1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SONUÇ ÜZÜNTÜ VERİCİ!
SONUÇ ÜZÜNTÜ VERİCİ!

SONUÇ ÜZÜNTÜ VERİCİ!

(MARAŞ BÖLGESİNDE) UYUŞTURUCU İLE TANIŞMA ORANI

A+A-

SİBEL DİNÇYÜREK: “(MARAŞ BÖLGESİNDE) UYUŞTURUCU İLE TANIŞMA ORANI YÜZDE 12”

Maraş bölgesinde madde bağımlılığı ile kumar alışkanlığı boyutunu belirlemek amacıyla geliştirilen Açelya Projesi sonuçlarına göre, bölgede uyuşturucu ile tanışma oranı yüzde 12.

Maraş Birlik ve Dayanışma Derneği tarafından, Maraş Bölgesi’ndeki uyuşturucu sorunu ve diğer bağımlılıklarla mücadele amacıyla başlatılan Açelya Projesi’nin sonuçları, Gazimağusa’daki Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayında düzenlenen etkinlikte açıklandı. Projenin ana hedefi uyuşturucuya hayır deme kabiliyetini arttırmak.

Proje altında Maraş bölgesinde bulunan 2 bin 500 haneden, 5 mahallede 800’üne girilerek anket yapıldı. Yapılan anket sonuçlarında uyuşturucu madde ile tanışma oranının yüzde 12 olduğu ortaya çıktı. Uyuşturucu madde ile tanışanların, yüzde 45’inin (278 kişi) uçucu madde, yüzde 16’sının (99 kişi) eroin, yüzde 4’ünün(27 kişi) esrar, yüzde 3’ünün (21 kişi) bonzai, yüzde 1’nin (8 kişi) extacy kullandığı ortaya çıktı. Hangi tür madde kullanıldığı ile ilgili yanıt vermeyenlerin oranı ise yüzde 30.

Demografik yapı açısından Ankete katılanların yüzde 77’si hanelerinde işsiz bulunduğunu, yüzde 10 okuma yazma bilmediğini , yüzde 30’u da ilkokul mezunu olduğunu belirtti. Anket katılımcılarının  yüzde 34’ünün de kumar oynadığı ortaya çıktı.

Proje sonuçlarının açıklandığı etkinliğe, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, bazı TC Lefkoşa Büyükelçiliği yetkilileriyle milletvekilleri, belediye başkanları, TC Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Önleyici ve Koruyucu Birimi Başkanı Hacer Başer ile Polis Genel Müdürü Vekili Pervin Gürler de katıldı.

Etkinlikte çocuğu uyuşturucu sorunu yaşayan bir anne ile yapılan mülakatın videosu gösterildi.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu konuşmasında Açelya projesinden dolayı dernek yetkililerini tebrik etti.

Ülkenin en çok “endişe verici gelişmelerden” birinin madde bağımlılığı olduğunu kaydeden Eroğlu, Maraş sakinlerinin ankette yer almaya konusunda istekli olmasının önemli olduğunu, bunun halkın karşı karşıya olduğu sorunun farkında olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Eroğlu, “Kamuoyu gerçekleri ortaya koyması bakımından önemli, ama bir bakımdan da hane halkının sorulan sorulara çok açık bir şekilde cevap vermesi de fevkalade anlamlı, demek ki artık insanoğlu kapısına dayanan tehlikenin farkında” dedi

Eroğlu, çocukların enerjilerini harcayacak sportif aktivitelerin de çocukların kötü alışkanlıklardan uzak kalmasında önemli rol oynadığını vurguladı.

“El birliği içerisinde (madde bağımlılığının) daha ciddi boyutlara ulaşmasını engelleyebiliriz” diyen Eroğlu, madde bağımlılığı alanında işbirliği yapılması halinde sonuç alınabileceğine inandığını söyledi.

YORGANCIOĞLU

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, yalnızca Maraş’ı değil tüm ülkeyi ilgilendiren bir konu için yapılan çalışmadan dolayı katkı koyan herkese teşekkür etti.

“Bu illetle, ülkenin genelinde mücadele verilmediği sürece üstesinden gelmek ne kadar mümkündür bir soru işaretidir” diyen Yorgancıoğlu, hükümetin bu konuya çok önem verdiğini bu kapsamda Başbakanlık altında Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu kurulduğunu ifade etti.

Maraş Birlik ve Dayanışma Derneği ile Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu işbirliğinin uyuşturucu ile mücadelede önemine işaret eden Yorgancıoğlu, ülkenin genelinde kamuoyu araştırlmaları yapılması yönünde hükümetin aldığı kararların bulunduğunu da söyledi. Yorgancıoğlu, “İyi bir işbirliğinin kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum” dedi.

Madde bağımlılığı ile mücadelenin geciktirilmemesinin önemini vurgulayan Yorgancıoğlu, işbirliği yapılması halinde ülkenin genelindeki illeti yenme konusunda başarılı olma olasılığının yükseleceğini kaydetti.

DİNÇYÜREK

Projenin sonuçlarını açıkladığı konuşmasında, Proje Yürütücü Kadrosu’nun Başkanı Sibel Dinçyürek, madde bağımlılığının KKTC’deki çocukları sarmış durumda olduğunu, yapılan araştırmalara göre uyuşturucu deneme yaşının 11’e düştüğüne işaret etti.

