1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ŞU ANDA HALKTA BÜYÜK BİR HEYECAN VAR!
ŞU ANDA HALKTA BÜYÜK BİR HEYECAN VAR!

ŞU ANDA HALKTA BÜYÜK BİR HEYECAN VAR!

Bu heyecandan biraz endişe duyuyorum;

A+A-

TALAT: “KIBRIS SORUNUN ÇÖZÜMÜNE İLİŞKİN ŞU ANDA HALKTA BÜYÜK BİR HEYECAN VAR. BU HEYECANDAN BİRAZ ENDİŞE DUYUYORUM. ÇÖZÜMSÜZLÜK DURUMUNDA UMUTLARIN ÇÖKEREK YARATACAĞI TRAVMA YIKICI OLABİLİR”

“HAKEMLİK KONUSUNUN ORTAK METİNDE DIŞLANMASI DOĞRU DEĞİLDİR. TARAFLARIN HER KONUDA ANLAŞMALARI NEREDEYSE İMKANSIZ... ENİNDE SONUNDA HAKEMLİĞE İHTİYAÇ DUYULACAK”

“TEMSİLCİLERİN ATİNA VE ANKARA ZİYARETLERİ OLAĞANÜSTÜ İLERLEME SAĞLAMAYACAK”

2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat Kıbrıs sorunun çözümüne ilişkin şu anda halkta büyük bir heyecan olduğunu belirterek, “Bu heyecandan biraz endişe duyuyorum. Çözümsüzlük durumunda umutların çökerek yaratacağı travma yıkıcı olabilir” dedi.

Talat, katıldığı bir televizyon programında çeşitli konuları değerlendirdi.

“Bu sefer tamam mı?” şeklindeki bir soru üzerine Kıbrıs sorununa değinen Talat, henüz liderlerin bile “tamam” demediği bir durumda konuyla ilgili değerlendirme yapmanın isabetsiz olacağını kaydetti.

“ENİNDE SONUNDA HAKEMLİĞE İHTİYAÇ DUYULACAK”

Hakemlik konusunun ortak metinde dışlanmasına değinen Talat, bu tutumu doğru bulmadığını, tarafların her konuda anlaşmalarının neredeyse imkansız olduğunu, eninde sonunda hakemliğe ihtiyaç duyulacağını kaydetti.

Talat, bir soru üzerine bu süreçte Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na destek olunması gerektiğini ifade etti.

“ORTAK METİN NİHAİ ANLAŞMA METNİ DEĞİL”

Bir başka soruya karşılık Mehmet Ali Talat, ortak metnin başlangıçta Rum tarafının oyalama aracı olarak ortaya atıldığını ve bunun kabul gördüğünü anımsattı.

Uzun uğraşlardan sonra metin üzerinde mutabık kalındığını hatırlatan Talat, “Bu nihai anlaşma metni değil, nihai anlaşma metni liderler tarafından yazılacak” dedi.

Talat, ortak metnin uluslararası alanda heyecan yaratarak destek bulduğunu söyledi, “Önemli olan bundan sonraki çalışmalardır” ifadesine yer verdi.

“TÜRKİYE’NİN ÇÖZÜME DESTEK ÇABALARINA DEVAM EDECEĞİ AÇIK”

Türkiye’nin süreçteki konumunu da değerlendiren Talat, 2010’dan beri tüm taraflar gibi Türkiye’nin de geri çekildiğini, çünkü Kıbrıs’ta herhangi bir ilerlemenin olmadığını belirtti.

Türkiye’nin çözüme destek çabalarına devam edeceğinin açık olduğunu belirten Mehmet Ali Talat, esas olanın Kıbrıs’ta çözüme kilitlenmek olduğunu ve bunun da sivil toplum örgütleri düzeyinde başladığını anlattı.

RUMLAR DEĞİŞİYOR

Bir başka soruya karşılık Talat, Kıbrıslı Türklerin gerçekleri 2004 yılında gördüğünü, Kıbrıslı Rumların ise şimdi görmeye başladığını belirtti.

Mehmet Ali Talat, Kıbrıslı Rumlar arasında geçmişte “Hayır” diyenler arasında bu kez çözüme yöneliş olduğunun görüldüğünü kaydetti.

“TEMSİLCİLERİN ATİNA-ANKARA ZİYARETLERİ OLAĞANÜSTÜ İLERLEME SAĞLAMAYACAK”

Temsilcilerin Atina ve Ankara ziyaretleri hakkında değerlendirmede bulunan Talat, bu temasın olağanüstü ilerleme sağlamayacağını söyledi. Talat, “Ancak bu temaslar insanların zihninde Türkiye’nin ve Yunanistan’ın konuyla ilgilendikleri” izlenimi yaratması bakımından önemlidir” dedi.

Talat, söz konusu temasların liderler, tarafından yapılmasının daha fazla işe yarayacağını belirtti, “Bunun yerine dolaylı yol seçildi. Bu da zaman kaybına yol açacak” dedi.

ELEKTRİK KONUSU

Başka bir soru üzerine Talat, elektrik fiyatını düşürmek için Türkiye’den elektrik getirilmesinin yanı sıra şimdiki elektrik santrallerinin doğal gazla çalışabileceğine, böylece bacalara filtre takılmasına da ihtiyaç kalmayacağına dikkat çekti.

Mehmet Ali Talat, bu konuların üzerinde çalışılması ve bunların halka da anlatılması gerektiğini ifade etti, “Böylece insanlar dayanma gücü bulabilecek” dedi.

“GİRNE’DE ARTIK YAŞANMAZ”

Girne’de çok katlı inşaatların yapılmasının sorulması üzerine Talat bu yapıları “çok çirkin” diye niteledi.

Talat, 2009 Eroğlu hükümeti döneminde Girne’ye 10 kat bina yapma izni verildiğini savunarak, “Girne’de artık yaşanmaz” dedi.

Genel olarak UBP hükümetlerinin hoyratça kararlar aldığını ileri süren Talat, şu andaki hükümetin bu kararları düzeltmesinin zor, zaman alıcı ancak çok gerekli olduğunu belirtti.

“GÜVEN ARTIRICI ÖNLEM OLARAK....”
 
Başka bir soruya karşılık Talat, Rumların Vasiliko’ya doğal gaz tesisi kurmaya çalıştığını ve elektrik fiyatlarının da bu çerçevede düşeceğini kaydederek, “Güven artırıcı önlem olarak oradan bizim santrallara doğal gaz hattı çekilebilir” dedi. Mehmet Ali Talat, “Bu Kıbrıs sorununun çözümüyle doğrudan ilişkisi olmadığı için gerçek bir güven yaratıcı adım olacak” ifadesine yer verdi.

AB UYUM KONUSU

Talat, Avrupa Birliği’ne (AB) uyum konusunun ekonomik, siyasal ve sosyal olması yanı sıra kültürel bir konu da olduğunu ifade ederek, AB’ye uyumda kent yaşamından çevre sorunlarına, temel insan haklarını hazmetmeye kadar çok yönlü bir süreci yaşamamız gerektiği üzerinde durdu, “Bu süreç adım adım olacak” ifadesine yer verdi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.