1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SOS ÇOCUK KÖYÜ’NDE NELER OLUYOR?
SOS ÇOCUK KÖYÜ’NDE NELER OLUYOR?

SOS ÇOCUK KÖYÜ’NDE NELER OLUYOR?

11 yaşındaki bir kız çocuğuna yapılan taciz iddiası ile ilgili olarak yaşananlar ve...

A+A-

 

Son aylarda ortaya çıkan iddialar ve en son yaşanan çocuğa taciz olayının ardından SOS Çocuk Köyü’nün uyguladığı yaşam tarzına yönelik sistemin tartışılması gerektiği konuşuluyor.

SOS Çocuk Köyü’nde geçtiğimiz hafta 11 yaşındaki bir kız çocuğuna yapılan taciz iddiası ile ilgili olarak yaşananlar ve son aylarda köy hakkında yapılan olumsuz iddiaların artması üzerine Haberal Kıbrıslı gazetesi köyde yaşananları mercek altına aldı. Ve son olarak köyde yaşanan olayla ilgili kız çocuğunun annesi F.O ile görüştü. İki çocuğunu SOS Çocuk Köyü’nden alarak Mağusa’daki evine getiren anne SOS Çocuk Köyü hakkında olumsuz iddialarda bulundu.

Kızım orada tacize uğradı

Çocukların annesi F.O şöyle konuştu:

“Çocuklarımı 6 yıl önce ayrıldığım eşim zorla SOS Çocuk Köyü’ne verdi. Kızım zaten epilepsi hastası ve tedavi görüyor. Kızım orada kaldığı süre içinde, aldığı ilaçların yarattığı yan etkile ile de hormonal gelişimini hızlı tamamladı. Kızım son iki ayda yaşadığı olayların etkisinde kaldığı için değişik hareketler yapmaya başladı. Bakıcı anneye ziyarete gelen şahıs tarafından nasıl tacize uğradığını anlattı. Bu mu SOS Çocuk Köyü’nün güvenliği? Biz çocuklarımızı oraya mecburen veren aileler olarak bunları yaşamak zorunda mıyız? Ben bu olaydan sonra çocuklarımı aldım ve evime getirdim. Bundan sonra burada yaşayacağız, çocuklarım Mağusa’da okula gidecekler.”

Devlet yardım elini uzatmalı

Anne F.O, kızının SOS Çocuk Köyü’nde yaşadıklarından sonra huylarının değiştiğini, kızını artık erkek kardeşli ile aynı odada bile yatırmak istemediğini söyledi. Kızının psikolojik tedaviye ihtiyacı olduğunu ifade eden F.O, devletten de kendisine yardım elinin uzatılmasını istedi. Kendi evi dışında hiçbir maddi geliri olmayan F.O, çocuklarının ihtiyaçları ve kızının tedavisi için Sosyal Hizmetler Kurumu’nun kendisine yardım etmesi gerektiğini ifade etti.

Sosyal Hizmetler nasıl onay verdi?

Sosyal Hizmetler Dairesi yetkilileri ile yapılan görüşmede, F.O’nun çocuklarını SOS Çocuk Köyü’nden almasına deneme maksatlı birkaç ay için onay verdikleri doğrulandı. Ancak “aileye maddi olarak herhangi bir maaş verilip katkı yapıldı mı?” sorusuna ise “hayır” cevabı verildi. Biz de Haberal Kıbrıslı gazetesi olarak Sosyal Hizmetler Dairesi’ne soruyoruz: Anne F.O hiçbir geliri olmadan bu çocuklara nasıl bakacak? Sosyal Hizmetler Dairesi, hiçbir geliri olmayan F.O’ya çocuklara nasıl bakacağı garantisi olmadan bu çocukları nasıl verdi? Devlet bu annenin çocukları için nasıl para bulacağını hiç düşünmedi mi?

Ahmet Akarsu iddiaları yanıtladI

SOS Çocuk Köyü’nde 2000 yılından beri hizmet veren, 2005 yılında ise SOS Çocuk Köyü Müdürü olan ve aynı zamanda ailesi ile birlikte köyde kalan Ahmet Akarsu, Haberal Kıbrıslı gazetesine gelen iddialar konusunda şunları söyledi:

“Aslında SOS’te bir şeyler olmuyor. SOS yaklaşık 20 yıldır çocuklarımıza hizmet veriyor. Bizim bakım, hizmet ve destek verdiğimiz çocuk sayısı da giderek artıyor. Toplamda yaklaşık 108 çocuğumuz var. Biz aslında aile bakımını kaybeden çocuklara bakım verirken, daha sonra çocuk terkini önleyici çalışmalara ağırlık verdik. Biz toplumda hem sonuçla ilgili, hem de sonucun olmaması için aile güçlendirme projesi üzerinde çalışmalara yürütüyoruz.