Kıbrıs Rum yetkililerine, de tüm adanın sorunu olan madde bağımlılığı konusunda işbirliği çağrısı da yapan Dinçyürek, madde bağımlılığının toplumsal bir boyut aldığını belirtti.

Dinçyürek, KKTC’de polisin yaptığı tutuklamaların büyük bir bölümünün madde bağımlılığı ile alakalı olduğunu, bu nedenle madde bağımlılığı ile mücadelenin çok kapsamlı olması gerektiğini ifade etti.

Aile içi değer ve aile içi iletişimin madde bağımlılığında önemli rol oynadığını kaydeden Dinçyürek, Aile Danışma Merkezlerinin kurulmasının önemli bir tedbir olacağını ifade etti.

Projenin diğer bir önemi ise madde bağımlılığı konusunda, bilimsel veri toplanmış olması olduğunu kaydeden Dinçyürek, Maraş bölgesinde 5 mahallede yapılan ankette, sosyal demografik yapısı, aile değerleri, aile geliri, kumar ve madde bağımlılığı ile ilgili 101 soru sorulduğunu ifade etti.

Dinçyürek, anket sonuçlarına bakıldığına, kumar oynadığını söyleyenlerin yüzde 34 olduğunu, bu cevabı verenlerin ankete katılan erkeklerin olduğu göz önünde tutulduğunda bölgedeki erkeklerin tümüne yakının kumar oynadığını, her evde bir işsiz bulunduğunu, hanelerin gelir miktarının bin 500 ile 3 bin TL arasında olduğunu, eğitim düzeyinin ülke geneline göre yüzde 50 düşük olduğunun görüldüğünü kaydetti. 

15-24 yaş grubunda uyuşturucu kullanım oranının ABD’de yüzde 21, Türkiye’de yüzde 2.7, Çek Cumhuriyeti’nde de ise yüzde 51 olduğunu kaydeden Dinçyürek,  anket sonuçlarına göre, uyuşturucu madde ile “tanışanların” oranının yüzde 12 olduğunu, Uyuşturucu madde ile tanışanların, yüzde 45’inin uçucu madde, yüzde 16’sının eroin, yüzde 4’ünün esrar, yüzde 3’ünün bonzai, yüzde 1’nin extacy kullandığının görüldüğünü kaydetti.

Dinçyürek, ankete katılanların yüzde 50’sinin madde bağımlılığının nedenlerinin aile içi iletişim ve duygusallık olduğunu söylediğini de kaydetti.

ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

Anketten, Maraş bölgesinde ekonomik gelir ile eğitim seviyesinin düşük olması; uyuşturucu, kumar ve işsizliğin yüksek olduğu sonucunun çıkarıldığını kaydeden Dinçyürek, ülkeye uyuşturucu girişinin engellenmesi yönündeki mücadelenin arttırılması, tıbbi rehabilitasyon merkezi kurulması gerektiğini, uyuşturucu ile mücadelede geçirilmesi gereken yasalar olduğunu ifade etti.

Okulların çevresinin denetlenmesi, polise ve güvenlik görevlilerine bu konuda eğitim verilmesi gerektiğini de ifade eden Dinçyürek, öğrenci velilerinin madde bağımlılığı konusunda eğitilmesinin de önemli olduğunu ifade etti.

Dinçyürek, ilk öğretim kurumlarında Psikolojik danışman ve rehberlerin istihdam edilmesinin en önemli unsurlardan biri olduğunu belirtti.

Aileleri de projeye dahil etmek, gençleri rehabilite ederek topluma kazandırmak, toplumun ekonomik ve sosyal seviyesini yükseltmek de projenin hedeflerinden biri olduğunu kaydeden Dinçyürek, ana hedefinin gençlerin madde kullanımına hayır deme becerisini geliştirmek olduğunu ifade etti.

DEMİRSÖZ

Maraş Birlik ve Dayanışma Derneği İdris Demirsöz, uyuşturucu ile ilgili kendilerine gelen şikayetlerin projeyi başlatmalarına en büyük neden olduğunu, gelen şikayetler üzerine bölgede uyuşturucu kullanım boyutunun ne olduğunu bilmeleri gerektiğini düşündüklerini ifade etti.

“Rakamlar bizim için sıkıntı ve üzüntü kaynağıdır” diyen Demirsöz, Maraş halkına proje çalışanlarına kapılarını açtıklarını için, bölge gençlerine ankette aldıkları görevden dolayı ve katkı koyan tüm kesimlere teşekkür etti.

PROTOKOL İMZALANDI

Etkinlikte, Maraş Birlik ve Dayanışma Derneği ile Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı arasında işbirliği protokolü imzalandı.

TOPTAN

Protokole imza atan Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı Başkanı Saime Toptan, projenin çok bilgilendirici olduğunu, çalışmalarda yer almaktan da büyük mutluluk duyduğunu kaydetti ve projenin başarıya ulaşacağına olan inancını dile getirdi.

ATALAY

Proje Danışmanı Din İşleri Başkanı Prof Dr. Talip Atalay, sınırı, dili, dini olmayan bir illetin üstesinden gelmek için başlatılan bu projenin başarılı olacağına inandığını belirtti.

Etkinliğinin sonunda plaket takdimi yapıldı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.