1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SON 24 SAATTE YOĞUN PERDE GERİSİ FAALİYETLER!
SON 24 SAATTE YOĞUN PERDE GERİSİ FAALİYETLER!

SON 24 SAATTE YOĞUN PERDE GERİSİ FAALİYETLER!

Kıbrıs sorunundaki gelişmelerde perde gerisinde neler oluyor;

A+A-

ANASTASİADİS İLE BİDEN TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

LİDERLER ARASINDAKİ GÖRÜŞME PAZARTESİ SABAH OLARAK DÜŞÜNÜLÜYOR

Kıbrıs sorunundaki gelişmelere son 24 saatteki perde gerisi faaliyetlerin ve uluslararası müdahalelerin damga vurduğu belirtildi.

Fileleftheros gazetesi “Yoğun Baskı Sahnesi-Biden’dan Telefon Müdahalesi, Londra ve Brüksel’den Faaliyetler” başlıklı haberinde, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin, büyük bir olasılıkla Pazartesi günü başlaması ışığında, gelişmelere, son 24 saatte perde gerisi faaliyetlerin ve uluslararası müdahalelerin damga vurduğunu yazdı.

Uluslararası unsurun ve öncelikle ABD’nin, süreci koruması altına alacağı bir sahne kurduğunu yazan gazete ABD’nin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile dün telefonda görüşen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ı, sürecin başlaması ışığında desteğini ifade etmesi için seferber ettiğini belirtti.

Gazete haberinde ayrıca Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun ise geçtiğimiz gün  Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakan Yardımcısı William J. Burns ile telefonda görüştüğünü, Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin ise dün Brüksel’de AB’nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ile bir araya geldiğini de anımsattı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun, ortak açıklama metnine “evet” dediğini belirten gazete bunun, beklenen bir gelişme olduğunu zira  Amerikalıların, ortak açıklama metni içeriği konusunda Türkiye ile uzlaşmaya vardığının bilinmekte olduğunu yazan gazete Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün gerçekleştirdiği Atina temaslarına atıfta bulunarak Güney Kıbrıs ve Atina’nın Kıbrıs sorununa ilişkin gelişmeleri ele aldığını belirtti.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın geçtiğimiz Eylül ayında Washington’da Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüştüğünü anımsatan gazete Biden ile Anastasiadis arasındaki dünkü telefon görüşmesinde, Biden’ın, gelecek hafta başlayacak olan müzakereler sürecine ve güven yaratıcı önlemlere yönelik desteğini dile getirdiğini belirtti.

Gazete güvenilir bilgilere dayanarak, Kıbrıs sorunundaki müdahil tarafları cesaretlendirmek amacıyla, başka yabancı müdahalelerin de olacağını, uluslararası unsurun, “müzakerelerin başlayacağını” garanti altına almak isteyerek, süreci koruması altına alacağı bir sahnenin kurulduğunun açık olduğunu yazdı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun, “Ankara’nın kararını takip edeceğini, bugün veya yarın, müzakerelerin yeniden başlamasına yeşil ışık yakacağını” yazan gazete Cumhurbaşkanı Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasındaki görüşmenin büyük bir ihtimalle Pazartesi sabah gerçekleşeceğini, görüşmede BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’ın da yer alacağını belirtti.

Tüm göstergelerin, BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in, Kıbrıs sorununa ilişkin görevinin son bulduğu şeklinde olduğunu, Downer’in Kıbrıs’a gelmeyeceğini  belirten gazete Kıbrıs’taki BM’nin, Downer’in hafta sonu Ada’ya gelip gelmeyeceği konusunda bilgiye sahip olmadığını yazdı.

Gazete aynı haber içerisinde Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun dün Meclis Platformuyla gerçekleştirdiği toplantıya ve  partilerin, çekincelere karşın, müzakerelerin başlaması yönündeki desteklerinden de bahsetti.

Politis gazetesi “Pazartesi Gününden İtibaren Yeniden Masada- BM Her İki Taraftan Olumlu Yanıt Aldı” başlıklı haberinde, (ortak açıklama konusunda) anlaşmanın sağlandığını ve müzakerelerin başlayacağını yazdı.

BM’nin, Pazartesi günü liderleri ilk görüşmeye çağıracağını böylelikle Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin ortak açıklama zemininde yeniden başlayacağını yazan gazete Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun, dün akşam, ortak açıklama metnini kabul ettiğini BM’ye ilettiğini belirtti.

Gazete elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun, ortak açıklama konusunda “sonuna kadar hem fikir olmadığını, Ankara’nın müdahalesinin ardından bunu yapmaya mecbur kaldığını” ileri sürdü.

Habere göre BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in Ada’ya gelmesi de beklenmiyor.

Gazete haberin detaylarına yer verdiği “Müzakereler, Eroğlu’nun “Evet’”i  ve Atina’nın Desteğiyle Başlıyor- Havaalanında Randevu” başlıklı haberinde, BM’nin, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis görüşmesinin, Downer olmaksızın, Lefkoşa Havaalanında, Pazartesi veya Salı, en azından hafta başı olması yönünde hazırlık yaptığını yazdı.

Gazete, liderler arasındaki görüşmede, BM’yi, BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’in temsil edeceğini belirtti.

Gazete, (gazetenin) kaynaklarına dayanarak, Downer’in, müzakerelerin başlaması için Kıbrıs’ta bulunmayı planlamadığını bununla birlikte Downer’in Kıbrıs’a geldiği zaman, Kıbrıs sorunundaki görevinden ayrıldığını açıklamasının da ihtimal dışı bırakılmadığını yazdı.