SOS’in yardıma ihtiyacı var mı?

Doğrudur biz bir sivil toplum örgütü olarak yardımlarla ayakta duruyoruz, Uluslararası SOS örgütünden aldığımız fonların azalması ile ilgili ekonomik olarak çözülmesi gereken sıkıntılar oluyor ve bir de devletten aldığımız payların artırılması için çalışmalar yapıyoruz. Sadece köyde değil Lefkoşa içinde birçok çocuğa da mobil hizmet vermek için girişimlerimiz oluyor.

Bizim çocuklarımız da olumsuzluklardan etkileniyor

Toplum içinde son yıllarda artmaya başlayan risklerden elbette bizim çocuklarımız da etkileniyor. Biz çocuklarımızı toplumdan izole etmeden yetiştirdiğimiz için bizim çocuklar da bu risklere karşı korunmalı olmak durumunda. Biz çocuklarımız toplumda yaşanan olumsuzluklardan ne kadar az etkilenebilir veya biz çocuklarımızı bu olumsuz değişimden nasıl kurtarabiliriz düşüncesi içerisindeyiz.”

“SOS Çocuk Köyü’nde yaşanan, bakıcı bir anneye ziyarete gelen şahsın orada yaşayan 11 yaşındaki kıza olan tacizini nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusuna karşılık Ahmet Akarsu şunları ifade etti:

“Biz burada aynı ailelerin evinde yaşadığı gibi bir hayatı çocuklara veriyoruz. Anneler çocuklar konusunda karar verebilir ve annenin güvendiği bir kişi ile çocukların da görüşmesinde bir sakınca yoktur. Bu yaşanan olay konusunda polis incelemelerini yürütmektedir, ortaya çıkacak bulgular ve değerlendirmeler sonrasında daha rahat konuşabiliriz. Zaten çocuklar annesi tarafından evlerine alındı ve şu anda biyolojik annenin yanındalar.”

Zaman zaman oluyor

Bazı çocukların SOS Çocuk Köyü’nden kaçtığı haberleri konusunda sorularımızı yanıtlayan Akarsu, “Buna ‘kaçtı’ değil, ‘izinsiz gelmedi’ veya ‘izinsiz köyden ayrıldı’ dersek daha doğru olur” dedi. Sadece köyde değil normal ailelerde de bu tür durumlarla karşılaşılabileceğine değinen Akarsu, “Biz bunları kendi içimizde uzmanlarımızla değerlendiriyoruz, önemli olan bu çocukların yapılanın yanlış olduğunun farkına varmalarıdır” dedi.

Bu olay ne kadar doğru?

Ahmet Akarsu’ya SOS Çocuk Köyü’nde geçen yıl 14 yaşında bir kızın, yine köyde yaşayan bir erkek çocuk ile isteği dışında ilişkiye girdiği ve olayın örtbas edildiği iddiaları konusunda soru yönelttik. Akarsu, “ben böyle bir şey duymadım” dedi. Ancak bu kızın Türkiye’de hapiste olan babası ile telefon görüşmesi yaptığını doğruladı. Gazetemize gelen iddialarda da kızın babasının yaşanan bu korkunç olay sonrası kaçak yollardan KKTC’ye gelip kızını gördüğü yönünde oldu.

“Güzel şeylere imza atıyoruz”

SOS Çocuk Köyü Ulusal Müdürü Pelin Manneoğlu, Haziran ayında köyde işe başladığını ve iddialara çok üzüldüğünü, SOS Çocuk Köyü’ndeki çocuklar düşünülerek yıpratılmaması gerektiğini ifade etti. Manneoğlu, “Biz SOS Çocuk Köyü ailesi olarak çok güzel şeylere imza atıyoruz. Biz her çocuğa farklı bir şekilde nasıl destek verebiliriz diye uzmanlarla birlikte çalışmalar yapıyoruz. Bizler burada tek başımıza karar verip iş yapmıyoruz. Burada çok değişik ve uyumlu bir yapı var” dedi.

Haberal Kıbrıslı

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.