1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. SÖZDE RUM “MEB’İNDE SICAK OLAY NOKTASINDA TACİZ” İDDİASI
SÖZDE RUM “MEB’İNDE SICAK OLAY NOKTASINDA TACİZ” İDDİASI

SÖZDE RUM “MEB’İNDE SICAK OLAY NOKTASINDA TACİZ” İDDİASI

Rum tarafının sözde “münhasır ekonomik bölgesi” ilan ettiği deniz bölgesinin batısında, Cyta (Rum Telekomünikasyon İdaresi) hesabına deniz dibine kablo döşeyen “Odin Finder” isimli İtalyan gemisine, Türk devriye gemisi (patrol sınıfı) tarafından taciz edi

A+A-

RMMO’DA KRİZ MASASI KURULDU

“ODIN FINDER” GERİ DÖNÜP ÇALIŞMALARINI TAMAMLAYACAK

Rum tarafının sözde “münhasır ekonomik bölgesi” ilan ettiği deniz bölgesinin batısında, Cyta (Rum Telekomünikasyon İdaresi) hesabına deniz dibine kablo döşeyen “Odin Finder” isimli İtalyan gemisine, Türk devriye gemisi (patrol sınıfı) tarafından taciz edildiği öne sürüldü.

Politis “MEB Batısında Türk Engeli... Cyta Hesabına Faaliyet Gösteren İtalyan Gemisi Engellendi... Türk Filosu 7 ve 1 Numaralı Parsellerde 3 Gün Nöbet Tuttu... Lefkoşa’nın ABD ve İtalya Büyükelçiliklerine Girişimleri” başlık ve spotlarıyla manşete çektiği haberinde “Baf açıklarındaki gemi tacizi sıcak olay noktasına vardı” yorumunu yaptı.

Gazete “Odin Finder” isimli İtalyan gemisinin, sözde “MEB”teki 7 ve 1 numaralı parsellerin sınırında kablo döşeme faaliyeti yürütmekteyken Türk devriye gemisi tarafından seyrinin engellendiğini, bunun üzerine “Odin Finder”in (üstlerinden) emir talep ettiğini ve akabinde Baf’a döndüğünü yazdı.

Türk Donanması’nın, İtalyan gemisinin geri dönme ihtimaline karşı geçen Cumartesi dününe kadar bölgede nöbet tuttuğunu belirten gazete Rum Milli Muhafız Ordusu’nda (RMMO) Rum Savunma Bakanı Fotis Fotiu’nun da katıldığı olağanüstü toplantı yapılırken İtalya ve ABD büyükelçilikleri nezdinde girişimlerde bulunulduğunu belirtti.

Habere göre İtalyan gemisi şu anda Baf açıklarındaki deniz dibi ölçümlerini tamamlamak için çalışmalarını Limasol ve Larnaka’nın güneyinde sürdürüyor.

Gazete bunun, Türk Donanması’nın son iki ay içerisindeki üçüncü (2’sinin sözde “MEB” içerisinde olduğu savunuldu) müdahalesi olduğunu ve Türkiye’nin bahse konu bölgeye ilişkin tepkisini bu şekilde gösterdiğinin artık netleştiğini yazdı, “yabancı hükümetler sakinleştirirken uluslar arası şirketler yılmıyor ve yeni parseller almak istiyorlar” ifadesine yer verdi.

Gazete iç sayfasında detaylandırdığı haberinde özetle şunları da yazdı:

“Kıbrıs’ı Akdeniz’in diğer ülkeleriyle bağlayacak olan özel kablo (optik-akustik) döşeme projesi çerçevesinde Cyta hesabına faaliyette bulunan İtalyan gemisi Türk savaş gemisi tarafından taciz edildi ve seyri engellendi.

Gazetemizin edindiği bilgilere göre ‘Odin Finder’ isimli İtalyan bayraklı gemi Kıbrıs’ın güneybatısında seyrediyordu, daha doğrusu, Kıbrıs münhasır ekonomik bölgesindeki 7 ve 1 numaralı parsellerin birleştiği noktadan geçiyordu. GAS şirketine ait gemi Baf’ın güneyinden batısına doğru bir hat izleyerek deniz dibinde ölçümler yapıyordu.  Yukarıda belirtilen parsellerin sınırladığı noktadan çıkarken İtalyan gemisine, Türk savaş filosuna bağlı bir devriye gemisi yanaştı. Devriye gemisi işgal altındaki Mağusa’dan hareket etmişti.

Aynı bilgilere göre Türk gemisi İtalyan gemisinin kaptanıyla irtibat kurarak Türkiye’nin karasularına girdiği gerekçesiyle, çalışmalarını durdurmasını istedi. İtalyan gemisi çalışmalarını sürdürmeye çalıştı ancak devriye gemisi önce (İtalyan gemisinin) rotasına girerek yolunu keserek manevra yapmaya zorladı.

RMMO’DA KRİZ MASASI KURULDU

Daha sonra devriye gemisi İtalyan gemisinin etrafında daireler çizmeye başladı ve kelimenin tam anlamıyla onu ablukaya aldı.  İtalyan bayraklı gemi, Türk devriye gemisi kendisini ablukaya almadan çok önce Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yetkili birimi ile çok irtibata geçmişti.  İtalyan gemisinin kaptanı direktif istedi. Bu nedenle Perşembe günü geç saatlerde Milli Muhafız Ordusu Komutanı Korgeneral Stilianos Nasis toplantı çağırarak kriz masası oluşturdu. Kriz masasına Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis Roma’da olduğundan bakanlığın başka yetkilileri ve Savunma Bakanı Fotis Fotiu ile teknokratlar katıldı.

Nihayetinde İtalyan gemisi kuzeydoğu istikametine döndü ve Baf kıyıları yakınlarında durdu, buradaki duruşunu uzun süre sürdürdü.  Aynı bilgiler,  İtalyan gemisinin yeniden bölgeye gelmeye çalışması halinde önlemesi emri aldığı açık olan Türk devriye gemisinin Baf açıklarında kaldığı yönünde. Birkaç sat sonra ‘Skancare’ (?) isimli Türk devriye gemisinin yanına başka bir savaş gemisi daha geldi ve Türk savaş filosu Cumartesi öğleye kadar bahse konu bölgede teyakkuzda kaldı. İtalyan gemisi  Baf bölgesinden uzaklaştı ve dün Kıbrıs’ın güneyinde (Limasol ve Larnaka açıkları) seyrederek deniz dibi ölçümleri yaptı.

“ODIN FINDER” GERİ DÖNÜP ÇALIŞMALARINI TAMAMLAYACAK

Aynı bilgilere göre Dışişleri Bakanlığı halen ABD ve İtalya Büyükelçiliklerine özel şikayetler ve girişimlerle tepki gösterdi.  Aynı bilgilere göre  Cyta’nın çalışmalarını durdurması gündemde değil ve İtalyan şirketi, çalışmasını tamamlamak için geri dönecek.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.