Gazete aynı haberi içerisinde KKTC’de son günlerde dolaşan KKTC Cumhurbaşkanlığı Özel Temsilcisi ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ’un yerine bir başkasının atacağına ilişkin bilgilerin dün saha somut bir hal aldığını savunarak  yeteri kadar kaynağın, bu göreve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun eski Özel Temsilcisi  Kudret Özersay’ın getirileceğinden bahsettiğini bununla birlikte bu “fısıltının” Özersay’dan geldiği konusunu da ihtimal dışı bırakmadıklarını ileri sürdü.

Politis gazetesi “Kıbrıs Türk Partileri Açıklama Metninden Memnun, Derviş İlerle” başlıklı haberinde Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun dün Meclis Platformu’yla gerçekleştirdiği toplantıya yer verdi.

Gazete “Özdil Nami Brüksel’de Füle’yi Gördü” başlıklı haberinde ise KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin, Brüksel’de, Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ile bir araya gelmesi haberine yer verdi.

Alithia gazetesi ise haberi “Görüşme Pazartesi- Eroğlu “Evet” Dedi- İki Lider Arasındaki Görüşme Pazartesi Sabah” başlıklarıyla aktarırken Kıbrıs sorunundaki gelişmelerin yağmur şeklinde olduğunu yazdı.

İki lider arasındaki görüşmenin Pazartesi günü sabah, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim eşliğinde, saat 10:30’da gerçekleştirileceğini yazan gazete görüşmede, Kıbrıs için geçmişi teşkil eden Downer’in ise görüşmede yer almayacağını belirtti.

Gazete bilgilere dayanarak, BM’nin, zaman kaybetmemek için arabulucu atamaya yönelmeyeceğini, Downer’in işini, Buttenheim’in üstleneceğini yazdı.

ÖZERSAY KONUSU 

“İkinci bir olumsuz unsurun ise  Osman Ertuğ’un, ortak açıklamaya yönelik görüşmelerde, Eroğlu’ndan bile daha katı olması olduğunu” savunan gazete Kudret Özersay’ın, beklenmedik bir şey olmaması durumunda- (gazetenin ifadesiyle) yeni “müzakereci” olarak atanacağını savundu.

Gazete  Özersay’ın, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun, Cumhurbaşkanlığı görevine seçilmesinin ardından, Eroğlu’nun Özel Temsilcisi olduğunu ayrıca Dimitris Hristofyas döneminde Yorgos Yakovu ile Kıbrıs sorunun boyutlarını müzakere eden kişi olduğuna dikkati çekerken, Özersay’ın, Kıbrıs sorununu çok iyi bilen Kıbrıs Türk toplumunun çıkarlarının savunucusu olarak da addedildiğini yazdı.

BİDEN-ANASTASİADİS TELEFON GÖRÜŞMESİ

Alithia gazetesi aynı haber içerisinde ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in, kendi inisiyatifiyle, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e telefon açtığını ve ülkesinin desteğini belirttiğini yazdı.

Habere göre ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Anastasiadis’e, Kıbrıs sorununda başlayacak yeni sürece ilişkin ülkesinin desteğinden bahsetmesinin yanı sıra, Güney Kıbrıs için, ülkesinin ortağı olarak söz etti.

Biden ayrıca hayati önem taşıyan bir bölgede anahtar ortak olarak Güney Kıbrıs’ın tutumundan dolayı duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.      

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI KERRY’NİN EROĞLU’NU ARADIĞI İDDİASI

Alithia gazetesine göre, gazeteye açıklama yapan bir diplomatik kaynak, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun, ortak açıklama konusunda son ana kadar “uzlaşmaz” olduğunu savundu.

Gazete Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun olumlu kararında, ABD Dışişleri Bakanı Jonh Kerry’nin kendisinin, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nu telefonda aramasının gerekmesinin ardından, Amerikalıların rolünün katalizör olduğunu savundu.

Gazete “Tüm Kıbrıs Türk Partileri Kabul Etti” başlıklı haberinde ise Cumhurbaşkanı Eroğlu ile Meclis Platformu arasındaki toplantıya yer verdi.

Simerini gazetesi ise ilgili haberi “Eroğlu “Evet” Dedi ve BM İstişarelere Başladı- Müzakereler Pazartesi Günü” başlıklarıyla aktarırken, Cumhurbaşkanı Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Pazartesi günü görüşeceğini ve ortak açıklama konusunda DİKO ve diğer siyasi dinamiklerin büyük bir çoğunluğunun yoğun itirazlarına karşın müzakerelerin başlayacağını yazdı.

Habere göre BM Basın Sözcüsü Michel Bonnardeux, Rum Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, görüşmenin Pazartesi günü için yapılması ümidinin bulunduğunu ancak hala askıda olan bazı ayrıntıların bulunduğunu söyledi.

Gazete görüşme yerinin muhtemelen, Lefkoşa Havaalanı, ve saatinin ise 10:00  veya 11:00  olacağını yazdı.

Haravgi gazetesi ise haberi “İki Lider “Yeşil Işık” Aldı” başlığıyla aktarırken, Ankara’nın “sessiz” desteği ve KKTC Meclisi’ndeki partilerin müzakerelerin başlaması desteğinin ardından Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun, müzakere masasına gittiğini yazdı.

Gazete aynı anda Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Atina’dan ise, Yunanistan’ın desteğiyle döndüğünü belirtti.

Ankara’daki baskıların -bu kez İngilizlerden- dün de devam ettiğinin görüldüğünü savunan gazete Türk diplomatik kaynaklarına atıfta bulunarak TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile telefonda Kıbrıs sorununu ele aldığını yazdı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.