1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. STRESİ YENMEK İÇİN YE!
STRESİ YENMEK İÇİN YE!

STRESİ YENMEK İÇİN YE!

Saçını başını yolduğun o kapkara günlerde yardımına yetişen bu dokuz süper gıda, seni cehennemden çekip çıkartacak!

A+A-

Stres kapıyı çaldığında yememen gerektiğini söyleyen seslere kulak tıkayabilirsin. Sinir çanları, Noel Baba’nın dört geyikli kızağındaki çanlardan daha gürültülü çaldığı zaman hangi gıdaları tüketmen gerektiğini bilirsen, kısa zamanda sakinleşebilirsin. Bu, müthiş bir haber. İnan ki, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, obezite gibi arzu edilmeyen rahatsızlıklara davetiye çıkaran, ya da meraklı annen krizden dolayı işini kaybetmiş zavallı nişanlının ne kadar kazandığı konusunu ısrarla açtığında hırsla küplere binmene sebep olan “stres” faktörüne hiç de ihtiyacın yok! Bu lezzetli, kolayca bulunan gıdalar, hem stresi hem de kronik baskıların vücuda verdiği zararları azaltıyor. Evde bu besinlerden bol bol bulundurmanda fayda var, böylece stresten deliye dönmek yerine bir şeyler atıştırıp sakinleşebilirsin.

Badem, fıstık, ceviz

Sinirlendiğinde bir avuç badem alabilirsin. E Vitamini ve antioksidan deposu olan badem, bağışıklık sistemine kuvvet veriyor. A B Vitamini içeren badem, hiç de sevimli olmayan şakalar karşısında sakinleşmeni de sağlıyor. (Hınzır bir arkadaşının, sana hediye olarak bir çöpçatanlık sitesine yıllık üyelik alması gibi…) Günde çeyrek bardak yeterli olacaktır. Geleneksel fındık ezmesi yerine daha sağlıklı olan badem ezmesini kullanabilirsin. (Bunu iki bardak dövülmüş çiğ bademi, iki çorba kaşığı zeytinyağı ile karıştırarak elde etmek mümkün.)

Bademden bıktın mı? O zaman fıstık ve ceviz de tüketebilirsin. Stresten çıldıracağını sandığın zaman bu yemişler kalbinin yerinden çıkacakmış gibi atmasını önler. Profesör Sheila G. West, stresin “kaç ya da savaş” sendromunu tetikleyerek, kalp atışını hızlandırdığını belirtiyor. Stres faktörü tavana vurduğunda, adrenalin hormonu enerjiyi arttırmak için kan basıncını yükseltiyor, böylece deli gibi koşup kaçmak istiyorsun. Günümüzde insanoğlu “kaçmak ya da savaşmak” durumuyla sıklıkla karşılaşmadığı için, kalbin üstündeki baskıyı azaltmak daha yararlı olur. Doktor West tarafından 2007’de yapılan bir araştırmaya göre günde bir avuç fıstık yemek, kan basıncını düşürüyor ve tansiyon yükselmiyor.

Ceviz de hem stres altında hem de normal şartlarda tansiyonu düşürüyor. Salata veya yulaf ezmesine bir avuç ceviz katarak tüketmelisin.

 

Avokado

Stresten yağlı bir şeyler atıştırmak için yanıp tutuştuğunda, dondurma yerine ev yapımı guakomole denemelisin. Bu koyu, leziz karışım, arzunu tatmin edecek ve zıvanadan çıkmış ruhunu yatıştıracak. Bu yeşil hazinenin içeriğindeki doymamış yağ ve potasyum, kan basıncını düşürüyor. Amerikan Milli Kan, Kalp ve Ciğer Enstitüsü’ne göre, yüksek kan basıncını düşürmenin en etkili yöntemlerinden biri potasyum almakmış. Bir avokadonun yarısında bile 487 miligram potasyum bulunuyor. Bu orta boy bir muzda bulunan potasyumdan daha fazla eder. Evde guakomole hazırlamak için, orta boy bir avokadoyu ezip iki tatlı kaşığı limon suyuyla karıştır ve biraz da kırmızıbiber ek. Sonra ister grissini eşliğinde ister kızarmış ekmeğin üzerine sürerek afiyetle ye.

