1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “SON TÜRK ASKERİ DE ÇEKİLENE KADAR ÇÖZÜM OLMAZ”
“SON TÜRK ASKERİ DE ÇEKİLENE KADAR ÇÖZÜM OLMAZ”

“SON TÜRK ASKERİ DE ÇEKİLENE KADAR ÇÖZÜM OLMAZ”

“İşgal ve uluslararası hukuku ihlal sorunu” diye niteledi...

A+A-

 

YUNANİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANI “RUM LİDERLİĞİNİN SÖYLEYEMEDİKLERİNİ SÖYLEDİ”

“KIBRIS’IN İKİ BÖLGELİ İKİ TOPLUMLU CUMHURİYET KURULARAK BİRLEŞMESİNİ DESTEKLİYORUM”

KOCAS’IN ÇÖZÜM İYİMSERLİĞİ “AYAKLARI YERE BASAN, ÖLÇÜLÜ İYİMSERLİK”

Nikos Kocas, Dışişleri Bakanı olarak ilk ziyaretini gerçekleştirmekte olduğu Güney Kıbrıs’ta Kıbrıs sorununu “işgal ve uluslararası hukuku ihlal sorunu” diye niteledi. Rum basını bu nitelemeyi “lafı gevelemeden” yaptığına dikkat çektiği Kocas’ın “Son Türk askeri de çekilene kadar çözüm olamaz” ifadesini de öne çıkardı.

Nikos Kocas “Kıbrıs’ın, iki bölgeli iki toplumlu cumhuriyet kurularak birleşmesini destekliyorum. Bunun olabilmesi için işgal ordularının çekilmesi şarttır” dedi.

Simerini haberi manşetten “Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’tan Garantiler – İşgal Ordusu Hakkında Dobra Dobra... Cesaretle, Kıbrıs Liderliğinin Söylemediklerini Söylüyor” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Habere göre, Yunanistan’ın milli günü 28 Ekim “Ohi (hayır) Günü” nedeniyle dün gittiği Rum tarafında Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’le görüşen Kocas, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada Kıbrıs sorununun çözümü konusunda “ölçülü ve ayakları yere basar” bir iyimserlik taşıdığını belirtti.

“HAYATİ MİLLİ KONULARDA YUNANİSTAN’DAN HAREKET GELMESİ İÇİN TÜRKİYE’DEN DE GELMESİ GEREK”

Türkiye’nin AB ile üyelik müzakereleri başlıklarına değinirken “Kıbrıs 2016’da bu meseleyle karşılaşabilir ve hayati milli çıkarlarla ilgili konularda Yunanistan’dan hareket gelmesi için Türkiye’den de hareket gelmesi gerek” ifadesini kullan Kocas özetle şunları söyledi:

“(Kasulidis’le) görüşmemizin ana konusu Kıbrıs sorunuydu. Büyükadanın (Kıbrıs) birleşmesi ve Kıbrıslı Türklerin,  Kıbrıslı Rumların ve diğer üç azınlığın istikrarlı bir Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bütün nimetlerinden azami şekilde faydalanacağı ve kendini güvende hissedeceği federal, iki bölgeli, iki toplumlu Kıbrıs Cumhuriyeti’nde birlikte yaşamanın kurumsal tesisiydi.

Bunun da olabilmesi için işgal ordularının çekilmesi şarttır. Garantilerle ilgili görüşüm ise biliniyor. Kıbrıs sorunuyla ilgili görüşme sürecinde Yunan tarafı uluslararası unsurla, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yle, Avrupa tarafıyla ve Güvenlik Konseyi üyesi bütün devletlerle sürekli diyalog halindedir.

Söylemem gerekir ki Kıbrıs Cumhuriyeti’nin karşılaştığı temel meselelere bakış açısıyla ilgili genel hava olumludur.”

Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis da konuşmasında, Kocas’ın ziyaretinin önemli bir konjonktürde gerçekleştiğini belirterek “imtiyazlı ve kardeşlik ilişkileri özellikle Kıbrıs sorununun çözüm çabalarında sürekli görüş alış verişini gerektirir. Sayın Kocas’ın Kıbrıs sorunundaki yardımları çok kıymetlidir çünkü gerek AB’de (başlıklar konusunda), gerek Kıbrıs’ın Kasım 2016’da başkanlığını yapacağı Avrupa Konseyi’nde (açık hükümetler arası başvuru konusunda) yan dalları mevcuttur” dedi.

ENERJİ KONUSU DA GÜNDEMDEYDİ

Görüşmelerinde Kocas’a özellikle Mısır MEB’inde Zohr yatağının keşfinden sonra enerjiyle ilgili son gelişmeler hakkında geniş bilgi veren Kasulidis “Mısır’la üçlü işbirliği çerçevesinde kaydedilen ilerlemeyi ve İsrail’le üçlü işbirliğimizin ilerletilmesi ve bunun devamı için bundan sonra atılacak adımları değerlendirdik” ifadesini kullandı.

Nikos Kocas da Yunanistan’dan geçmesi veya tesis edilmesi planlanan sıvılaştırılmış gaz (LNG) ve boru hattı inşası perspektifini de görüştüklerini belirterek, Mısır ve İsrail ile üçlü işbirlikleri ve Ürdün gibi başka devletlerle de üçlü işbirliği geliştirme hakkında teferruatlı görüşme yaptıklarını söyledi “Doğu Akdeniz’de bu tür işbirliği taraftar topluyor” dedi.

