1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SU KEMERLERİ KADERİNE TERK EDİLDİ!
SU KEMERLERİ KADERİNE TERK EDİLDİ!

SU KEMERLERİ KADERİNE TERK EDİLDİ!

Vatandaşın sabrı taştı

A+A-

Lefkoşa’nın kuzeydoğu sınırlarında, Ercan kavşağı ve Gaziköy istikametinde ilerleyen yolun solunda bulunan tarihi Arif Paşa Su Kemerleri ayakta durmakta zorlanıyor. Tarihi yapı acil ilgi bekliyor

Duygu ALAN

Osmanlı döneminden günümüze kadar ulaşmayı başarmış olan eserlerden olan Gaziköy’ün girişindeki Arif Paşa Su Kemerleri yok olmaya yüz tuttu.

Arif Paşa Su Kemerleri’ne yıllardır el değmedi, kemerin büyük bir bölümü bakımsızlıktan yıkılırken kalan kısımları da yıkılmaya yüz tuttu.

Yetkililerin unuttuğu tarihi kemere bazı kendini bilmez kişiler saldırıda bulundu.

Meserya’da asırların tahribatına dayanarak bugüne ulaşan Arif Paşa Su Kemerleri’nin üzerine ve kemerin adının yazılı olduğu tabelaya kırmızı boya ile ay yıldız çizildi.

3-copy-e1525067558513.jpg

Vatandaşın sabrı taştı

Tarihi kemere yapılan bu saldırı bölge halkı için bardağı taşıran son damla oldu.

Havadis’e ulaşan Dilekkaya köyünde sakin bazı vatandaşlar, yıllardır su kemerlerinin tadil edilmesini talep ettiklerini ancak hiçbir yetkilinin vatandaşın bu talebini dikkate almadığını ifade etti.

Su kemerlerinin kaderine terk edildiğinden yakınan bölge halkı, yetkililere bir kez daha çağrıda bulunarak “tarihimize sahip çıkalım” dedi.

Bölge halkı, tarihi su kemerinin tadil edilmesini, etrafının temizlenmesini, kemer üzerine çilen ay yıldızın silinmesini ve tarihi yapıyı işaret eden tabelanın değiştirilmesini istedi.

Balikitre (Balıkesir) Su Yolları ve Arif Paşa Su Kemerleri

Lefkoşa’nın kuzey doğu sınırlarında, Ercan kavşağı ve Gaziköy istikametinde ilerleyen yolun solunda dizi dizi devam eden su kemerleri yığma taş usulü ile yapılmış, genellikle yuvarlak kemerli, yer yer sivri, yer yer ise basık kemerli olup, genellikle kısa ayaklar üzerinde yükselmekte, kemer ayakları yer yer payandalar ile desteklenmektedir.

Kıvrımlı bir çizgi izleyen kemerler birden kaybolmakta, ancak bu kez yolun sağında tek kemerli birkaç köprüye rastlanmaktadır.

Tarihi kesin olarak bilinmemekte olan bu kemerler bu yörede bulunan Arif Paşa Çiftliği’ne su sağlamakta idi. Bu nedenle de Arif Paşa Su Kemerleri diye anılmaktadır. Ancak Lala Mustafa Paşa vakıfları arasında Balikitre suyu diye anılan bir su vakfı bu kemerlerin bu vakıf ile ilgili olabileceğini düşündürmektedir.

84 Bu yörede hâlâ kullanılan sıra kuyular vardır. Bu kuyuların su kemerleri ile bağlantılı olarak yöreye su taşıdığı düşünülebilir. Ayrıca Kitchner’in bu yöreye ait haritalarında da çok sayıda su yolu olduğu görülmektedir.

Lala Mustafa Paşa Vakfiyesi de göz önüne alınarak daha fethin ilk yıllarında bu bölgede yoğun yerleşim yerleri olduğu, bu yıllarda su yollarının yapılmış olduğu, günümüzde de yolun her iki tarafında kalıntılarını izlediğimiz bu kemerlerin de muhtemelen ilk olarak fethin hemen sonrasında yapıldığı düşünülebilir.

Haber Kaynak: Havadis

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.