna şöyle sesleniyor:

“Mağusa, yaşayan Orta Çağ kentleri içinde dünyanın en önemli eserlerinden bir tanesi, hatta en önemlisi sayılmaktadır. Kente gelenler, müze arayıp sorsalar da Mağusa adeta bir açık hava müzesidir...

Kenti çevreleyen ve üç kilometreyi aşan surları, beş yüz dönümden büyük kapsadığı alanla eşi benzeri yoktur. Beş asır öncesinde Venedikliler tarafından kentte misafir edilen Da Vinci’nin de katkılarıyla tasarlanmış bu kalenin içinde 69 sokak bulunmaktadır. Bu sokakları ‘Sokak Sokak Mağusa’ kitabında sizlerle beraber dolaşacağız. Her türlü savaş ve doğa koşullarına karşı direnmiş bu kentte, yüzyıllardır ayakta kalan ve hala daha dimdik duruşuyla gelenleri selamlayan bu yapılar çeşitli kültür ve medeniyetlere aittir. Onlarca ibadet yeri, kilise, cami ve anıtsal değere sahip yüzlerce mimari değeri de barındıran bu kenti bu kitapla tekrardan ‘alıcı gözüyle’ adım adım gezecek ve hayretler içinde kalacaksınız. Mağusa sizleri çağırmaktadır...”

Dr. Okan Dağlı’nın “Sokak Sokak Mağusa” yanında iki kitabı daha var; “İki Toplumlu Futbolcular” ve “Kıbrıs’ta Çözümün Şifresi”.

DR. OKAN DAĞLI KİMDİR

Dr. Okan Dağlı, Mağusa’da 1964 yılında doğdu, yaşamının 11 yılını tıp eğitimi için gittiği İstanbul’da geçirdi.

1995 yılından beridir sürdürdüğü aktif doktorluk yaşamına sadece CTP’de milletvekilliği yaptığı 2003-2009 yılları arasında ara veren Dağlı, 1998-2002 yılları arasında Gazimağusa Belediyesi meclis üyeliği yaptı. Uzun süre Yenidüzen gazetesinde yazdığı sağlık politikaları üzerine makaleler yanında, futbol üzerine de yazılar yazan Dağlı, Havadis gazetesinin eki olan Poli dergisinde de futbol ve popüler tarih konularında yazılar yazıyor. Kıbrıs’ta federal bir çözümü savunan Dr. Dağlı, Mağusa’lı bir gurup arkadaşı ile Mağusa İnsiyatifi’ni kurdu.

Dr. Okan Dağlı’nın, Kıbrıs’ta iki toplumun futbol takımlarında da futbol oynamış futbolcularla yaptığı söyleşileri ve ‘Kıbrıs Türk Futbolu’nun analizini de içeren “İki Toplumlu Futbolcular” isimli kitabı ile Mağusa İnsiyatifi’nin kuruluşundan itibaren yaptığı çalışmaları, yazdığı makaleleri ve Mağusa-Maraş konusunda çeşitli yazar ve akademisyenlerin yazdığı yazıların toplandığı “Kıbrıs’ta Çözümün Şifresi” adlı kitabı da var.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.