1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SOYER: “BÜTÜNLÜKLÜ ÇÖZÜM İÇİN GAYRETE İHTİYAÇ VAR”
SOYER: “BÜTÜNLÜKLÜ ÇÖZÜM İÇİN GAYRETE İHTİYAÇ VAR”

SOYER: “BÜTÜNLÜKLÜ ÇÖZÜM İÇİN GAYRETE İHTİYAÇ VAR”

CTP-BG Kurultayı devam ediyor…

A+A-

MALİ RAPOR OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ, KARAR TASARILARI ONAYLANDI

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) 24’üncü Kurultayı devam ediyor.

Faaliyet ve mali raporların okunmasından sonra bazı partililer söz alarak görüşlerini ifade etti.

Kurultay’da Genel Başkan Özkan Yorgancıoğlu’nun konuşmasından sonra aralarında TDP Genel Sekreteri Mehmet Harmancı, Cumhuriyetçi Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sosyalist Enternasyonel Başkanı Yorgo Papandreu’nun da bulunduğu isimlerin mesajları okundu.

Mesajların ardından, Parti Genel Sekreteri Asım Akansoy faaliyet raporunu, Mali Sekreter İsmet Akim ise mali raporu okudu. 

Faaliyet raporu ve mali rapor ile ilgili genel görüşmenin tamamlanmasıyla mali rapor oybirliğiyle kabul edildi.

Daha sonra, “Ekonomik Dışa Bağımlılığı Azaltma Mücadelesi”, “Eşitlikte Eşitlik Özgürlükte Eşitlik”, “İş Sağlığı ve Güvenliği”, “Çevre Karar Tasarısı”, “Kadın Dostu Kentler Projesi”, “CTP 24’üncü Çalışma Döneminde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Hedefleri”, “Kıbrıs Sorunu”  konulu karar tasarıları oybirliğiyle onayladı ve partiyle ilgili kısa film gösterildi.

SOYER: “BÜTÜNLÜKLÜ ÇÖZÜM İÇİN GAYRETE İHTİYAÇ VAR”

Genel görüşmelerde söz alan CTP/BG Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, Kıbrıs sorununun çözüm sürecinin tıkanma noktasına doğru sürüklendiğini söyledi.

Türkiye’nin Gümrük Birliği ile üye olması ve Avrupa Birliği’ne aday olmanın etkisiyle ekonomik ve demokratik olarak hızlı bir gelişme evresine girdiğini dile getiren Soyer, bunun dünyaya açılmak ve AB uyum sürecine girmenin etkisiyle gerçekleştiğini söyledi.

“Zengine mal satan, tüm dünyaya mal satabilir” diyen Soyer, Kıbrıslı Türklerin ABAD kararlarıyla Avrupa’ya mal satamaz hale geldiğini ve ekonomide gerilemeye başladığını kaydetti.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği’ne, çözüm olmadan üye olduğunu ancak büyük bir ekonomik çıkmaza girdiğini dile getiren Soyer, Kıbrıslı Türklerin de ekonomik çıkmazda olduğunu söyledi.

Kıbrıs sorununu parti liderlerinin inisiyatifine bırakılamayacak bir mesele olduğunu söyleyen Soyer, “Bütünlüklü çözüme ulaşmak için efor ve gayrete ihtiyaç vardır” diye konuştu.

Güven artırıcı önlemlerin önemine vurgu yapan Soyer, kurultay sonuçları ne olursa olsun partiyi oluşturan temellerin barış, demokrasi ve adalet olduğunu ve hiçbir şeyin bunu değiştiremeyeceğini kaydetti.

DERYA: “AKP KIBRIS’IN KUZEYİNİ YENİDEN ŞEKİLLENDİRMEK İSTİYOR”

Genel görüşme bölümünde söz alan CTP-BG Parti Meclis üyesi Ahmet Derya, CTP’nin ilk kuruluş yıllarında komünist parti gibi olduğunu, tüm baskı ve tehditlere rağmen CTP’lilerin her yerde emek ve barışın mücadelesini verdiğini belirtti. Derya, daha sonraki 20 yılda ise sosyal demokrat bir parti olarak çalışmalarını sürdüğünü kaydetti. 

Türkiye’deki AKP tarafından dayatılan politikalarla, programlarla, Kıbrıs’ın kuzeyinin yeniden şekillendirilmek istendiğini söyleyen Derya, Türkiyeli politikacıların bazı söylemlerle Kıbrıslı Türkleri eleştirdiklerini kaydetti.

Türkiye’nin bilinçli bir şekilde Kıbrıslı Türkleri bağımlı hale getirdiğini iddia eden Derya, ekonomik değerlerin, eğitimin Kıbrıslı Türklerin elinden alınmaya çalışıldığını, sosyal yaşama müdahale edildiğini ileri sürdü.

