1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ-BİLİM

  3. SOSYAL MEDYADA 'OLTAYA' GELMEYİN
SOSYAL MEDYADA 'OLTAYA' GELMEYİN

SOSYAL MEDYADA 'OLTAYA' GELMEYİN

SOSYAL MEDYADA 'OLTAYA' GELMEYİN

A+A-

Sosyal medya, haksız kazanç elde etmek isteyen dolandırıcıların yeni yöntemler geliştirmesine neden oluyor.

Antivirüs yazılım firması ESET'in Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada 1 milyar, Türkiye'de ise 30 milyonu aşkın Facebook kullanıcısı olduğunu, yoğun kullanımın siber suçluların iştahını kabarttığını söyledi.



Son dönemde artan eğilimle sosyal medyada kullanıcıların kişisel bilgilerini ele geçirmeye yönelik yasa dışı teşebbüslerin yoğunlaştığının gözlemlendiğini ifade eden Akkoyunlu, ESET olarak Facebook'tan mesaj göndererek güvenlik ayarlarının değiştirilmesini, sonra da bir uygulama indirilmesini isteyen sahte sayfalar konusunda uyarıda bulunduklarını anlattı.



Siber suçluların sahte sayfalarla kullanıcıların telefon numaralarını talep edip ardından android işletim sistemli telefonlara virüs bulaştırarak kişisel bilgileri ele geçirmeye çalıştıklarını kaydeden Akkoyunlu, "Phishing, yani oltalama saldırıları yoluyla bilgi elde etmeye çalışmak, oldukça popülerleşmeye başladı. Cazip ya da bedava ürün teklifleri ya da tanıdık kimselerdenmiş gibi görünen mesajlarla mümkün olduğu kadar kişisel bilgi elde etmeye, böylece şifre ve parolalarınızı ele geçirmeye çalışıyorlar" dedi.



Parola ne kadar basitse dolandırıcıların işi o kadar kolay



Her türlü hesabın korunmasının, tahmin edilmesi güç şifreden geçtiğinin altını çizen Akkoyunlu, şöyle devam etti:



"Maalesef adım adım ve sabırla bilgileri toparlayarak bu neticeye ulaşıyorlar. Çünkü parola konusunda kullanıcılar yeterince dikkatli davranmıyor. Belli bir rakam, harf sırası, doğum günü, doğduğumuz kent, sevdiğimiz kişinin doğum günü gibi belirli bir izleme sonrasında tespit edilebilecek parolalar çok yoğun olarak kullanılıyor. Adım adım izleme ve bilgiler toplama çalışması, sosyal mühendislik olarak tanımlanıyor. Siber suçlular, bu konudaki çalışmalarını sürekli geliştiriyor. Gerçek resimlerle sahte profiller de oluşturabiliyorlar."



Akkoyunlu, sosyal medya kullanıcılarının her şeyi beğenmemesi ve her gelen mesaj veya uygulama isteğine cevap vermemesi gerektiğini vurgulayarak, tanıdık birilerinden gelen yardım, destek, para desteği gibi isteklere de kuşkuyla yaklaşılmasını istedi.



"Çift faktörlü" korumanın mutlaka aktif hale getirilmesinin, hesabı güvenli kılacağını dile getiren Akkoyunlu, şöyle konuştu:



"Tıpkı online bankacılık uygulamalarında olduğu gibi sosyal medya uygulamalarında da çift faktörlü koruma kullanabilirsiniz. Facebook bu imkanı sunuyor. Bu uygulamada sayfanıza girmeden önce telefonunuza SMS şifresi geliyor. Facebook hesabınıza bu şifre ile giriyorsunuz. Bilgisayarlar için antivirüs yazılımları geliştiren neredeyse tüm büyük ve önde gelen yazılım kuruluşları, sosyal medyaya yönelik virüs tarayıcıları geliştirdi. Bu tarayıcılar, sosyal medya hesaplarındaki kötü yazılımları, sahte sayfaları ve yemleme bağlantılarını tarıyor." 

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.