1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SOYGUN OLDU ORTALIK KARIŞTI!
SOYGUN OLDU ORTALIK KARIŞTI!

SOYGUN OLDU ORTALIK KARIŞTI!

SOYGUN OLDU ORTALIK KARIŞTI!

A+A-

Polis, banka soyguncularını yakalayabilmek için Genel müdür Vekili Pervin Gürler’in de katılımıyla dün Güzelyurt civarında yeniden arama yaptı,milletvekilleri yönetimi suçladı.

Koperatif Merkez Bankası’nın kiralık araç ile taşıdığı 3 milyon lirayı çalarak kayıplara karışan silahlı ve maskeli 2 soyguncuyu arama çalışmaları aralıksız devam ediyor.

   Polis, dün arife olmasına karşın, bizzat Genel Müdür Vekili Pervin Gürler’in de katılımıyla Güzelyurt bölgesinde çalışmalarda bulundu. Her türlü olasılığı değerlendiren polis, çok sayıda kişinin ifadesini almaya devam ediyor.
   Hükümet ise, aradan 4 gün geçmesine ve KKTC tarihinde ilk kez böylesi bir soygun olayının meydana gelmesine karşın herhangi bir açıklamada bulunmadı. 
   Diyalog’un görüşlerine başvurduğu değişik siyasi partilere mensup milletvekilleri ise, polisin olayı aydınlatmasına dek, Kooperatif Yönetimi’nin topluca görevden ayrılması gerektiğini söyledi.
   İşte vekillerin görüşleri:

 

Tatar:  50 yıllık bankanın itibarı zedelendi
Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, yaşanılan olay hakkındaki görüşlerini şu şekilde açıkladı: “İlk olarak polisimizi ve güvenliğimizi suçlamadan bankanın bu konudaki zafiyetini kabul etmemiz ve görmemiz gerekmektedir. Banka yönetimi demeç verdi ve açıkça söylediler polisten güvenlik talep etmedik diye. Bu kadar büyük bir para transferi yapıyorsunuz , halkın parasını transfer ediyorsunuz ve güvenlik talep etmiyorsunuz. Para sigortalıymış günün sonunda sigorta bu parayı ödeyecekmiş oysa günün sonunda bu köklü, 50 senelik bankanın itibarı,  imajı söz konusudır. Bu bir sistemsizliktir. Yıllardır paralar bu şekilde taşınıyor benim başıma gelmez dememek gerekiyor ve ivedi olarak sistem kurmak lazım.

 

Olayda soru işareti çok
Bu kadar büyük bir paranın korumasız ve bir kiralık araçla transferi kesinikle yanlıştır. Çünkü bu şekildeki bir taşımanın sonucunu yaşıyoruz şu anda araç kiralık peki kim biliyordu bu aracın içinde para olduğunu , hangi saate nerde olacağını, içindekilerin banka elemanı olduğunu kim biliyordu. Bunu bankada  3-5 -10 kişi bilir en fazla aracın nerden ne saat hareket ettiğini, hangi araç olduğunu , güvenlik olmadığını dolayısıyla insanın aklına acaba kasıt mı var, acaba bu konudan haberdar birileri soyguncularla hareket mi etti sorularını getiriyor.

 

“Banka yönetiminde şaibeli isimler var...”
Hükümet her konuda olduğu gibi bu olayda da sessiz kaldı.  Hükümetin bu tutumunu Kıb-Tek’tekin akkılı sayaç ihalesinde de gördük. Borç komitesi izin veremez diye söyledik günün sonunda dediğimiz çıktı.  Şimdi de banka soygununda sanki hükümet bu memlekette değil gibi nerden yönetirler ülkeyi anlamadım. İlgili bankanın transfer ettiği para yolda çalınıyor banka müdürleri hala yerinde üstelik de şaibeli isimler var hala banka yönetiminde. Doğan Şahali hakkında hala hellim davaları sürüyor. Bankanın yönetimine baktığımızda şaibeli kredilere isimleri karışmış insanlar hala yönetimde. Davaları yargıyı takmayan bir yönetim var olacağı budur sessizlikleri bundandır.” 

 

Özcenk: Toplumun vicdanı hezimete uğramıştır

 

UBP Gazi Mağusa Milletvekili Erdal Özcenk ise soygunla ilgili banka yönetiminin açıklamalarının kendisini hayal kırıklığına uğrattığını belirterek, “Toplumun vicdanı hezimete uğramıştır” dedi.
Özcenk şunları söyledi: “Dünyada araçlara takip sistemi koyarlar, güvenlik takibi olur ne bileyim olmadı zırhlı bir araç kullanılır burada kiralık bir araç kullanılıyor para transferi  böyle mi olur üstelik halkın parasını taşıyorsun ve seri numaralarını da almıyorsun ciddiyetsizlik . olay baştan sona şaibelidir, yani kamuoyunun vijdanını rahatlatmak gerekiyor.” 