Derya, Kıbrıs sorununda ise “sorun çözülmezse herkes kendi yoluna gitsin”in dayatılmaya çalışıldığını belirtti. CTP’nin görevinin dayatmalara karşı dimdik ayakta durmak olduğunu söyleyen Derya, “Üzülerek görüyorum ki CTP’yi yeniden şekillendirilmeye, değiştirilmeye çalışıyorlar. AKP’nin politikalarını uygulayacak liberal demokrat bir parti olarak değiştirilmek isteniyor. Bu kurultay bu konuda bir dönüm noktası olacak. Ben bu partinin liberal demokrat bir parti olmasına karşıyım” dedi.

ÖZTOPRAK: “SEÇİM YÖNTEMİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”

CTP-BG Yüksek Onur Kurulu Üyesi Salih Öztoprak da görüşmede söz alarak, parti içindeki seçim yönteminin gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyerek, listedeki isimleri tanımadan seçim yapmak durumunda kalındığını belirtti.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun 40 yıllık parti yaşamı olduğunu söyleyen Öztoprak, “parti başkanını değiştirme kararını” eleştirdi.

SOLYALI: “BİRBİRİMİZE DAHA FAZLA SAHİP ÇIKMA ZAMANI”

CTP Gençlik Örgütü Başkanı Ürün Solyalı, doğru bildiklerini söyleyeceğini, onur ve var oluş mücadelesini ciddiyetle ileriye taşıyacaklarını, ayrımcılığa karşı duracaklarını söyledi.

CTP’nin uzun süredir, eğitim çalışmalarını dondurmuş olduğunu, gelecek dönemde bunların aktif hale getirilmesi gerektiğini belirten Solyalı, sosyal sorumluluk projelerinin gençlik ve kadın örgütlerine değil genele yayılmasını istedi.

CTP’nin daha güçlü, birlik içinde, üretken bir parti olduğunu belirten Solyalı, partinin, gençlere gurur dolu bir miras sunduğunu, ilerici eşitlikçi, özgürlükçü ve genç bir parti olarak CTP’nin dünya siyasetindeki yerini alacağını kaydetti.

Solyalı, bugün kurultayda yeni siyasetler üretileceğini, barış, samimiyet, dayanışma ve özgürlük üretileceğini, birbirine daha fazla sahip çıkmanın zamanı olduğunu belirtti.

ÇAĞLAR: “YOLDAŞIN ESKİSİ YENİSİ, BIYIKLISI BIYIKSIZI OLMAZ”

Görüşmeler sırasında söz alarak adil bir sosyalist partinin herkesin bütünün içindeki yerini bilmesiyle mümkün olacağını ifade eden CTP/BG Milletvekili Mehmet Çağlar, ekonomik sorunlar nedeniyle sol düşünceye ve sosyalist anlayışlara ters fikirler ortaya atıldığını söyledi. 

“Bizlerin ne vizyonu, ne hedefi özelleştirmeye karşı küçük kulaçlar atmak asla olamaz” diyen Çağlar, zamları eleştirdi.

“Yoldaşın eskisi yenisi, bıyıklısı bıyıksızı, genci yaşlısı, kadını erkeği olmaz” diyen Çağlar, yoldaşlığın ortak yolda yürümekle ilgili olduğunu, egoları ve hırsları bir kenara bırakarak bu yolda yürünmesi gerektiğini anlattı.

RADO: “BİZİ YAVRU DEĞİL, KARDEŞ GÖRÜN”

Daha sonra söz alan Şevket Rado, birlik, mücadele, dayanışmanın önemine işaret etti. CTP’nin omurgasını oluşturanların fedakarlıktan kaçmadan mücadele eden, hapse girenler olduğunu belirten Rado, “Bunları ayakta alkışlıyorum” dedi. Rado, CTP’li kadınların da büyük fedakarlıklar yaptıklarını, takdir edilmeleri gerektiğini ifade etti.

Rado, Türkiye hükümetlerinin Kıbrıslı Türklere bazı dayatmalarda bulunduğunu, ağır eleştirilerde bulunduğunu söyleyerek, “Bizi kardeş olarak görün, ana yavru olarak değil” dedi.

CANDAN: “EGO DEĞİL PARTİ YÜCELTİLMELİ”

Radonun ardından söz alan CTP-BG Güzelyurt İlçe Sekreteri Vasfi Candan, ego ile hiçbir yere varılamayacağını kaydederek yüceltilecek olanın ego değil parti olduğunu söyledi.

Parti yönetmenin ciddi sorumluluk istediğini kaydeden Candan, halkın kaosa ihtiyacı olmadığını kaydetti.

AZGIN: “STATÜKOYA UYMAK GEREKMEZ”

Bilge Azgın, kurultayın parti içi sorunlara ivedilikle çözüm şartı koşan bir kurultay olarak tarihe geçeceğini söyledi. CTP’nin birçok alanda attığı cesurca adımların sonucunda, bugün sağ siyasi partilerin de bu adımları destekler duruma geldiğini belirten Azgın, statükoyu değiştirmek için hükümet olduklarını, kendilerini statükoya uydurmaları gerekmediğini söyledi.

Azgın, CTP’lilerin sol siyaset doğrultusunda birbirine kenetlenmesi gerektiğini kaydetti.

Kurultayda daha sonra genel başkan adaylarının konuşmalarına geçildi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.