1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SOKAKLAR FUHUŞ PAZARI OLACAK
SOKAKLAR FUHUŞ PAZARI OLACAK

SOKAKLAR FUHUŞ PAZARI OLACAK

Fuhuş serbest bırakıldı;

A+A-

Yeni ceza yasasında değiştirilen164.maddenin tehlike oluşturduğunu ifade eden Avukat Mamalı, fuhuşun serbest bırakıldığını, sokakların hastalık saçan bir yer olacağını söyledi

Avukat Barış Mamalı, meclis onayını alarak yürürlüğe giren yeni ceza yasasında birçok olumlu değişiklik yapıldığını ancak yasanın 164.maddesinde yapılan değişikliğin kabul edilebilir olmadığını söyledi. Star Kıbrıs’a yasayı değerlendiren Mamalı, maddede yapılan değişiklikle fuhuş yapmanın suç olmaktan çıkarıldığını savundu. Mamalı, “Bugünden itibaren kişisel olarak kadın ve erkeklerin kazanç elde etmek amacıyla fuhuş yapmaları serbest bırakılmıştır” dedi. Mamalı, “16 yaşını doldurmuş kızların bile fahişelik yapmasına ve uluorta pazarlıklarda bulunmasına artık devlet tarafından izin verilmiştir. Para verip bir fahişe ile cinsel ilişkiye girenler de artık genel olarak suçlu kapsamından çıkartılmıştır” ifadelerini kullandı. Mamalı, acilen fahişeliğin tekrardan suç kapsamına alınması gerektiğini söyledi. Yasadaki olumlu değişikliklere de değinen Mamalı, ölüm cezasının kaldırılması, homoseksüellere getirilen serbestlik, cinsel suçlarla ilgili düzenlemeler ve çocuklara karşı işlenen cinsel suçlarla ilgili düzenlemelerin umut verici olduğunu açıkladı.

YASA DEĞİŞTİ, HERŞEY DEĞİŞECEK
Fasıl 155 Ceza Yasası yapılan değişikliklerden sonra Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi. Yeni ceza yasasını değerlendiren avukat Barış Mamalı, yasanın belirli kısımları üzerinde ve özellikle cinsel içerikli suçlar noktasında önemli düzenlemeler yapıldığını söyledi. Ceza yasasının yüz yıllık bir geçmişi olduğunu, ilk kez bu kadar geniş çaplı bir değişiklik yapıldığını dile getiren Mamalı, “Aslında bu yasanın tümünün ele alınıp geniş çapta reforme edilmesi gerekmektedir. Ancak dar da olsa bir çalışmanın yapılmış olması çok önemlidir” dedi. Yasada yapılan olumlu değişiklikleri sıralayan Mamalı, ölüm cezasının kaldırılmasının atılan önemli adımlardan biri olduğunu söyledi. Mamalı, yasanın eleştirilecek noktasının ise ölüm cezasının kaldırılmasına karşın, yeni ceza türleri konusunda bir yenilik getirilmemesi olarak belirtti. Mamalı, “Batı hukuk sistemlerindeki “kamusal alanda hizmet etme” gibi cezalar da yasaya konmuş olsaydı çok daha iyi olacaktı” ifadesini kullandı.

HER TÜRLÜSÜNE CEZA YAĞACAK
Yasada diğer önemli değişikliğin ise cinsel nitelikli suçların kapsamının genişletilmiş olması olarak değerlendiren Mamalı, tecavüz suçunun sadece ‘cinsel ilişki’ ile dar tutulduğu eski durumun değiştirildiğini ifade etti. Mamalı, “Yasada ‘oral seks’ aktiviteleri yanında herhangi bir uzvun cinsel bölgeye zorla sokulması da artık ırza geçme suçu olarak kabul edilecek ve ömür boyu hapis cezasına kadar cezayla cezalandırılabilecek” dedi.

TACİZCİLER YANDI
Mamalı, fiziksel temas olmaksızın rahatsızlık yaratıcı ve cinsel içerikli söz, davranış, yazı, ses, video ve telefon mesajları atma gibi suçları işleyenlere hapis cezası yolu açıldığını kaydetti. Mamalı, “Bunun yanında cinsel nitelikli ve fiziksel temasa dayalı davranışlar da cinsel saldırı adıyla artık açık bir suç halini almıştır. Bu tür saldırıları yapanlar 3 yıla kadar hapislik cezası alabilecektir. Cinsel taciz ve cinsel saldırı suçları kamu görevi ifa ederken, eşe, sevgiliye, çocuğuna ve 18 yaşından küçüklere yönelik yapılırsa verilecek cezada daha da ağırlaştırma olabilecektir” şeklinde konuştu. Mamalı, çocuğun cinsel istismara uğraması yönündeki düzenlenen yeni madde ile de bu tür suçu işleyenlere 6 yıla kadar hapislik cezası öngörüldüğünü açıkladı.

