1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. STERLİN'İN GİDİŞATI
STERLİN'İN GİDİŞATI

STERLİN'İN GİDİŞATI

Uzun zamandır dolar karşısında sert bir şekilde değer kaybeden poundun

A+A-

 

İngiltere'de de faiz artırım beklentisi ve Sterlin'ine yansıması

 

Dün gün içerisinde açıklanan İngiltere Merkez Bankası toplantı tutanakları, uzun zamandır dolar karşısında sert bir şekilde değer kaybeden poundun bir miktar toparlanmasını sağladı. 

 

Tutanaklara baktığımızda; en son gerçekleştirdiği toplantısında para politikasında bir değişiklik yapmayan Banka’nın, İngiltere ekonomisinin gevşek politikalarına bir müddet daha ihtiyacı olduğunu belirtirken, diğer taraftan da ülke ekonomisindeki ılımlı toparlanmaya vurgu yaptığı görüyoruz. 

 

Dün sabah saatlerinde yayınlanan tutanaklarda, Rusya – Ukrayna gerginliği, Arjantin’in temerrüdü ve Orta Doğu’daki gerginlikler gibi küresel ekonomik ve jeopolitik risklere rağmen İngiltere’nin finansal yapısının sağlamlığını koruduğu ifade edilirken, en son gelen ve yükseliş kaydeden enflasyon verisine vurgu yapılarak iç talebin kademeli bir toparlanma içerisinde olduğu ifade edildi. 

 

Kısa vadede ekonomik değişkenlerin zayıf seyredebileceğinin belirtildiği tutanaklarda, uzun vadede yurt içi talepte, tüketici harcamalarında ve yurt içi yatırımlarda istikrarlı bir iyileşme beklendiğinin altı çizildi. Bunun yanında tutanaklarda, işsizlikteki azalmanın devam edeceği beklentisi olduğu belirtilirken, uzun vadede enflasyonun da hedeflenen seviyelere ulaşacağı beklentisinin altı çizilmiş. Tutanaklarda en çok dikkat çeken nokta ise 9 üyenin 2’sinin faiz artırımından  yana oy kullanmış olması.

 

 Toplantı kararı sonucunda7 üye faiz artırımı için “henüz erken” ifadesini kullanmış ve buna sebep olarak da enflasyonun hedeflerden uzak olması ve büyüme oranının gevşek kredi koşullarından beslenmeye devam etmesi gerektiğini öne sürmüşler. 

 

Faiz artırımından yana oy kullanan iki üye ise, mevcut ekonomik koşulların sıkılaşmaya elverişli olduğunu ileri sürerken, istihdam piyasasında daralmaya işaret eden anket sonuçlarının ücret artışlarının yükseleceğine yönelik bir işaret olduğunu ve talepteki iyileşmeyi hızlandıracağını savunmuş. Sonuç olarak oy birliği ile faiz artırmamaya karar veren İngiltere Merkez Bankası, istikrarlı fiyat ve talep artışları için bir müddet daha bekleme kararı verdi. Ancak 9 üyeden 2’sinin faiz artırımından yana oy kullanmış olması kısa vadede pound üzerinde olumlu etki yaratacaktır. 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.