1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. “SOKAKTA GÖRDÜĞÜMÜZ HER HAYVANLA İLGİLİ SUÇLU BİZİZ”
“SOKAKTA GÖRDÜĞÜMÜZ HER HAYVANLA İLGİLİ SUÇLU BİZİZ”

“SOKAKTA GÖRDÜĞÜMÜZ HER HAYVANLA İLGİLİ SUÇLU BİZİZ”

Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Çanakçı, “Sokakta gördüğümüz her hayvanla ilgili suçlu biziz” dedi

A+A-

Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Tayfun Çanakçı sokak köpeklerinin doğal yaşam ve insan sağlığında ciddi sıkıntı oluşturduğuna dikkat çekerek, “Probleme kayıtsız kalınacaksa başka çözümler üretilmeli. Bu sorunun yalnız başına barınakla çözülmesi mümkün değil” dedi.
   Çanakçı, sokaktaki terk edilmiş hayvanların evcil olduğuna dikkat çekerek, onların sorumsuz kişiler tarafından terk edilmiş veya terk edilen anne köpeklerin yavruları olduğunu belirtti.
   “Sokakta gördüğümüz her hayvanla ilgili suçlu biziz” diyen Çanakçı, başıboş köpeklerle ilgili sekiz aydır görevde olduklarını ve Hayvan Refahı Yasası’nın önemli gündem oluşturduğunu belirtti.
   Çanakçı, hayvan besleyecek neslin hayvanlara bakış açısını değiştirmenin öneminde değinerek bunun eğitimle yapılabileceğini söyledi.
   Ülkede siyasi belirsizliğin yaşandığı dönemde Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile görüşemediklerini belirten Çanakçı, en kısa sürede bakanlık ile temasa geçeceklerini kaydetti.

Ülkedeki tüm köpekler kayıt altına alınmalı
   Tayfun Çanakçı, ülkedeki tüm köpeklerin çip sistemi ile kayıt altına alınması, yeni neslin eğitilmesi ve yasal çerçevede sokağa terk edilen hayvan sahiplerine cezai yaptırımların uygulanması gerektiğini söyledi.
   Çanakçı, “Mevcut Hayvan Refahı Yasası tüm sorunları çözebilecek güçtedir ama tüzüklerin biran önce oluşturulup yasaya işlevlilik kazandırılması gerekir” dedi.  

Son 10 yılda gelişti  
   Çanakçı, evcil hayvan besleme kültürünün ülkemizde son 10 yıl içinde geliştiğini belirterek, “Bu kültür toplumsal yapımızdan kaynaklı çarpık bir şekilde gelişmekte. Bizler bilirkişilere başvurmaktansa konuyla ilgili çevremizdeki kişilerden bilgi almayı tercih ederiz. Buna bağlı olarak yanlışlar, zincirleme bir reaksiyon gibi devam eder” şeklinde konuştu.
    Çanakçı, evcil hayvan alınırken, türü ne olursa olsun hayvan sahibi olunmadan bir hekimle temas edilmesi gerektiğini kaydetti.
   Çanakçı, evcil hayvan almak isteyen bir kişinin, yaşam tarzına, ev koşullarına, mali gücüne bağlı olarak hangi türde hayvan alacağına karar vermesi gerektiğini belirtti.
    Çanakçı, “Unutulmaması gerekir ki, hiçbir hayvan sahibini kendi seçmez. Onları biz seçeriz. Bu seçimi yaptıktan sonra onlara mümkün olan en iyi şartları sağlamak zorundayız” dedi.  

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.