HOMOFOBİYE YASAL ENGEL
Yasada, eşcinsel ilişkinin suç olmaktan çıkarıldığını ve bu tür ilişkilerin serbest bırakıldığını kaydeden Mamalı, ayrıca yazılı, görsel ve sosyal medya üzerinden bir kimsenin cinsel kimliğini veya cinsel yönelimini kullanarak nefret, aşağılama veya küçük düşürürcü söz, yazı ve davranışların da artık açık bir suç sayıldığını dile getirdi. Mamalı, “Yani siz bir kadın eşcinsele “pis lezbiyen” derseniz para veya hapislik cezası ya da her iki cezayı birden alabileceksiniz” dedi.

TEŞVİK SUÇ, YAPMAK SUÇ DEĞİL
Yasası’nın 156. maddesi ile devletin ‘genelev” açmasının yasaklandığını belirten Mamalı, aslında birçok ülkede, fuhuşun yayılmaması, cinsel hastalıkların kontrol altına alınabilmesi ve bu sektörden ötürü ticari ve insani sömürünün önüne geçebilmek için devlet kontrolünde “genelevler” açıldığını ve topluma bu yönde hizmet verildiğini söyledi. Mamalı, yasayla fuhuşa teşvikin her türlüsünün suç kapsamına alındığını ancak teşvik edilen kişinin 18 yaşından küçük olması durumunda, teşvik edene 7 yıla kadar hapislik cezası verilebildiğini dile getirdi. Gazino, gece kulübü, pub ve benzeri yerlerde fuhuş yaptıran, bu gibi mekânları yöneten, işleten veya fuhuş yapılmasına yardımcı olan kişilerin de ağır suç işlemiş sayılacağını kaydeden Mamalı, bu suçu işleyenlerin 5 yıla kadar hapislik cezası alabileceklerini ifade etti. Mamalı, kiralanan yerde fuhuş yapıldığını bilen mal sahiplerinin de bu yeni düzenlemeler kapsamında hapis yatabileceğini vurguladı.

DURUM VAHİM, YASADA BOŞLUK VAR
Yasada yapılan bu değişikliklerin olumlu izlenimler bıraktığını kaydeden Mamalı, Ceza Yasası’nın 164. maddesinde yapılan değişikliğin ise kabul edilebilir olmadığını söyledi.
Mamalı, 164. maddesinin eski halinde “kısmen veya tamamen geçimini sağlamak için fuhuş yaparak kazanç sağlayan kişilerin” suç işlemiş sayıldığını, yeni yasada bu maddenin kaldırıldığını ve fuhuş yapmanın suç olmaktan çıkarıldığını belirtti. Mamalı, yeni yasa ile fuhuş suç olmaktan çıkarıldı. Bu çok ciddi bir durumdur. Bu boşluk bilerek mi yaratıldı yoksa gözden mi kaçtı bilemiyorum. Ancak muhalefetin de önüne konan bu yasa taslağını iyi incelemediği çok açık. Bu yasal manzara karşısında bugünden itibaren kişisel olarak kadın ve erkeklerin kazanç elde etmek amacıyla fuhuş yapmaları serbest bırakılmıştır. Fuhuşa teşvik etmek, yardımcı olmak, aracılık etmek suç ama fuhuş yapmak serbest oluyor” şeklinde konuştu.

FUHUŞ SOKAĞA DÖKÜLÜCEK, HASTALIKLAR ARTACAK
Mamalı şunları söyledi: “Fuhuş ahlaki olarak kabul edilmeyen bir davranıştır. Bu durumda fuhuş sokağa inecektir. Gece kulüplerinde çalışanlar ise “ben şahsen fuhuş yapmak için anlaştım, patronumun haberi yoktur” diyerek gece kulüplerinde fuhuşun da önünü açmış olacaklardır. Yasada,16 yaşından büyük bir kızla cinsi münasebet kurma suç olmadığı için 16 yaşını doldurmuş kızların bile fahişelik yapmasına ve uluorta pazarlıklarda bulunmasına artık devlet tarafından izin verilmiştir. Para verip bir fahişe ile cinsel ilişkiye girenler de artık genel olarak suçlu kapsamından çıkartılmıştır. Sadece fahişenin yaşı 16’dan büyük ancak 18’den küçük olursa onunla para karşılığı seks yapan kişi suç işlemiş olacaktır.”

SOKAKLAR HASTALIK SAÇACAK
Mamalı, acilen fahişeliğin tekrardan suç kapsamına alınması gerektiğini aksi halde sosyal yıkım olacağını vurguladı. Mamalı, “Bundan böyle evinizin balkonunda otururken beş metre ötede mahalle içerisinde fuhuş pazarlıkları yapılabilecektir. Üstelik sokağa düşmesiyle de fuhuş, kontrolsüz bir ortama taşınacak ve her türlü cinsel hastalığa açık tehlike halini alacaktır” şeklinde sözlerini bitirdi.

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum