1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SOSYAL SİGORTA EMEKLİLERİ ÖFKELİ
SOSYAL SİGORTA EMEKLİLERİ ÖFKELİ

SOSYAL SİGORTA EMEKLİLERİ ÖFKELİ

10 milyon Euro tasarrufa gitme önerisi

A+A-

Rum Çalışma Bakanlığı’nın, sosyal sigortalardan emekli maaşı alanların sayısını azaltıp (3 bin kişi) 10 milyon Euro tasarrufa gitme önerisi Rum Emekliler Birliği’ni (EKİSİ) ayağa kaldırdı. Birlik başkanı, önerinin uygulamaya konulması halinde emeklilerin yeniden sokağa döküleceği uyarısında bulundu.

Simerini’nin “İhtiyarlar Öfkeli... EKİSİ Emekli Maaşları İçin Dinamik Tedbir Almaya Hazır” başlıklı haberine göre Birlik Başkanı Kostas Sarparis dün yaptığı açıklamada Bakan’ın önerisini aldıklarını ancak karşı öneri sunmayacaklarını, fakirlik sınırı düşürüldüğü, noel ödeneği verilmediği, v.b. için emeklilerin bugüne kadar zaten gelirlerinin yüzde 30’unu kaybettiklerini vurguladı.

Sarparis, 3 bin kişinin maaştan mahrum edilmesini kabul etmeyeceklerini, bu kesintiyi Troyka’nın dayatmadığını, Anastasiadis hükümeti tarafından yapılmaya çalışıldığını kaydederek gerekirse sokağa çıkıp eylem yapacaklarını vurguladı.

Rum Çalışma Bakanlığı ise, sosyal sigorta maaş ödeneğinin azaltılmasının kaçınılmaz olduğunu, 10 milyon Euro’luk tasarruf sağlayacak bu tedbirin alınacağını ancak karşı-önerilere açık olduğunu açıkladı.

Gazete 3 bin sosyal sigorta emeklisinin maaş hakkından mahrum kalacağı bu tedbire AKEL, EURO.KO ve Ekologlar ve Çevreciler Hareketi’nin de tepki gösterdiğini belirtti.

KOOPERATİFLERDE YÜZDE 25’E VARAN MAAŞ KESİNTİSİ

Aynı gazete “Kooperatiflerde Maaş Kesintilerinden 16,5 Milyon Tasarruf... Maaşlarda Yüzde 25’ten Fazla Düşüş” başlıklı haberinde ise kooperatif bankaları çalışanları toplantısında, kooperatiflerde maaş maliyetlerinin azaltılmasını öngören bir planın onaylandığını, bu sayede 16,5 milyon Euro tasarruf sağlanacağını bildirdi.

Gazete Rum Kooperatif Merkez Bankası Kurul Başkanı Nikolas Haciyannis SEK ve PEO ile ilgili plan üzerinde uzlaştıklarını belirterek sadece, 300 kooperatif çalışanını temsil eden Banka Memurları Sendikası (ETİK) ile anlaşamadıklarını ancak tedbirin bu 300 kişi için de uygulanacağını açıkladı.

Gazete maaş kesintisini gönüllü kabul eden çalışanlara 104 bin Euro’ya kadar tazminat verileceğini belirten gazete kesintinin maaşa göre kademeli yapılacağını, maaşı 4 bin Euro’ya kadar olan çalışanların kaybının yüzde 15, 4 bin Euro ve üzerinde maaş alanların da yüzde 25 olacağını haberine ekledi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.