1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. STEREOİD ALARMI
STEREOİD ALARMI

STEREOİD ALARMI

Stereoid alarmı

A+A-

Kuzey Kıbrıs’ta  son zamanlarda vücut geliştirme ve kas güçlendirme tutkusu giderek artıyor. Özellikle gençler, ‘daha güçlü olacakları’ düşüncesiyle ç.eşitli ilaçlara ve vitaminlere sarılıyor, bunların yan tesirlerini düşünmeden hareket ediyorlar.

   Ne var ki; özellikle ülkeye kaçak yollardan gelen Stereoid ve Anabolizan’ların  ciddi hastalıklara yol açabileceği belirtiliyor.

   Diyalog muhabirinin görüşlerine başvurduğu  Kıbrıs Türk Tabibler Birliği Başkanı Filiz Besim, kontrol altında satılan bazı ürünler olduğu gibi, ülkeye girişi yasak olan bazı besinlerin kontrolsüz satıldığını belirtirken, bunların kalıcı hastalıklar yaratabileceğini söyledi. Besim

“ciddi kas hastalıkları, iktidarsızlık ve kısırlık bunlardan bazılarıdır dedi.

   Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Ebru Başay Alper de, bunun haricindeki stereoid ve anabolizan’ların ise kaç yollardan, özellikle Güney Kıbrıs’tan ülkeye girdiğini söyledi.Alper bu ürünlerin, kalp, kanser ve cinsel hastalıklara yol açabileceği uyarısında bulundu.

   Vücut geliştirmede Avrupa ikinciliği ve Türkiye şampiyonluğu bulunan Sami Hamidi ise, “ bir insanın Stereoid ve Anabolizan kullanarak kendine böyle bir zararı niçin verdiğini anlamıyorum”dedi.

 

Tabipler Birliği gündemine alacak

   Kıbrıs Türk Tabibler Birliği Başkanı Filiz Besim, son dönemlerde ülkemizde yaygın olarak kullanılmaya başlanan ek besinlerin tamamının zararlı olmadığını, ancak izin alınarak ülkeye getirilip satılanların da bilinçli ellerde ve kontrol altında satılması gerektiğini belirtti. Bu gıdaların kullanımı konusunda anne ve babalardan birçok şikayetler geldiğini de vurgulayan Besim, özellikle spor salonlarının bu gıdaların kullanımı konusunda spor salonlarının gençleri teşvik ve motive ettiğini iddia etti.

   Tabibler Birliği olarak bu konuyu yakın bir gelecekte kendi gündemlerine alacaklarını söyleyen Besim, esas huzursuzluklarının bu maddelerin kontrol altında satılmaması olduğunu belirtti. Bu tür maddelerin her yerde satılması konusuna da değinen Tabibler Birliği Başkanı, bunun hatalı bir uygulama olduğunu ve bu maddeleri kullandıracak olan kişilerin muhakkak belli bir eğitimden geçirilmesi ve sertifika sahibi olması gerektiğini ifade etti.

   Bazı doping içerikli maddelerin de kullanımının yaygın olduğunu söyleyen Besim, bu maddelerin Güney Kıbrıs’tan kaçak yollarla ülkemize girdiğini belirtti. Ülkeye girişi yasak olan veya olmayan bu tarz besinlerin kontrolsüz kullanımı halinde insan sağlığına kalıcı hasarlar vereceğini de belirten Besim, “ciddi kas hastalıkları ile iktidarsızlık ve kısırlık” bunlardan bazılarıdır dedi.

   Toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini de savunan Filiz Besim, Kıbrıs Türk Tabibler Birliği olarak bu konunun uzmanlarının katılacağı ve ülkedeki tüm spor federasyonlarının davet edileceği bir panel düzenleyeceklerini kaydetti. Besim ayrıca Spor Dairesi’nin de bu konuda bilgilendirme çalışması yapması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Ne kontrol var ne de denetim

   KKTC’ye giren ek besinlerden toz halinde olanların Temel Sağlık Dairesinden, tablet formu şeklinde olanların ise İlaç ve Eczacılık Dairesinden alınan izinlerle ülkeye girdiğini belirten Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Ebru Başay Alper de, bunun haricindeki Stereoid ve Anabolizan’ların ise kaç yollardan, özellikle Güney Kıbrıs’tan geldiğini söyledi.

   İzinle ithal edilen ek besinlerin her yerde satılmasının da olukça riskli olduğunu söyleyen Alper, bu tür ek besinlerin kesinlikle denetim altında ve uzman eller tarafından satışının yapılması gerektiğini ifade etti. Bu konuda devlet yetkililerini göreve çağıran Eczacılar Birliği Başkanı, yeterli kontrol ve denetimi yapılmayan bu maddelerin satışının ivedilikle ele alınarak eczanelere devredilmesi gerektiğini söyledi. Bu konunun oldukça hassas olduğunu da söyleyen Alper, kontrolsüz kullanımın ileride geriye dönüşü olmayan sağlık sorunlarına neden olabileceği uyarısını da yaptı.

   Ülkeye kaçak olarak giren ve herhangi bir denetimi yapılmayan stereoid ve anabolizan kullananların öncelikle karaciğer enzimlerinin bozulduğunu belirten Alper, bu maddeleri kullananların potansiyel kalp ve diyabet hastası olduğunu ayrıca cinsel olarak da etkilendiklerini sözlerine ekledi.

 

Tavsiye etmem

  Vücut geliştirmede Avrupa ikinciliği ve Türkiye şampiyonluğu bulunan Sami Hamidi, devletin izni ile bu ülkede satılan maddelerin tamamlayıcı olduğunu, ek gıda takviyesi yaptığını ve doğru kullanılması halinde vücuda yararı olduğunu savundu. Bu maddelerin süt ürünlerinden, yumurtadan ve kırmızı etten yapıldığı bilgisini veren Hamidi, bu maddelerin yine de her yerde satılmasını doğru bulmadığını söyledi. Hamidi, bu maddelerin Sağlık Bakanlığı onaylı olması nedeniyle satılmasında sakınca olmamasını anlayabildiğini ama yine de kullanacak olanların muhakkak profesyonel bir destek alması gerektiği tavsiyesinde bulundu.

   Hamidi; Stereoid ve Anabolizan konusunda ise şunları söyledi:

   “Bir insanın kendine böyle bir zararı niçin verdiğini anlamıyorum. Çünkü bu hormon katkısı insanın tüm yaşamsal fonksiyonlarını etkiler ve insan vücuduna birçok zararlı ve kalıcı zararı olur.”

   Kendisinin vücut geliştirme sporu yaptığı süre zarfında bu maddeleri hiç kullanmadığını ve hiç kimseye de tavsiye etmediğini belirten Hamidi, yetkilileri etkin denetim yapmaya çağırdı.

Diyalog

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.