 

“Garip bir durum”
Bu kadar büyük paranın transferinde  illaki koruması olmalıydı yani bunun izahı olmaz. Yorumu dahi tuhaf bizim bunu yorumlamamamız gerekiyordu para transferlerinin böyle yapıldığını ben hayatımda ilk defa duydum. Böyle şey olmaz garip bir durum .O adamların oradan ne saat çıkacağını hangi araçla çıkacağını kim veya kimler biliyordu buraya da bakmak lazım.” 

 

“Yönetim kurulu görevden el çekmeli...”
Hükümetin bu konudaki sessizliğini polis araştırmasını beklediklerine bağlıyorum. Hükümet gerekli tedbiri almalıdır. Kooperatif Merkez Bankası Başbakanlığa bağlıdır seri numaraları alınmadan paraları bankadan çıkarmak ne demek. Dünyada özel şirketler bile paralarını bir yerden bir yere transfer ederken seri numaralarını alırlar yok bankadan halkın parasını çıkaracaksın bu paranın oradan çıkmasına izin vereceksin ve seri numaralarını almayacaksın . Bu konuda söyleyebilecek tek şey var  ‘garip ama gerçek’ Hükümetin sessizliği de tuhaf. Bana göre müdürler ve yönetim kurulu görevden el çektirilmeli.” 

 

Pilli: Ciddiyetsizlik örneği

 

UBP Güzelyurt Milletvekili Ali Pilli ise hükümeti olay hakkında, “Bu üzücü bir olaydır olmaması gerekirdi ama oldu ne yazık ki. Grekli güvelik tedbirleri alınmadı. Bundan sonra bu tip olaylarda koruma alınmalı. Polisten güvenlik talep etmeleri gerekirdi. Yaşanılanlar ciddiyetsizlik örneği. Hükümetin bu konuda daha fazla sessiz kalmaması gerekli önlemleri alması gerekiyor.

 

Töre: Yönetim ve müdürler hakkında polis soruşturması gerekir

 

UBP Lefkoşa Milletvekili Zorulu Töre ise, özellikle Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun kendisine bağlı bir kurumda gerçekleşen soygun olayı hakkında bugüne kadar net bir açıklama yapmamasını sert sözlerle eleştirdi. Töre, “Halk soruyor işin arkasında başka şeyler mi var diye... Hükümet kendi halkına bu konuda açıklama yapmaktan aciz kalıyor. Ayrıca Kooperatif Merkez Bankası bugün Başbakanlığa bağlıdır. Sana bağlı köklü bir banka soyuluyor halkın paraları çalınıyor Başbakan’dan ses yok ne bir görevden alma ne istifa sanki ülkede değiller. Yani bu insanlar soyuldu da sorumluların hiç mi suçu yok. Başta bu ihmali kontrol etmeyenler , sorgulamayan yönetim kurulu hiç mi suçlu değil derhal istifa etmeleri ve aklanıncaya kadar da görevlerine devam etmemeliler. Bana göre onlar hakkında da  polis soruşturma başlatmalı. Kiralık aracın içinde bu kadar para taşındığını kim nerden biliyordu. Bu sorulara bankanın yönetim kurulu cevap versin” ifadelerini kullandı. 

 

“Seri numarası olmayan para nasıl sigortalanır?”
Töre ayrıca şunları ifade etti, “Hükümet şu anda hükümetçilik oynuyor.Ülkeyi yönettiklerini zannediyorlar ama yönetemiyorlar. Toplumun bütün kesimlernde ciddi rahatsızlıklar vardır. Bu olayda hiç istifa eden yok. Halkın parası çalınıyor seri numaraları yok sigortalamışlar seri numarası olmayan bir para nasıl sigortalanır. hükümetin atadığı isimler orada hala toplum içerisine çıkabiliyorlar. Hükümet halka karşı saygısız bir tutum içerisinde hala bu olayda bile siyaset güdülüyor izlenimi hakimdir.Bir Polis Genel Müdür’ünü atamada inatlaşan hükümet böylesi ihmallerle dolu olayda kendi yandaşlarını hala yönetim kurulunda genel müdürlükte tutabiliyor. Derhal istifa etmeliler yada görevden el çekiltirilmelidirler. Bu toplum ahmak değildir.” 

