1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SU GELMEDEN RUMLARA POLİTİK BAŞ AĞRISI YAPTI!
SU GELMEDEN RUMLARA POLİTİK BAŞ AĞRISI YAPTI!

SU GELMEDEN RUMLARA POLİTİK BAŞ AĞRISI YAPTI!

“TÜRKİYE’DEN KKTC’YE GELECEK SU RUM YÖNETİMİ’NDE EKONOMİK VE POLİTİK BAŞ AĞRISINA NEDEN OLUYOR” İDDİASI

A+A-

TÜRKİYE’DEN GELECEK SUYLA, SU ARITARAK “BAŞ EDECEKLER”

Türkiye’den KKTC’ye su taşınmasıyla ilgili büyük çaplı projenin hayata geçirilmesinin, Rum Yönetimi’nde ekonomik ve politik baş ağrısına neden olduğu iddia edildi.

Haberi, “Türkiye’den Gelecek Sudan Baş Ağrısı” başlığıyla yayımlayan Alithia gazetesi, Rum hükümetinin, Türkiye’den KKTC’ye gelecek olan su konusunda söz edilen olumsuz gelişmeler yüzünden, konuyu incelemesi ve bu olumsuz gelişmelerle baş edilmesi amacıyla Rum Bakanlar Kurulu’na öneriler sunması için; üç üyeden oluşan bir Bakanlar Komitesi görevlendirdiğini yazdı.

Gazete üç üyeden oluşan Bakanlar Komitesi’nin haricinde, “Kıbrıs Üniversitesi’nin” de aynı çalışmayla görevlendirildiğini anımsattı.

Şu ana kadar ortada resmi bir şey olmamasına rağmen, elindeki bilgilerin, konu hakkında şimdiye kadar yapılan çalışmalardan dolayı, Rum hükümetinde hüküm süren endişenin politik ve ekonomik olmak üzere iki eksene dayandığı şeklinde olduğunu kaydeden gazete, görevlendirilen Bakanlar Komitesi’nde, Dışişleri Bakanı ile Tarım Bakanı’nın da yer almasının nedeninin bu olduğunu belirtti.

Gazete politik/siyasi açıdan bakıldığında, KKTC’ye su getirilmesiyle birlikte, KKTC’deki toprakların değerinin kat ve kat artacağı ve Kıbrıs sorununun olası çözümünde, Türklerin toprakların iadesi için daha fazla tazminat isteyeceklerine dair bir değerlendirme bulunduğunu yazdı.

Rum İstihbarat Teşkilatı KİP’in, bu hususta, geçtiğimiz Şubat ayında Rum Meclisi’ne sunulan bir raporu bulunduğunu anımsatan gazete, KİP’in, KKTC’deki toprakların değerinin artmasıyla, KKTC Taşınmaz Mal Komisyonuyla ilgili konularda da olumsuz bir etki yaşanmasının beklendiğini düşündüğünü anımsattı.

Rum Yönetimi’nin bir diğer büyük baş ağrısının ise ekonomik, özellikle de tarım ve hayvancılıkla alakalı olduğunu kaydeden gazete, yetkili bir Rum kaynağın, Türkiye’nin suyu Kıbrıslı Türklere bedava veya düşük fiyatla vermesi halinde, Kıbrıslı Türklerin tarım ve hayvancılıkta kalkınacaklarını ve Rum kesiminin fiyatlar konusunda Kıbrıslı Türklerle rekabet edemeyeceğini söylediğini aktardı.

Gazete, bu durumun Kıbrıslı Türklerin yalnızca Türkiye veya Yeşil Hat üzerinden yapacakları ihracatlarda geçerli olmayacağını; Kıbrıslı Türklerin ürünlerin fiyatlarının çok düşük olacağını ve bu durumun ucuz ürünler satın almaları için Rumları, KKTC’yi ziyaret etmeleri konusunda cezbedeceğini öne sürdü.

Rum hükümeti çevrelerinde, konuyla baş edilmesiyle ilgili temel önerinin, Rum kesiminin de su konusunda rekabetçi olması şeklinde olduğunu yazan gazete, bunun arıtılmış (geri dönüştürülmüş) suyun kullanımının yaygın hale getirilmesiyle gerçekleşeceğini belirtti.

Bu politikanın, geniş çaplı bir şekilde 2015 yılından itibaren uygulanmaya başlayacağını ifade eden gazete, ilk aşamada, Lefkoşa Rum kesimine bağlı Anthupoli’de büyük bir su arıtma projesi başlayacağını ve arıtılmış suyun minimum ücretle çeşitli komşu köylere kanalize edileceğini ekledi.

TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.