1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ''..SORUMLULUK MEKANİZMASI KURULMALI''
''..SORUMLULUK MEKANİZMASI KURULMALI''

''..SORUMLULUK MEKANİZMASI KURULMALI''

''SURİYE İLE İLGİLİ SORUMLULUK MEKANİZMASI KURULMALI''

A+A-

ESKİ YUGOSLAVYA ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ BAŞSAVCISI BRAMMERTZ: "SURİYE'DE 115 BİNİN ÜZERİNDE KURBAN OLDUĞUNU KONUŞUYORUZ. BU RAKAM, ÜÇ YILDA BOSNA HERSEK'TEKİ SAVAŞTA ÖLDÜRÜLEN KİŞİ SAYISINA YAKIN. AÇIKÇA GÖRÜLÜYOR Kİ SURİYE İLE İLGİLİ BİR SORUMLULUK MEKANİZMASI KURULMALI"

Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY) Başsavcısı Serge Brammertz, Suriye'de işlenen savaş suçlarıyla ilgili, “Suriye'de 115 binin üzerinde kurban olduğunu konuşuyoruz. Bu rakam, üç yılda Bosna Hersek'teki savaşta öldürülen kişi sayısına yakın. Açıkça görülüyor ki Suriye ile ilgili bir sorumluluk mekanizması kurulmalı" dedi.

Brammertz, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Bosna Hersek'te, AA muhabirine, Suriye'de yaşanan iç savaşta işlenen savaş suçlarının sorumlularının Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanma olasılığını değerlendirdi.

Suriye'de devam eden iç savaşta işlenen savaş suçlarının sorumlularının, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) ya da kurulacak ''ad hoc'' (amaca özel) mahkemede yargılanmaları için bir sorumluluk mekanizması kurulması gerektiğini ifade eden Brammertz, "Suriye konusunda uzman değilim, ancak Suriye'de 115 binin üzerinde kurban olduğunu konuşuyoruz. Bu rakam, üç yılda, Bosna Hersek'teki savaşta öldürülen kişi sayısına yakın. Açıkça görülüyor ki bir sorumluluk mekanizması kurulmalı" diye konuştu.

Söz konusu mekanizmanın, ''nerede kurulacağı ve nasıl bir yapıya sahip olacağını'' bilmediğini kaydeden Brammertz, "Ancak Uluslarası Ceza Mahkemesi'ndeki tecrübelerimden de yola çıkarak, kurulacak mekanizmaya lokal partnerlerin de dahil edilmesini düşünüyorum" dedi.

Suriye'de yaşanan çatışmaların en kısa zamanda sona ermesini temenni eden Brammertz, sözlerine şöyle devam etti:

"Çatışmalar sona erdikten sonra, barış anlaşmasının tarafları ve uluslarası toplum, çözüm bulmalıdır. Dışarıdan dayatılacak çözümler, bana gore, sorumluların belirlenmesi sürecini zorlaştıracaktır. Bu hususta, en etkili çözüm, uluslararası toplumun desteğiyle, lokal tarafların sürece dahil olmasıdır. Ancak, buna karar verecek olan başkalarıdır."

Brammertz, ICTY gibi, Siera Leone'de ve Kamboçya'daki gibi farklı modellerde mahkemelerin var olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Savaş suçlularının yargılanması aşamasında, farklı mahkeme modelleri mevcut, ancak sabit bir model mevcut değil. Öte yandan, UCM gibi bir mahkemeye sahibiz. Bu aşamada, UCM önemli bir rol üstlenebilir. Ancak, bana soracak olursanız, 'işte çözüm bu' demek için henüz çok erken. Bu üzerinde konuşulması ve tüm taraflarla müzakere edilmesi gereken bir mesele."

Brammertz, ''Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'in de Slobodan Miloşeviç gibi kurulacak mahkemece tutuklanıp tutuklanmayacağı'' yönündeki soruya ise yanıt veremeyeceğini dile getirdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.