1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. STERLİN KABUSU!
STERLİN KABUSU!

STERLİN KABUSU!

Kiracıların kabusu oldu!

A+A-

Özellikle merkezi yerlerde dudak uçuklatan kiralık ev fiyatları, Sterlin kurunun yükselmesiyle kiracıların hayatını kabusa çevirdi

Suna ERDEN

Dövizdeki hareketlilik devam ederken Sterlin dün itibari ile 5.12 oldu. Sterlin kurundaki yükseliş piyasaları etkilerken en çokta kiracıların kabusu oldu. Ülke genelinde kiralık ev fiyatları dudak uçuklatan hale gelirken özellikle Girne bölgesi ev kiralanamayacak hale geldi. Şu anda merkez bölgelerde 1+1 daireler dahi 350 Sterlinden kiralanırken, kira bedelleri 600 Sterline kadar yükseldi.

Asgari ücretle çalışan bir kişinin ev kiralaması hayal olurken, yüksek ev fiyatları kiracıların hayatını adeta cehenneme çevirdi. Ev fiyatlarında korkutan rakamlara arz ve talep faktörünün neden olduğu belirtilirken, Gelir ve Vergi Dairesi eski Müdürü, Vergi Uzmanı Göksel Saydam, kira oranlarının fahiş duruma geldiğini ancak arz, talep ve serbest piyasaya koşulları nedeniyle kiralarda bir şey yapılması mümkün olmadığını söyledi.

ÖĞRENCİLER TETİKLİYOR

Saydam, ülkede 100 bin üniversite öğrencisi bulunduğunu, bu nedenle kiralık eve talebin arttığını söyledi. Saydam, “Bir yandan övünüyoruz ülkede 100 bin öğrenci oldu diye ancak alt yapımız, hastanelerimiz, yurtlarımız yeterli mi diye bakmıyoruz. Öğrenci sayısı artınca kiralarda yükseldi.

Ayrıca okul harçlarını döviz üzerinden ödeyen, evleri döviz bazında kiralayan öğrencileri zor zamanlar bekliyor. Bu ülkeye okumaya gelen herkes milyoner çocuğu değildir. Özellikle Afrika ülkelerinden gelenler kiralarını ödeyemez, okul harçlarını yatıramaz duruma gelecek ve çareyi suç işlemekte bulacaktır” dedi. Saydam, kira fiyatlarından dolayı ailelerin düzgün bir eve çıkma şanslarının çok zor hale geldiğini, yüksek fiyatlı evleri ise birkaç öğrenci bir araya gelerek kiralayabildiğini dile getirdi.

BU DÜZEN DEĞİŞMEZ

Saydam, “Arz, talep ve serbest piyasaya koşulları nedeniyle kiralarda bir şey yapılması mümkün değildir. Çünkü inşaat malzemeleri, ahşap malzemeleri ve diğer ev yapımında kullanılan tüm gereçler dövizle ithal edilmektedir. Kiraların Türk Lirasına çevrilmesi halinde bu kez dövizle ev satın alan veya yaptıran ev sahiplerini isyan ettirecektir. Ancak her ne kadar imalat malzemeleri döviz üzerinden olsa da kira fiyatları talep fazla olduğu için fahiş duruma gelmiştir” şeklinde konuştu.

İLERLEYEN GÜNLER NE GETİRECEK BELLİ DEĞİL

Saydam, 1 Kasım tarihinden 9 Kasım tarihine kadar Türk Lirası’nda yüzde 2 buçuk oranında değer kaybı yaşandığını, Türkiye Merkez Bankası yetkililerinin dahi dövizin ilerleyen günlerdeki durumunu kestiremediğini belirterek, “Herkes ayağını yorganına göre uzatsın. Önümüzdeki günler ekonomik çıkmazlara gebe” dedi.

Saydam, ülkede ithalatın yüzde 85’nin dövizle yapıldığını, bu nedenle mal ve eşyaların da pahalı hale geldiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Acil önlemler alınmalı. Devlet elini çabuk tutmalı. Mal ve hizmet alış verişlerinde kullanılan para birimlerini düzenleyen ve serbest piyasaya göre uyarlanan Para Kambiyo Yasası’nın değiştirilmesi gerekiyor. Türkiye’deki gibi borçlanmalara bazı kıstaslar getirmesi lazım. Mesela Türkiye’de geliri döviz üzerinden olmayan veya ülkeye döviz getirmeyen kişilere döviz üzerinden kredi verilmiyor.
Geliri Türk Lirası olan şahıs sadece Türk Lirası borçlanabiliyor. Ancak ülkemizde mevduatlar genelde döviz üzerinden olduğu için bankalar dövizle kredi vermeye teşvik ediyor. Bunlara bir düzenleme getirilmesi şart haline geldi. Çünkü geliri Türk Lirası olan Sterlin borçlanınca ve dövizin ateşi yükselince büyük bir çıkmaza girmektedir.” Hükümetin önlemler alarak dövizin yükselmesini yavaşlatabileceğini kaydeden Saydam, geçici bir süre kur sabitlemesi yapılabileceğini dile getirdi.

FİYATLAR AMAN DEDİRTİYOR

Girne ve Lefkoşa bölgelerinde merkezi yerlerde ev fiyatları: 1+1 daireler 300 ile 350 Sterlin. 2+1 daireler 350 ile 400 Sterlin.3+1 daireler ise 350-400-450-600 Sterlin arasında seyrediyor.

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.