1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “SU, ÇEVRE VE TARIM KONGRESİ” DÜZENLENİYOR
“SU, ÇEVRE VE TARIM KONGRESİ” DÜZENLENİYOR

“SU, ÇEVRE VE TARIM KONGRESİ” DÜZENLENİYOR

Çevre konusunun sadece ülkenin değil dünyanın gündeminde yer aldığını belirten Turkan, “Ülkemize gelen yabancıların ilk izleniminin çevre kirliliği hakkında olması bizim için kaygı vericidir” dedi.

A+A-

KONGRE, KTMMOB ÇATISI ALTINDAKİ 3 ODANIN İŞBİRLİĞİYLE YAPILACAK

TURKAN : “ARZUMUZ KONGREDE SORUNLARIN TESPİTİ SONRASINDA ÇIKACAK ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİN SOMUT ŞEKİLDE DEVLET POLİTİKASINA YANSIMASIDIR”

VOLKAN: “26 BİLDİRİ SUNULACAK KONGRENİN SU, ÇEVRE VE TARIM POLİTİKALARINA KATKI SAĞLAMASINI ÜMİT EDİYORUZ”

Ülke için gündem oluşturan, su, çevre ve tarım konuları düzenlenecek kongrede masaya yatırılacak.

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) çatısı altındaki Çevre Mühendisleri Odası, Maden, Metalürji ve Jeoloji Mühendisleri Odası ile Ziraat Mühendisleri Odası’nın işbirliğiyle “Su, Çevre ve Tarım Kongresi” düzenleniyor.

Ülkedeki su, çevre ve tarım politikalarına katkıda bulunması hedeflenen kongre 20 ile 21 Şubat tarihlerinde, Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) gerçekleşecek.

2 gün sürecek ve 7 oturumda gerçekleşecek kongreye yurt dışından bilim insanları da katılacak.

Kongre 20 Şubat’ta saat 09.30’da açılış konuşmalarıyla başlayacak, 21 Şubat akşamı gerçekleşecek gala yemeğiyle sona erecek.

KONGRE HAKKINDA BİLGİ VERİLDİ

KTMMOB’de bugün düzenlenen basın toplantısında kongre hakkında bilgi verildi.

Basın toplantısında KTMMOB Genel Başkanı Dr. Zihni Turkan, KTMMOB Genel Sekreteri İzzet Volkan, Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ozan Özuyanık ve Maden, Metalurji, ve Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Doç. Dr. Ertan Akün hazır bulundu.

Basın toplantısında ilk sözü alan KTMMOB Genel Başkanı Zihni Turkan kongrenin Çevre Mühendisleri, Ziraat Mühendisleri ile Maden, Metalurji ve Jeoloji Mühendisleri odalarının yoğun çalışmasıyla düzenlediğini vurguladı.

“SU ÜLKE VE İNSANLAR İÇİN YETERSİZ”

Kongrede ülke için gündem ve sorun teşkil edilen 3 ana konunu ele alınacağını ifade eden Turkan, yeraltı kaynaklarındaki kıtlığa ve küresel ısınmaya dikkat çekerek suyun ülke ve insanlar için yetersiz hale geldiğine dikkat çekti.

Turkan, “Kentlerde kullanılan şebeke suyunun kalitesi oldukça düşüktür. Bu sular, ‘içme suyu’ bir yana ‘kulanım suyu’ niteliklerine dahi sahip değil” dedi.

Türkiye’den ülkeye borularla su getirilmesi konusuna da değinen Zihni Turkan, “Gelecek olan su miktarının nereye ve ne kadar yeteceği de tartışma konusudur” ifadesine yer verdi.

“İLK İZLENİM ÇEVRE KİRLİLİĞİ...”

Çevre konusunun sadece ülkenin değil dünyanın gündeminde yer aldığını belirten Turkan, “Ülkemize gelen yabancıların ilk izleniminin çevre kirliliği hakkında olması bizim için kaygı vericidir” dedi.

“BİRÇOK ÜRETİCİ TARIMDAN KOPARILDI”

Tarımın ülke gündemindeki yerine değinen ve tarımın suyla ve çevreyle ayrılmaz bir bütün olduğunu ifade eden Zihni Turkan, “Çok geçmiş yıllarda ülkede yapılan yanlış kamu istihdamlarıyla birçok üretici tarımdan koparıldı. Tarım amatörleştirildi. Kıbrıs’ın siyasi çözümsüzlüğünün etkileriyle üretim dışa da açılamadı” ifadesine yer verdi.

Küresel ısınmanın ve su kaynaklarının kıtlığının tarıma etkilerinden de söz eden Turkan, “Ülkesel fizik planına kavuşmamamız tarım alanlarını olumsuz etkileyen bir diğer faktördür” dedi.

“ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİN SOMUT ŞEKİLDE DEVLET POLİTİKASINA YANSIMASI..”

Turkan konuşmasında kongrenin düzenlenmesindeki hedeflere işaret ederek “Arzumuz sorunların tespiti sonrasında çıkacak çözüm önerilerinin somut şekilde devlet politikasına yansıması, yararlı politikaların oluşturulmasında yardımcı olmasıdır” dedi.

Zihni Turkan, ilgili yetkilileri ve tüm halkı kongreye katılmaya davet ederek “Bu konular hepimizin güncel yaşamıyla ilgilidir” şeklinde konuştu.

26 BİLDİRİ SUNULACAK

Turkan’dan sonra söz alan KTMMOB Genel Sekreteri İzzet Volkan kongre hakkında bilgi verdi.

Volkan, kongrede 26 bildiri sunulacağını ifade ederek, kongrenin su, çevre ve tarım politikalarına katkı sağlamasını ümit ettiklerini vurguladı.

İzzet Volkan, kongrenin açılışına devlet ve hükümet yetkililerinin katılarak konuşma yapacağını da söyledi.

Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı ile Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın kongreye maddi ve manevi destek sağladığını ifade eden Volkan, destekler için teşekkür etti.

TAK

 

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.