Kasulidis konuşmasında, Yunanistan’a dert olan mülteci meselesi konusunda da görüş alış verişinde bulunduklarını, Türkiye’nin bu konudaki rolüne dair deneyimlerini paylaştıklarını ve Türkiye’de yapılacak genel seçimleri ele aldıklarını söyledi. Türkiye’nin AB müzakere süreci üzerinde de durduklarına işaret eden Kasulidis “Türkiye’nin müzakere başlıklarıyla ilgili sorunumuzu da ele aldık. Bölgemizdeki ve özellikle Filistin’deki, İsrail ve Filistin’deki, Suriye ve Mısır’daki gelişmeler hakkında görüş alış verişinde bulunduk” ifadesini kullandı.

“TÜRKİYE’NİN BAŞLIKLARIYLA İLGİLİ KONULARLA GELECEK YIL KARŞILAŞACAĞIZ”

Gazetecilerin, Türkiye’nin müzakere başlıklarıyla ilgili sorusuna karşılık Kasulidis Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Almanya Başbakanı Angela Merkel’le görüşmesini hatırlatarak şunları söyledi:

“Türkiye’nin üyelik sürecinin çeşitli başlıklarına bakış açımız konusunda hiçbir baskı hissedilmediği söylendi. Bu konularla belki gelecek yıl, 2016’da, karşılaşacağız. Haktır ve doğrudur, biz bu konuyu, hayati milli çıkarımız olan konularda hareket etmemiz için Türkiye’den de hareket gelmesi gerektiği şeklinde göğüsleyeceğiz. Bunun olmasını, yaratıcı olmamızı ve işbirliği yapmamızı isteyenler Türkiye istikametinde de hareket etmeli”

Güney Kıbrıs ziyaretine Rum merkezi cezaevi avlusundaki EOKA’cı mezarlarını ziyaret ederek başlayan, Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos’la da görüşen Kocas, “Kıbrıs’tan her gidişimde kalbim daha dolu, zihnim daha uyanık, iyimserliğim ölçülü, ayakları yere basar oluyor. Bu ziyaretimde bunların daha da arttığını hissediyorum” dedi.

Gazete Kocas’ın bugün Rum Yönetimi başkanı Nikos Anastasiadis, Meclis Başkanı Yannakis Omiru ve siyasi parti başkanlarıyla görüşeceğini hatırlattı.

İSRAİL’LE GÜNEY’DE, MISIR’LA ATİNA’DA ÜÇLÜ İŞBİRLİĞİ GÖRÜŞMELERİ

Fileleftheros manşet haberine “Yeni Üçlü İşbirlikleri Tezgahta... Aralıkta Mısır’la Atina’da, Daha Sonra İsrail’le Lefkoşa’da... Müzakereler: Kocas ve Kasulidis Adımları Belirledi” başlık ve spotlarını attı.

Rum ve Yunan hükümetlerinin, bölge ülkeleriyle işbirliklerini, bilinen üçlü yöntemle takviye etmek için hararetle çalıştığını, bu konunun dünkü görüşmelerinde Rum ve Yunan Dışişleri bakanları tarafından masaya yatırıldığını yazdı.

Güvenilir bilgilerine dayanarak Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın 24 Kasım’da İsrail’i ziyaret edeceğini hatırlatan gazete, Çipras’ın temasları sırasında, Rum Yönetimi’yle de istişare içerisinde, Rum tarafında gerçekleştirilecek İsrail-Güney Kıbrıs-Yunanistan üçlü görüşme tarihinin belirleneceğini, Mısır-Güney Kıbrıs-Yunanistan üçlü görüşmesinin ise Aralık ayında Atina’da yapılmasının beklendiğini yazdı.

YENİ BİR ÜÇLÜ İŞBİRLİĞİ, BU KEZ ÜRDÜN İLE....

Bu kez Ürdün ile yeni bir üçlü işbirliği oluşturulmasının da konuşulmakta olduğuna işaret eden gazeteye göre, bilgi sahibi kaynak Fileleftheros’a Rum ve Yunan hükümetlerinin jeopolitik projelerinin önemine işaret ederek, her ikisinin de, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’la işbirliği yapmak isteyen bölge ülkeleriyle aralarında iletişim kanallarını açık tuttuğunu söyledi.

Politis haberine “Atina-Lefkoşa: Ordular Olmadan Güvenlik... Kocas: Kıbrıslı Türklere Haklar, Kıbrıslı Rumlara Da Güvenlik Sağlayacak Çözüm... Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Temel Meselelerdeki bakış Açısıyla İlgili Olumlu Ortam... Kasulidis Türkiye’nin Üyelik Süreciyle İlgili Baskı Yapılmadığını Söyledi” başlık ve spotlarını attı.

Gazete Nikos Kocas’ın dün, Kıbrıs sorununun çözülmesi için “Türk askerinin çekilmesinin ve garantilerin tasfiyesinin şart olduğu” görüşünü tekrarladığına dikkat çekti.

Alithia haberini “Kıbrıs Sorununda Ayakları Yere Basan İyimserlik... Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas Dengi Yoannis Kasulidis’le Dünkü Görüşmesinden Sonra, Uluslararası Hukuk Kurallarının Çiğnenmesinden Söz Etti” başlığıyla aktardı.

Haravgi “Çözüm Konusunda Ölçülü İyimserlik... Kasulidis ve Kocas Kıbrıs Sorunu, Enerji, Üçlü İşbirlikleri v.b. Görüştü” başlığını attı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.