1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SORUŞTURMA DERİNLEŞTİRİLMELİ VE KATİLLER BULUNMALI
SORUŞTURMA DERİNLEŞTİRİLMELİ VE KATİLLER BULUNMALI

SORUŞTURMA DERİNLEŞTİRİLMELİ VE KATİLLER BULUNMALI

Soruşturma derinleştirilmeli ve katiller bulunmalı

A+A-

ADALI: “MUTLU, AYDINLIK VE BARIŞ DOLU GÜNLERE ULAŞMAK İÇİN BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİYİZ”

BATURAY: “KUTLU ADALI SAYGI DUYDUĞUMUZ, ÖRNEK ALDIĞIMIZ MÜCADELECİ BİR İNSANDI”

DARBAZ: “KUTLU ADALI DAVASI YENİDEN AÇILMALI. SORUŞTURMA DERİNLEŞTİRİLMELİ VE KATİLLER BULUNMALI”

SİBER: “KUTLU ADALI’NIN YOKLUĞU BENDE DE ACI BİR İZ BIRAKTI”

“Kutlu Adalı 2013 Basın Ödülleri” dün akşam sahiplerini buldu.

Basın Emekçileri Sendikası (Basın-Sen) tarafından bu yıl 15’inci kez dağıtılan ödüller için Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği (KTGB) lokalinde tören düzenlendi.

28 kişi ödüle layık görülürken “Ustalara Saygı” adıyla Kıbrıs Türk basınına uzun yıllar emek veren ve geçtiğimiz yıl yaşamlarını yitiren Bilbay Eminoğlu, Özer Hatay, Bener Hakkı Hakeri ve Halil Kaymaklılı’nın ailelerine de onur ödülü verildi.

Ödül törenine geçilmeden önce Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRTK) çalışanı olan ve dün hayatını kaybeden Emine Baygın’a da rahmet dilendi.

ÖDÜLLER 4 KATEGORİDE VERİLDİ

Kutlu Adalı Basın Ödülleri,  “Genç Basın Çalışanları” , “Mesleğe Emek Verenler”, “Yeni Medya Alanı” ve “Spor” olmak üzere 4 kategoride verildi.

Törende ayrıca “Kutlu Adalı Vakfı Özel Ödülü” ile “Basın-Sen Özel Ödülü”ne layık görülenler de ödüllerini aldı.

Ödül törenine Meclis Başkanı Sibel Siber, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, bazı milletvekilleri, sendika yetkilileri, medya ve siyasi parti temsilcileri, Kutlu Adalı Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı İlkay Adalı, Kutlu Adalı’nın sevenleri ve ödül alan basın çalışanlarıyla aileleri katıldı.

“KUTLU ADALI BARIŞIN ELÇİSİYDİ”

Törende ilk konuşmayı yapan Kutlu Adalı Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı İlkay Adalı, eşi Kutlu Adalı’nın barış elçisi olduğunu söyledi; mutlu, aydınlık ve barış dolu günlere ulaşılması için birlikte mücadele verilmesi gerektiğini vurguladı.

Eşinin ölümünün üzerinden 17 yıl geçtiğini anımsatan Adalı,  konuşmasını “Kıbrıs halkına barış dolu günler, yasemin kokulu geceler diliyorum” diyerek tamamladı.

BATURAY: “GAZETECİLİK ZOR MESLEK…”

Törende söz alan KTGB Denetleme Kurulu Üyesi gazeteci Ali Baturay, gazeteciliğin zor bir meslek olduğunu ifade ederek,  gece-gündüz demeden çalışan gazetecilerin maaşlarının çok da tatminkar olmadığına dikkat çekti.

Böyle ödüllerin basın çalışanlarının ruhunu okşadığını dile getiren Baturay, gazetecilik yapmaya başladığı yıllarda mesleğin hak ettiği değeri görmediğini anlattı.

Gazeteciliğin şimdilerde daha popüler olduğunu söyleyen Baturay, basın sektöründeki sıkıntılara da işaret etti.

“KUTLU ADALI’YLA BİRLİKTE ÇALIŞTIK”

Kutlu Adalı’yla Yenidüzen Gazetesi’nde birlikte çalıştığını anlatan Ali Baturay, “Kutlu Adalı, saygı duyduğumuz, örnek aldığımız mücadeleci bir insandı” dedi.

Bu ödülün kendisi için öneminde de değinen Baturay, merhum meslektaşı Sertaç Görgüner ile yaptıkları bir haberle “Kutlu Adalı Ödülü”ne layık görüldüklerini anımsattı, Görgüner’e de rahmet diledi.

