1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “SON 4 YILDA HÜKÜMETLERDEN TEK KURUŞ ALMADIK”
“SON 4 YILDA HÜKÜMETLERDEN TEK KURUŞ ALMADIK”

“SON 4 YILDA HÜKÜMETLERDEN TEK KURUŞ ALMADIK”

Kıbrıs Meyve ve Sebze İşletmecilik Ltd. “Cypfruvex”, tüm borçlarını ödeyebilecek bir durumda olduğunu açıkladı.

A+A-

Kıbrıs Meyve ve Sebze İşletmecilik Ltd. “Cypfruvex”, tüm borçlarını ödeyebilecek bir durumda olduğunu açıkladı.

Şirket yetkilileri, şirketin 1,5 milyon artı varlığı bulunduğunu, ancak şirketin en erken zamanda üreticileri ödeyebilmesi için hükümetin Ziraat Bankası’na şirketin alacaklarına mukabil bir taahhüt yazısı yazması gerektiğini savundu.

Cypfruvex Yönetim Kurulu Başkanı vekili Mustafa Tan, Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği Lokali’nde basın toplantısı düzenledi. Bu arada, şirketin Olağan Genel Kurul toplantısı yarın yapılacak. Yönetim Kurulu’nun genel kurul çağrısında, şu anki yönetimin yeniden görev almayacağı belirtilmişti.

Mustafa Tan, Şirket Genel Müdürü Cemal Redif’in de hazır bulunduğu basın toplantısında, şirketin mali durumu yanında şirket hakkında ortaya atılan Ukrayna ve İran söylentilerine de açıklık getirdi.

Toplantıda, şirketin alacak ve verecekleri karşılaştırıldığı takdirde 1.5 milyon alacaklı olduğu da belirtildi. Tan, şirket hakkında ortaya atılan iddiaların, “şirketin yapısal durumunu bozmaya (özelleştirmeye) yönelik” olduğunu belirtti.

Tan, “Bunlar şirketin özele devredilmesi için ortaya atılan söylentilerdir” dedi.

KONSANTRE STOKLARININ BANKAYA REHİN VERİLMESİ

Faaliyetlerini sürdürebilmek için Ziraat Bankası’ndan 15 milyon TL borç alındığını doğrulayan Tan, bunun karşılığında bankaya şirketin tek değeri olan konsantre ürünlerini güvence olarak gösterdiğini kaydetti.

Tan, “Sağlanan bu krediyle şirketimiz 2012 yılı tüm borçlarını zamanında ödemiş, yine kullandığı krediyle 2013 yılı konsantre üretim faaliyetlerini sürdürmüş ve aldığı ürünlerini ve tüm borçlarını ödeyebilecek artı değerlere sahip olmuştur” dedi.

Şirketin mali durumu hakkında bilgi kirliliği yaratıldığını da belirten Tan, mevcut yönetim kurulunun son 4 yılda hükümetlerden bir tek kuruş bağış, katkı ve sermaye parası almadığını belirtti.

Tan, “Tüm bu asılsız ve kötü amaçlı propagandaların hedefi meyve vermeye başlayan ve kendi ayakları üzerinde durmaya başlayan Cypfruvex’i yıpratmak, itibarını bozmak ve kapatılmasına zemin hazırlamaktır” dedi.

Toplantıda basına dağıtılan özetlenmiş bilançolara göre, şirketin Ziraat Bankası’na 11 milyon TL, Üretici, kontraktör, nakliyeciye 8.5 milyon TL olmak üzere 19.5 milyon TL borcu bulunmakta. Buna karşılık ise stok, alacaklar ve bankadaki nakit toplamı ise 21 milyon TL. Bu bilançoya göre, şirket 1.5 milyon TL artıda gözüküyor.

Mustafa Tan, yönetim kurulunun görevi sürecinde, Cypfruvex’in ürün işleme kapasitesinin de 280 tondan günlük 500 tona çıkarıldığını da vurguladı.

Ziraat Bankası ile kredi antlaşması yapılırken bankanın ne ipotek ne de rehin talebinin bulunmadığını, “rehin talebinin” seçim hükümeti döneminde hükümet edenler tarafından yapılan bazı açıklamalar ve şirketin incelemeye alınmasıyla gündeme geldiğini kaydeden Tan, bu talebe bir diğer nedeninin de şirketin 25 bin ton sıkmalık portakal alması gerekirken meyvenin dalında kalmasını önlemek için 36 bin ton almasıyla maliyetlerin yükseltilmesi olduğunu açıkladı. 

ŞİRKETİN BORÇLARINI ÖDEYEMEYECEK DURUMDA OLDUĞU İDDİALARI

Mustafa Tan, şirketin hesaplarına işaret ederek şirketin varlığının, borcunu fazlasıyla ödeyebilecek seviyede olduğunu kaydetti.

Şirketin bankada 4 milyon kullanılabilir limitinin ve devletten 776 bin TL hak edilmiş teşvik alacağı bulunduğunu bunun alacaklıların alacaklarının yüzde ellisinin ödemeye yettiğini kaydeden Tan, ancak geçici hükümetin “Başlattıkları inceleme ve sürekli basında açıklama yapmaları bankayı huzursuz etmiş ve kredi kullanımımızın geçici süre için askıya almasına sebep olmuştur” dedi.

Mustafa Tan, Ocak 2006’dan Ağustos 2009’a kadar Maliye Bakanlığı’nın şirkete avans altında 14 milyon borç verdiğini kaydetti.

İRAN VE UKRAYNA

İran’a yapılan ihracatta şirketin kayba uğratıldığı söylentilerine karşılık Cypfruvex Genel Müdürü Cemal Redif yaptığı açıklamada, şirketin bir İran şirketinden halen 337 bin dolar alacağının bulunduğunu ancak İran para biriminin bir anda değer kaybetmesinden dolayı alacağın bugün tam olarak tahsil edilemeyeceğini, dolayısıyla, “söz konusu şirket ile yapılan anlaşmayla İran para biriminin tekrardan değer kazanması ile birlikte alacağın tam olarak tahsil edileceğini” anlattı.   

Ukrayna’ya yapılan ihracatla ilgili olarak ise Redif, kargoda yaşanan bir sorundan dolayı 6 günde gitmesi gereken ürünün 23 günde gidebildiğini ve gecikmeden dolayı ürünün kullanılamaz hale geldiğini bunu belgelerle de ispatlayabildiklerini söyledi. Redif, bunun ancak küçük bir miktarının satılabildiğini ve söz konusu işten sadece maliyetin bir kısmının karşılanabildiğini anlattı.

ÜRETİCİLER NE ZAMAN ÖDENECEK

Narenciye üreticileri ile diğer alacaklıların ne zaman ödeneceği ile ilgili olarak ise Mutafa Tan, şirketin Maliye bakanlığına 2006–2009 döneminden kalan bir borcu bulunduğuna işaret etti ve şirketin son dönemde ihracattan doğan teşvik primlerinin söz konusu alacağa yönlendirilmesinin yanlış olacağını belirtti.

YARIN ÖDEYEBİLİRİZ

Cypfruvex Genel Müdürü Cemal Redif Tan, hükümetin, satışlardan dolayı şirketin almaya hak kazandığı ve kazanacağı teşvik primlerinin Ziraat Bankası’na olan borca ödeneceği yönünde bir taahhüt yazısı yazması halinde, şirketin üreticileri “yarın ödeyebileceğini” de kaydetti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.