1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SORUNLAR ÇÖZÜLECEK
SORUNLAR ÇÖZÜLECEK

SORUNLAR ÇÖZÜLECEK

Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde oluşturulan teknik komiteler, Cumhurbaşkanlığında Eroğlu başkanlığında toplandı.

A+A-

Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde oluşturulan teknik komiteler, bugün Cumhurbaşkanlığında Eroğlu başkanlığında toplandı.

Tüm teknik komitelerin başkan ve üyelerinin hazır bulunduğu toplantıya Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör ve Müzakereci Kudret Özersay da katıldı.

Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör toplantı öncesinde yaptığı konuşmada Teknik Komitelerden Sorumlu Koordinatör görevine getirildiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu toplantıda yaptığı konuşmada, teknik komite üyelerinin Kıbrıslı Rum komite üyeleriyle birlikte çalışacağını hatırlatarak, “Sorunları birlikte çözmeye çalışacaksınız” dedi.

Çeşitli bakanlıklardan kişilerin komitelere alındığını ve Dışişleri Bakanlığı’ndan da her komite için bir kişinin görevlendirildiğini anlatan Eroğlu, komitelerden çıkacak sonuçların müzakerelerde değerlendirileceğini ifade etti.

Eroğlu, iki toplumlu komitelerin alacağı kararların önemli olduğunu ifade ederek, “İki halkın birbirine güven duyarak nasıl çalışabileceği konusunda sonuçlar ortaya çıkacak” dedi.

“Maalesef geçen zaman içinde Rumların uzlaşmazlığı nedeniyle birkaç komite dışında komitelerimiz verimli çalışamadı” diyen Eroğlu, bu kez komitelerin kesintisiz şekilde çalışması için liderler olarak da çaba harcayacaklarını ifade etti.

İşbirliği ortamı...

“Biz bu çalışmalardan çok fazla faydalanma umudu içerisindeyiz. Komiteler iyi çalışırsa biz bunları değerlendireceğiz” diyen Eroğlu, komitelerin bir diğer görevinin de toplumlar arası güvensizliği çözmek ve işbirliği ortamı sağlamak olduğuna vurgu yaptı.

“Güneyle bugüne kadar işbirliği ortamı yaratığımızı söyleyemem ama yeni dönemde işbirliğinin görünür olması gerekir” diyen Eroğlu, Rum tarafının güven artırıcı önlem olarak sadece Maraş’ı gördüğünü söyleyerek, bunun kabul edilebilir olmadığını kaydetti.

“Maraş bütünlüklü çözümün parçası”

Maraş’ın bütünlüklü çözümün parçası olduğunu ve toprak başlığı altında görüşüleceğini ifade eden Eroğlu, Maraş’ı Rum tarafına teslim etmenin iki toplumu ilgilendiren bir sonuç ortaya çıkarmayacağını, istenenin her iki halkın da yaralanacağı güven artırıcı önlemlerin hayata geçmesi olduğunu kaydetti.

Bu konuda öneriler yaptıklarını dile getiren Eroğlu, KKTC’nin yıllardan beri ambargolar altında olduğunu hatırlatarak, ambargolar sürdükçe Rumların uzlaşmaz tavrının devam edeceğini Avrupa Birliği yetkililerine defalarca ilettiklerini anlattı.

Rumların ambargolar kalkarsa Kıbrıslı Türklerin anlaşmaya isteği kalmayacağını söyleyerek bu ambargoların kaldırılmasına karşı çıktıklarını söyleyen Eroğlu, “Biz de aynı tavrı Maraş için ortaya koyuyoruz. Maraş’ı verirsek uzlaşma tavrına girmezler” dedi.

Dr. Kamiloğlu Başhekim

Eroğlu, Konuşmasının sonunda komite çalışmalarına gönüllü olarak katkı koyan komite üyelerine teşekkür etti ve komitelerde görev alan Dr. Ramadan Kamiloğlu’nun Lefkoşa Doktor Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin yeni başhekimi olduğunu açıklayarak tebrik etti.

Güngör koordinatör oldu

Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör de toplantı öncesi yaptığı konuşmada, Teknik Komitelerden Sorumlu Koordinatörlük görevine getirildiğini açıkladı.

 

21 Mart 2008’de kurulmasına karar verilen teknik komitelerin her iki toplum arasında bulunan sorunlara çözüm üretmeyi amaçladığını anlatan Güngör, bu komiteler vasıtasıyla iki taraf arasındaki işbirliğini artırarak insanların hayatlarını kolaylaştırmanın amaçlandığını kaydetti.

Komite üyelerinin isimleri

Komite üyelerinin gönüllü olduğuna işaret eden Güngör, teknik komiteleri ve üyelerini şöyle sıraladı:

Suç ve Suça İlişkin Konulardaki Teknik Komite: Hakkı Önen, Vasfi Arkın, Hasan Balman, Ayşen Volkan.

Ekonomik ve Ticari Konular Komitesi: Ömer Köseoğlu, Ergin Akadler, Mustafa Çobanoğlu, Nevin Tekmanoğlu, Dilşad Şenol.

Kültürel Miras Teknik Komitesi: Emine Pilli, Mustafa Kasapoğlu, Ali Kanlı, Mustafa Haşim Altan, Ali Tuncay.

Kriz Teknik Komitesi: Kamil Kayral, Gül Güresun, İlkan Varol, Ali Gürtekin, Hakan Aksoy, Dilşen Dayer.

İnsani Konularla İlgili Teknik Komite: Ufuk Turganer, Vasfi Arkın, Gülşah Belevi Bayar.

Sağlık Teknik Komitesi: Ömer Gür, Ramadan Kamiloğlu, Bülent Dizdarlı, Doğan Paşa, Serap Destegül.

Çevre Teknik Komitesi: Mustafa Alkaravlı, Hasan Güralp, Burak Çelik, İbrahim Alkan, Demir Ertuğ.

Geçiş Kapıları Teknik Komitesi: Fazıl Cankorkut, Serkan Kazmacı, Afet Tolhan.

Frekans Teknik Komitesi: Tayfun Hasimoğlu, Hüseyin Ademgil, Fatma Arşivit Soykan, Kadri Bürüncük, Mehmet Cezar.

Uluslararası Anlaşmalar Teknik Komitesi: Suden Karabacak, Vedia Lambalı, Zeynep Denner.

Diyalog

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.