1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. SU İÇMEYİ SEVMEYENLERE UYARI!
SU İÇMEYİ SEVMEYENLERE UYARI!

SU İÇMEYİ SEVMEYENLERE UYARI!

Su içmeyi sevmeyenlere uyarı!

A+A-

Özellikle terleme ile çok su kaybedilen sıcak havalarda günde 1.5- 2 litre su tüketmenin şart olduğunu belirten uzmanlara göre hiçbir sıvı, vücutta suyun yerini tutmuyor.

Terleme nedeniyle vücuttan atılan sıvı miktarının arttığı sıcak havalarda su tüketiminin aksatılmaması gerektiğini belirten Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, özellikle, “su içmeyi unutuyorum” veya “su içmeyi sevmiyorum” diyenlere seslendi.

“Su içmeyi unutuyorsanız, suyu gözünüzün önünde bir yerde bulundurun. Suyun içerisine salatalık ya da limon gibi sebzeler koyarak çekici hale getirin” diyen Enç, hem su tüketimi hem de beslenmede yaz aylarında dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı:

“SAAT BAŞI 1 BARDAK SU TÜKETİN”

“Limonata, kahve, çay, ayran, soda, cacık, süt, meyveler, sebzeler ve su, sıvı almamızı sağlayan besin ve içeceklerdir. Özellikle sıcak hava ve yüzme gibi aktiviteler nedeniyle vücutta sıvı ihtiyacı artar. Saat başı 1 bardak su tüketin. Bu şekilde oluşacak sıvı açığını giderilebilirsiniz.

“SU DIŞINDAKİ İÇECEKLER GÜNLÜK 2 BARDAĞI GEÇMESİN”

Ayrıca gün boyu tüketilen limonata, asitli içecekler, soğuk kremalı kahveler gibi içerilerin yüksek düzeyde basit şeker barındırdıklarını unutmayın. Bu tür içecekler, kısa süreli doyma hissinin ardından acıkma hissi verirler ve vücudu yağlandırırlar. Bu sebeple su dışındaki içecekler günlük 2 bardağı geçmeyecek şekilde içilmelidir.

1-541.jpeg

ÖĞÜN SAATLERİNE DİKKAT

Özellikle akşam yemek saatlerinin 21.00-22.00 aralıklarına sarktığı yaz aylarında kilo almak kaçınılmaz olabiliyor. Tatil günleri hariç öğün saat düzenleri sabah 06.30-08.30 öğle saati 12.00-14.00 ve akşam yemek saati 18.00-20.00 aralığındadır. Bu saatler, sindirimin düzenli olması ve kilo kontrolü açısından önemi yüksektir.

BAMYA, GÜNEŞ ÇARPMASINDAN KORUNMADA ETKİLİ

Yaz mevsiminde sağlıklı beslenmek için tüketilmesi gerekenlerin başında yulaf ezmesi, karpuz, salatalık, domates, enginar, kabak, yoğurt, çiğ sebzeler, salata gibi besinler olmalıdır. Bamya yaz sıcakları ve güneş çarpmalarından korunmada etkilidir. Bamya, ateroskleroz, astım ve diyabetle mücadelede yardımcı olabilir.

“YEMEKLERE TUZ ATMAYIN, ÖDEMDEN KORUNUN”

Sıcaklarda yağda kızartma gibi ağır yemekler tüketilmemelidir. Yaz aylarında bazı durumlar nedeniyle de ödem şikayetleri artabilir. Bu nedenle yemeklerinize ilave tuz atmayın. Tuzlu peynir, zeytin, sucuk, salam, pizza, hamburger ve hazır gıdaları tüketirken ölçülü olunmalıdır. Terleme ile sadece su kaybı değil vücudumuzda tuz gibi bazı mineraller de atılmaktadır. Sıvı elektrolit dengesi ve ödem şikayetleri açısından tuzlu gıdaların tüketim sıklığına dikkat edilmelidir.

2-211.jpeg

GIDALARIN SON KULLANMA TALİMATLARINI İYİ OKUYUN”

Tavuk, köfte, dondurma, krema, yumurta ve iyi yıkanmamış salatalar riskli besinlerden en sık olanlardır. Bu nedenle güvendiğiniz restoranlardan tüketmeye dikkat etmenizde fayda var.

HAMİLELER DAHA DİKKATLİ OLMALI!

Koruması daha zor olan yiyecekler özellikle yaz aylarında hamileler için risk oluşturuyor. Sıcaklık nedeniyle zararlı bakterilerin kolayca üreyebileceği bu mevsimde az pişmiş ya da buzdolabında bekletilmeyen yiyeceklerden uzak durulmasında yarar var. Hamilelerin hangi mevsimde olursa olsun, özellikle çiğ yiyecekleri hijyeninden emin olmadıkları lokanta gibi dış mekanlarda tüketmemeleri gerekiyor. İyi yıkanmamış sebze ve meyvelerin yanı sıra çabuk bozulabilen tavuk etinin de bu aylarda dışarıda tüketmemeye özen gösterin.”

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.