DARBAZ: “KUTLU ADALI’YI UNUTMAMA SÖZÜ VERDİK”

Basın-Sen Başkanı Kemal Darbaz törendeki konuşmasında, Kutlu Adalı’nın 1996’da öldürüldüğünü anımsatarak, “Kutlu Adalı’nın cenazesini camiden alıp Girne Kapısı’na doğru yürürken büyük bir öfke içindeydik. Önümüze dağlar çıksa devirebilecek noktadaydık. Ve o gün Kutlu Adalı’yı unutmama sözü verdik” dedi.

Adalı cinayetiyle ilgili araştırmaların ve mahkeme sürecinin uzun sürmediğini ifade eden Darbaz, “O günlerde insanlar Kutlu Adalı’nın adını ağzına almaktan korkar hale getirilmişti” diye konuştu.

“DAVA YENİDEN AÇILMALI”

Kutlu Adalı’nın öldürülmesiyle ilgili davanın ailesi tarafından İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşındığını anımsatan Kemal Darbaz, “İnsan Hakları Mahkemesi gerek Türkiye gerekse KKTC makamlarının davayla ilgili yeterli araştırma yapmadığına karar verdi. Bu karar masada duruyor. Peki, biz bu karara istinaden ne yaptık?” diye sordu.

Yazılı kanıt ve itiraflara rağmen soruşturma sürecinin yeniden başlatılmamasını eleştiren Darbaz, “Her yıl Kutlu Adalı ödüllerini verirken yetkilileri ve ilgilileri dava sürecini yeniden başlatmaya çağırıyor,  bunu bir kez daha yineliyoruz. Kutlu Adalı davası yeniden açılmalı. Soruşturma derinleştirilmeli ve katiller bulunmalı” dedi.

“USTALARA SAYGI ÖDÜLÜ GELENEKSELLEŞECEK”

Darbaz, törendeki konuşmasında merhum gazeteciler Bilbay Eminoğlu, Özer Hatay, Bener Hakkı Hakeri ve Halil Kaymaklılı için bu yıl ilk kez verilen“Ustalara Saygı” ödülünün de gelenekselleşeceğini açıkladı.

SİBER: “ÜLKE DEMOKRASİSİNE KATKI KOYAN BASIN ÇALIŞANLARININ HER BİRİ BİR DEĞER”

Ödül töreninde konuşan Meclis Başkanı Sibel Siber, ödüllerin gazetecileri motive ettiğine, gazetecilerde çalışma azmi yarattığına dikkat çekti.

Gazetecilerin zor şartlarda çalıştığını gözlemlediğini söyleyen Siber, “Ülke demokrasisine katkı koyan basın çalışanlarının her biri bir değerdir” dedi.

“KUTLU ADALI HASTAMDI”

Kutlu Adalı’nın hastası olduğundan da söz eden Meclis Başkanı Siber, her hasta-doktor ilişkisinin bir süre sonra dostluğa, arkadaşlığa dönüştüğünü belirtti, “Kutlu Adalı’nın yokluğu bende de acı bir iz bıraktı” ifadesine yer verdi.

ADALI ‘NIN KIBRIS TÜRK TOPLUMU İÇİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Basın çalışanlarına ödüllerini veren TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, BRTK Müdürü Mete Tümerkan, sendika başkanları ve medya temsilcileri yaptıkları kısa konuşmada Kutlu Adalı’nın Kıbrıs Türk toplumu için önemine dikkat çekti.

“KATİLLERİ BULUNMALI”

Törendeki konuşmalarda Adalı’nın barışın, demokrasinin, mücadelenin ve cesaretin sembolü olduğu vurgulandı, “Kutlu Adalı’nın katilleri bulunmalı” denildi.

Törende Kutlu Adalı Vakfı Özel Ödülü Kartal Harman’a; Basın-Sen Özel Ödülü Haluk Doğandor’a verildi.

“Kutlu Adalı Basın Ödülleri”ne layık görülen diğer isimler şöyle:

“Genç Basın Çalışanları: Doğuş Özokutan Çiftçioğlu, Meyil Adakul Elektrikçi, Adem Halil Kavaz, Hüseyin Arpalıklı, Afet İlban, Ergül Ernur, Tanju Konuralp, Duygu Alan, Bertuğ Topal, Mete Azizoğlu, Gözde Abken, Mustafa Alkan.

Mesleğe Emek Verenler: İsmet Özgüren, Fezile Aziz, Özten Büyükalsancak, Aylin Özkök, Seçil Baba.

Yeni Medya Alanı: Ulaş Barış, Çağdaş Öğüç, Nuri Sılay.

Spor Dalında: Yücel Hatay, Günay Caymaz.”

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.