1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SU GELDİ AMA KURAKLIK DEVAM EDİYOR!
SU GELDİ AMA KURAKLIK DEVAM EDİYOR!

SU GELDİ AMA KURAKLIK DEVAM EDİYOR!

Tahıl alanlarının %70'i....

A+A-

Yayımlanan haritayla tahıl alanlarının yüzde 70’şinin kuraklık kurbanı olduğu ortaya çıkarken, Türkiye’den gelen suyun tarıma açısından önemi bir kez daha görülüyor

Suna ERDEN 

Son yılların en kurak yılının yaşandığı belirtilirken, kuraklık haritasını yayımlayan Genel Tarım Sigortası Fonu, 2015-2016 üretim yılında KKTC genelinde tahıl alanlarının yüzde 70 oranında kuraklıktan etkilendiğini açıkladı. Kuraklıktan dolayı zarara uğrayan çiftçi zor günler yaşarken, tohumluk arpa ve yem fiyatları ikiye katlandı. Kuraklığın yanı sıra yer altı sularının tuzlanarak kullanılmaz hale gelmesi sadece kuru tarım değil, narenciye üretimini de sekteye uğrattı. Yaşanan kuralık, ortada olan vahim tablo Türkiye’den gelen suyun en kısa sürede tarıma aktarılması gerektiğini gözler önüne sererken, Star Kıbrıs’a açıklama yapan Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri İbrahim Alkan, son yılların en kurak yılının yaşandığını söyledi. Alkan, zarar eden çiftçinin zor duruma düştüğünü, tohumluk arpa ve kaba yemin karaborsaya girdiğini ifade ederek, acil olarak kuralık tazminatlarının ödenmesi gerektiğini dile getirdi. Kıbrıs Türk Narenciye İhracatçılar Birliği (KTNİB) Başkanı Gökhan Saraç ise ülkenin kuraklık tablosunun vahim bir durumda olduğunu, yaşanan kuraklığın Türkiye’den gelen suyun bir kez daha önemini ortaya koyduğunu ve en kısa zamanda suyun tarıma aktarılması gerektiğini ifade etti. 

HER TARAF ÇORAK, TARLALAR KURAK 

Genel Tarım Sigortası Fonu, 2015-2016 üretim yılında KKTC genelinde tahıl alanlarının 730 bin dönümünün (HD) yüzde 90, yaklaşık 54 bin dönümünün yüzde 70 oranında kuraklıktan etkilendiğini açıkladı. Fon, kuraklıkla ilgili harita da yayımladı. Fon’dan yapılan açıklamada, Saptama ve Değerlendirme Komitesi’nin çalışmalarına göre arpa, buğday, yulaf, hasıllık, tritikale, fiğ ve favetta alanlarından 4 bin 894.50 HD (hükümet dönümü) yüzde 50; 53 bin 921.25 HD yüzde 70; 730 bin 713.25 HD yüzde 90 zarar gördüğünün tespit edildiği kaydedildi. 

HARİTA VEHAMETİ ORTAYA KOYUYOR 

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri İbrahim Alkan, haritada belirtilen kuraklık oranının üretimin ne kadar zor durumda olduğunu gösterdiğini söyledi. Kuraklığın tüm ülkede etkili olduğunu belirten Alkan, bazı yerlerde ot bile yeşermedi” ifadesini kullandı. Alkan, çiftçilerin kuraklıktan dolayı zor bir yıl yaşadığını ifade ederek, maddi sıkıntı içinde olan üreticinin borçlarını ödeyemez duruma geldiğini, tarlasındaki icarı ödeyemediğini, tarım için gerekli olan iş aracı ile alet ve edevatlarının bakım ve onarımını yapamadığını dile getirdi. Kuraklık ödemelerinin ivedilikle yapılması gerektiğini kaydeden Alkan, henüz daha Bakanlar Kurulu’nun kuralık rakamlarını belirlemediğini dile getirdi. Alkan, üreticinin zamanında ödemeleri almaması halinde yeni ekim yılında işbaşı yapamayacaklarını vurguladı. Alkan, ayrıca zor durumda olan çiftçinin çocuklarını okula kayıt ettirmekte dahi zorlandığını kaydetti. 

ÇİFTÇİ, ACİLEN TAZMİN EDİLMELİ 

“Tarım bir ülkenin bel kemiğidir” ifadesini kullanan Alkan, çiftçilerin zarar ettiği bir ülkede devletin de zarar edeceğini vurguladı. Alkan, memur kesiminde nakit akışının genelde maaşını aldığı aybaşlarında olduğunu ancak köylünün ve çiftçinin sürekli nakit akışını sağladığını ifade ederek, “Eğer çiftçide para yoksa piyasa da kötü etkilenir” dedi. Kuraklıktan dolayı kaba yem, tohumluk arpa fiyatlarının arttığını hatta karaborsaya girdiğini kaydeden Alkan, çiftçinin düze çıkabilmesi için en erken zamanda kuraklık ödemeleri ile doğrudan gelir desteği ödemelerinin yapılmasının şart olduğunu vurguladı. Alkan, narenciye, hayvancı ve çiftçilerin devletten doğrudan gelir desteği ve mazot parası için 38 milyon TL alacağı olduğunu ifade ederek, “Eğer çiftçi parasını alamazsa yeni üretim yılında tarlasını ekemeyecek” dedi. 

SARAÇ, “EN KISA ZAMANDA TARIMA AKTARILMALI” 

KTNİB Başkanı Gökhan Saraç ise ülkenin kuraklık tablosunun vahim bir durumda olduğunu, yaşanan kuraklığın Türkiye’den gelen suyun bir kez daha önemini ortaya koyduğunu ve en kısa zamanda suyun tarıma aktarılması gerektiğini ifade etti. Saraç, kuraklık kapsamına narenciyenin de dahil edilmesi gerektiğini belirterek, yer altı sularında yüzde 70 azalma olduğunu, suların tuzlanmasından dolayı bahçelerde kullanılmadığını söyledi. Saraç, ülkenin su ihtiyacının Güzelyurt bölgesinden karşılandığını ifade ederek, “Meserya’ya, Gazimağusa’ya su verirken kendi ihtiyacımız olan sudan veriyoruz. Türkiye’den su geldi ancak henüz tarıma verilmedi. Bununla ilgili yetkililerin bizi aydınlatması gerekiyor. Üretici Türkiye’den gelen sudan ne zaman yararlanacak, su ne zaman tarıma aktarılacak bunların netleşmesi gerekiyor. Bölgelerde konuyla ilgili toplantılar yapılarak üreticinin bilgilendirilmesi şart haline gelmiştir” dedi. Saraç, Türkiye’den gelen suyun tarıma aktarılmasının dört gözle beklendiğini ancak susuzluktan dolayı dayanacak güçlerinin kalmadığını vurgulayarak, “Geçiş süresinde tuzlanmamış devlete ait bazı kuyuların sulama birliklerine verilmesi gerekiyor” ifadesini kullandı. 

Star Kıbrıs

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.