1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. SOKAKTA OYNA KALP KRİZİ GEÇİRME
SOKAKTA OYNA KALP KRİZİ GEÇİRME

SOKAKTA OYNA KALP KRİZİ GEÇİRME

Aniden başlayan, göğsün ön duvarında, boyuna ve çeneye doğru yayılan, bazen omuz ve kolların iç kısmına vurabilen sıkışma hissi varsa dikkat! Bunlar, kalp krizinin en önemli belirtileridir.

A+A-

Aynı yaşta olsalar bile her kişinin kalp krizi geçirme riski birbirinden farklıdır. Bu risk düşük, orta, yüksek ve aşırı yüksek olarak derecelendirilebilir. Bunun için “risk faktörleri” göz önünde tutulur. Yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, diyabet (şeker hastalığı), sigara kullanımı, ailede kalp hastalığı öyküsü, hareketsiz yaşam biçimi, ileri yaş ve aşırı kilo gibi geleneksel faktörlerin; kalp krizi oluşumunda önemli bir etkisi bulunmaktadır. Geleneksel risk faktörleri aynı kişide ve aynı anda ne kadar çok bulunuyorsa, kişinin riski de o kadar yüksektir. Geleneksel faktörler ne kadar çok bir arada bulunursa, kişinin yıllık kalp krizi geçirme ihtimali ve ani kalp ölümü riski o kadar artar.  

MODERN FAKTÖRLER 

Kalp krizine neden olan geleneksel risk faktörlerinin yanı sıra şehir yaşamının getirdiği modern faktörler de kalp hastalıklarına ve krizlere yol açan önemli sebepler arasındadır. 
Çocuklarda küçük yaşlardan itibaren oluşturulan sınav kaygısı, sokak oyunlarının terk edilmesi, iş yaşamında sınırların zorlanması, erken menopoz, metropollerdeki hava kirliliği ve egzoz dumanı (karbonmonoksit), kontrol edilemeyen stres, mesleki sorumlulukların erken üstlenilmesi, yeteneklerin üzerinde sorumluluklar alınması, duygusal çöküntüler gibi modern faktörler de; kalp krizlerinin gelecekteki en önemli nedenleri arasında yer almaktadır. Sağlıklı yaşamın anahtarı olan sağlıklı bir kalbe sahip olmak, yaşam biçiminde yapılacak değişikliklerle sağlanabilir. Modern risk faktörlerinin en aza indirilmesi, kalp krizlerinin ciddi şekilde azaltılmasına yardımcı olacaktır.

Akşam

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.