1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SORUMSUZLUK ÖRNEĞİ
SORUMSUZLUK ÖRNEĞİ

SORUMSUZLUK ÖRNEĞİ

Deniz kaplumbağalarının üreme alanlarından biri olan Alagadi sahiline, kazarak yumurtalara veya yavrulara zarar verme olasılığı olan köpekleri getirmek yasak, ancak aileler bunu dikkate almıyor

A+A-

Kıbrıs’ın en güzel sahillerinden biri olan Alagadi’ye deniz kaplumbağalarının yumurtaları veya yavrularına kazarak zarar verebileceği gerekçesiyle köpek getirmek yasak, ancak aileler uyarıları dikkate almıyor. Sahile gidene kadar birçok tabela ile” köpek getirmenin yasak olduğu” uyarısı yapıldığı halde ailelerin sahile köpekleriyle gelmesi duyarlı vatandaşların tepkisine neden oluyor.

Deniz kaplumbağalarının yumurtlamak için geldiği, “Özel Çevre Koruma Alanı” olarak ilan edilen doğa harikası Alagadi sahillerine köpek getirilmesinin önlenmesi ve uymayanların cezalandırılması gerektiği ifade edildi.

Alagadi sahiline köpek getirilmesinin yasak olduğu birçok tabelayla belirtildiği halde köpekler bölgede cirit atıyor. 

Sahile önceki gün gelen bir aile, köpeklerini sahilde dolaştırdı ve denize sokarak yıkadı. Hatta köpek sahile dışkısını bile yaptı. Ailenin sahilden ayrılırken, köpeğin dışkısını sahilde bırakması diğer ailelerin ve turistlerin tepkisini daha da artırdı.  

Kaplumbağaların yumurtalarının bulunduğu sahile getirilen köpeğin, denizde yıkanması, bölgeye dışkısını yapması ve bu dışkının orada bırakılması, hem serinlemek için oraya gelenlere hem de doğaya karşı büyük bir saygısızlık olarak nitelendirildi.  Çevredeki vatandaşlar, “Bu gibi insanların bir daha sahile sokulmaması, hatta tespit edilip cezalandırılması gerekir. Sahile köpek girmesi yasak iken sizin ne ayrıcalığınız var ki?” diye tepki göstererek, yetkilileri göreve davet etti.  Turistler, tepki gösterip ayrıldı

Çoğunluğu yurt dışından gelen turistlerin oluşturduğu Alagadi sahiline köpek sokulması turistlerin de tepkisine neden oldu.

Birçok turist, köpeğin denizde yıkanıp ardından dışkısını kumlara yaptığını görünce eşyasını toplayıp bölgeden ayrıldı. 
 
Sahile köpek getiren bu duyarsız kişileri uyaracak yetkilinin olmaması, bir başka sorun.

Denize serinlemeye gelen vatandaşlar, bu gibi durumlarda bölgede bir yetkilinin olması ve kurallara uymayanların sahil dışına çıkartılarak cezalandırılması gerektiğini belirtti.  

Dünyada “Nesli tükenme tehlikesi” altında olan Caretta Caretta ve Chelonia Mydas türü deniz kaplumbağalarının KKTC kumsallarına gelerek yumurtalarını bırakmakta olmaları KKTC sahillerinin çok temiz ve halen bakir olduğunun en güzel göstergesi.

Çevreciler, başta Alagadi, Karpaz, Altınkum ve Kuzey Karpaz sahilleri olmak üzere toplam 4 alanda yumurtlama alanları mevcut olan ve “Özel Çevre Koruma Bölgesi” olarak ilan edilip projelendirilen Alagadi bölgesine köpeklerin getirilmesinin yanlış olduğunu ifade etti.

Köpeklerin kaplumbağaların yumurtladığı bölgeleri eşeleyerek yumurtalara zarar verebileceklerini de anlatan çevreciler, bu konuda yetkililerin önlem alması gerektiğini kaydetti.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.