Yağsız süt

Uykusuzluk ve huzursuzluk çekenlerin yardımına ılık süt koşuyor. Kaliforniya Üniversitesi’nden fizyoloji profesörü Mary Dalman, kalsiyumun kas gerilmesine ve yüksek tansiyona iyi geldiğini söylüyor. Bir bardak süt, sinir bozukluğu, huzursuzluk, rahatsızlık gibi regl öncesi sendromları azaltıyor. Archives of Internal Medicine’da yayımlanan bir çalışmaya göre, günde dört bardak yağsız süt içen kadınlar, günde bir bardak içen kadınlara göre yüzde 46 daha az regl öncesi psikolojik rahatsızlık yaşamış.

Yulaf

Bitter çikolata yediğinde beyin tarafından üretilen serotonin, karbonhidrat tükettiğin zaman da sağlanıyor. The Serotonin Power Diet kitabının yazarı Profesör Judith Wurtman, vücut karbonhidratı ne kadar yavaş sindirirse serotonin hormonun da o kadar istikrarlı olacağını söylüyor. Sonuçta daha dengeli bir ruh hali kazanıyorsun. Food and Mood kitabının yazarı Doktor Elizabeth Somers ise, lif zengini yulaf ezmesinin midede sindirilmek için daha fazla zaman geçirdiğini vurguluyor. Doktor Wurtman, daha fazla serotonin elde etmek için yulaf ezmesinin üstüne reçel katmanı tavsiye ediyor. Cehennem gibi bir gün geçireceğini biliyorsan, marketteki şekerli seçenekler yerine organik yulaf ezmesini tercih etmelisin. Kahvaltı için sadece iki dakikan varsa, mikrodalgada ısıtılan türleri de tercih edebilirsin.

Portakal

ir iş görüşmesi ya da kalabalık önünde sunum yapmak seni strese mi soktu? O zaman hemen bir bardak taze portakal suyu iç ya da bir portakal soyup ye. C Vitamini harikalar yaratıyor. Psychopharmacology, Alman araştırmacıların, 120 kişiye sunum hazırlatıp matematik problemleri çözdürerek gerçekleştirdikleri ilginç bir deneyden bahsediyor. Günde 3000 miligramlık C Vitamini alan denekler daha az stres yaşamış, kan basıncı ve kortizol seviyesi de normal kalmış. American Dietetic Association’da çalışan Doktor Amy Jamieson-Petonic, C Vitamininin bağışıklık sistemine kuvvet verdiğini de kaydediyor. Bir dahaki sefere üye olduğun spor salonundaki yılbaşı çekilişinde Playstation yerine “ayın meyvesi” ödülünü kazanırsan sakın hayal kırıklığına uğrama! O greyfurtlar ve portakallar PlayStation’dan daha çok işine yarayacak… Bizden söylemesi.

Somon

Omega-3 yağ asiti, stres hormonunun en büyük düşmanı! Diabetes&Metabolism’e göre, omega-3 zengini bir beslenme programı, kortizol ve adrenalinin tırmanmasını engelliyormuş. Journal of the American Medical Association, omega-3 asitinin kalp hastalığını engellediğini belirtiyor. Jamieson-Petonic, haftada en az iki kez somon, uskumru, tuna ya da ringa gibi yağlı bir balık türü tüketmeni tavsiye ediyor. Balık sevmiyor musun? O zaman omega-3 depolamak için DHA (22 karbonlu Docosahexaenoic asit) yüklü gıdalar tercih edebilirsin. Yumurta, yoğurt, süt, soya ürünleri bu değerli maddeden bolca içerir. Buğday, keten tohumu, kanola, ceviz gibi besinlerde bulunan esansiyel yağ asitleri ise aynı görevi görmez.

Ispanak

Magnezyum maddesinin sakinleştirici özelliği artık herkes tarafından biliniyor. Bu değerli mineral, stres seviyesini düşürür, rahatlatır ve o mühim iş toplantısından zaferle ayrılmanı sağlar. Yeterli miktarda magnezyum almamak ise migren ağrılarını azdırdığı gibi insan üzerinde bitkinlik ve yorgunluk da yaratıyor. Her 10 kişiden yedisi yeteri kadar magnezyum almadığına göre, piyasada bu kadar stresli insan olduğuna şaşmamak gerekir. Bir bardak ıspanak, günlük ihtiyacın yüzde 40’lık kısmını karşılıyor. Sandviç ve salatalarda marul yerine ıspanak kullanmaya başlamanı tavsiye ediyoruz. Belki çocukken üstüne gitmedin ama ıspanağı sevmek için bir sebebin daha oldu artık!

Kaynak:womenshealth

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.