 

Çakıcı: Toplum travma geçiriyor
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı da olayın hem siyasi hem de psikolojik yönden tahlilini yaptı. Çakıcı, “Bu ülkede suç  şiddetinin boyutu değişiyor artık. Biz toplum olarak  böyle silahlı soygunlara alışık değiliz. Ne yazık ki ülkemizde bu kadar güvenliğin olduğu , askerin olduğu, polisin olduğu bir ülkede istihbarat zafiyeti de göze çarpıyor. Siyasi takipleri  bırakıp ülkedeki suç  ve suçu önleyebilme yönünde çalışma yapılmalıdır. Şiddet ve suç olaylarında daha etkili olunmalıdır. Ülkede güpegündüz soygunlar olması ve  bu işin aydınlığa çıkarılması gerekiyor. Sosyolojik olarak da olaya bakıldığı zaman şiddet olayları ülkede artmıştır. Artık Kıbrısta uyuşturucu , tecavüz , soygun gibi olaylar artış göstermiştir. Toplum bana göre psikolojik tramva geçiriyor” dedi. 

 

“Yaşanılan tam bir skandal”
Çakıcı, bu kadar büyük miktarda paranın korumasız ve bir kiralık araçla transferini de yanlış bulduğunu aktararak,  “Genel anlamda tedbirsizlik güpegündüz güvenliksiz bir aracın para trasnferi yapacağı zaman soyulması tam bir skandaldır. Çok büyük soru işaretleri yaratır insanın aklında kamuoyunun aklında da çok büyük soru işaretleri vardır. 

 

“Derhal istifa etsinler...”
“Hükümetin kendisi bunu açıklamalıdır. Kamuoyu vicdanı rahatlatılmalıdır. Susmak  bir işe yaramaz. Demek ki o paranın orada olması planlı mıydı? Hükümet kendisi bunu açıklamalıdır kamuoyunun vicdanı rahatlatılmalıdır. Banka yönetimi de etkisini kaybetmiştir, bir suç işleniyor ve yapanın yanına kalıyor mantığı burada hakim olmamalıdır. Ben  şu ana kadar güpegündüz soyulan bir araç para transferi yapıyor ortada ciddi ihmal var ve hala banka yönetiminden bir istifa veya görevden el çektirme diye birşey duymadım. Tüm soruları yanıtlayacak bir açıklamaları yoksa derhal istifa etsinler. Hükümet de bu halkı düşünüyorsa derhal görevlerinden almalıdırlar. “ 

 

Taçoy: Başbakanın suskunluğuna anlam veremedim
Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) Milletvekili Hasan Taçoy ise olayı polisin araştırdığını ve sonucu sabırla beklediğini, detaylı yorumunu o aşamadan sonra yapabileceğini söyledi. Taçoy,  “Bu konuyu polisimiz araştırıyor. Araştırmanın seyrini etkileyecek açıklamalardan uzak durmak gerekiyor bana göre. Üzücü bir olaydır yaşanmaması dileğimiz vardır ama yaşanmıştır artık polis araştırması tamamlandıktan sonra eksikliklerin giderilmesi yanlışlar varsa düzeltilmesi için hareket etmek gerektiğine inanıyorum. Başbakanın bu konudaki sessizliğini anlamak mümkün değildir. Yönetim kurulu ile paylaştığı bilgileri polisle ve halk ile paylaşmalıdır ama özellikle de polisle çünkü olayı çözecek olan onlardır. Oradan çıkan paralar halkın parasıdır ve halka bu konuda açıklama yapılmalıdır.Toplum bu konuyla ilgili bilgilendirilmelidir.” 

 

Çağlar: Düşündürücü boyutları var

 

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Güzelyurt  Milletvekili Mehmet  Çağlar, Kuzey Kıbrıs’ta bir ilk olan soygunun düşündürücü boyutlarına dikkat çekti.  Özellikle polisin sivil otoriteye bağlanması konusu ve polis teşkilatı ile birlikte özel güvenlik konularının ihtiyaçlara cevap verecek bir şekilde yeniden yapılandırılmasının elzem olduğunu savunan Çağlar, “Bu gerçek bir kez daha bu üzücü olayla görülmüş oldu. Bir diğer taraftan da maalesef adamızın içinde bulunduğu  çözümsüzlük ve belirsizlik kosulları bu küçücük ülkede ne kadar güvendeyiz sorularını  da gündeme taşıdı” dedi.
 Olay hakkında kimseyi sorumlu tutamayacağını veya gösteremeyeceğini belirten Çağlar, bu gibi para transferlerinde bankanın polisle istişare içinde olması gerektiğini belirtti.
Olay hakkında; İçişleri Bakanının açıklama yaptığını ve polisle irtibat halinde olduğunu aktaran Çağlar, soruşturma sonucunda olayda kusuru bulunanlar hakkında gereğinin yapılması gerektiğini kaydetti.
Diyalog
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.