1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “SU MUTLULUK VERİCİ''
“SU MUTLULUK VERİCİ''

“SU MUTLULUK VERİCİ''

Suyun mutluluk verici ve Kıbrıs’ın geleceğine, çözüm ve barış sürecine büyük bir katkı olduğunu söyledi.

A+A-

CUMHURBAŞKANI AKINCI: “SU MUTLULUK VERİCİ VE KIBRIS’IN GELECEĞİNE, ÇÖZÜM VE BARIŞ SÜRECİNE BÜYÜK BİR KATKI”

“GEVŞEMEYE GEREK YOK… YAPABİLİRİZ”

KALYONCU:  “HÜKÜMETİMİZ BÜTÜN SU KAYNAKLARINI DENETİM ALTINA ALMAK GİDİ BİR GÖREVLE KARŞI KARŞIYA”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Türkiye’den gelen suyun mutluluk verici ve Kıbrıs’ın geleceğine, çözüm ve barış sürecine büyük bir katkı olduğunu söyledi.

Aynı zamanda bu suyu iyi yönetmeleri, Kıbrıs Türk halkı olarak kendi kurumlarıyla en akılcı, ve en verimli yolları  bularak bu suyu en rasyonel şekilde kullanmayı başarmaları gerektiğini  kaydeden Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Bunu yapabilir miyiz? Evet yaparız, el birliğiyle her şeyi yaparız” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Akıncı, KKTC’ye Su Temin Projesi Geçitköy Barajı açılış töreninde yaptığı konuşmada, 1998 yılında tören yerine yakın bir yerde Yayla Köyü civarında   Türkiye’den adaya balonla su getirme temin projesiyle ilgili bir tören  yaşandığını kaydetti. O törende TC eski Cumhurbaşkanlarından Süleyman Demirel’in “şimdi balonla getirdik ama göreceksiniz Türkiye’den bu suyu biz borularla da getireceğiz, iki yıl içinde bu proje gerçekleşecek” dediğini hatırlatan Akıncı, “Bu proje zor bir projeydi, ama niyet ortadaydı, rahmetlik Demirel’e nasip olmadı ama Sayın Erdoğan’a nasip oldu” diye konuştu.

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu projeye büyük emek verdiğini, fikren ve vicdanen bu projenin arkasında durduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, Erdoğan’ın bu projeye inandığını, emek ve kararlılık koyduğunu belirtti.

Akıncı, “’Yiğidi öldür ama hakkını teslim et’ diye bir laf vardır. Bu konuda Sayın Erdoğan’ın hakkını teslim etmek gerekir ve kendisine teşekkür etmek gerekir” dedi.

Türkiye’nin 2.5 milyon mülteciyi ağırlamasının önemli bir olay olduğunu kaydeden Akıncı, “Yanı başımız kan gölü, büyük bir trajedi yaşanıyor. Bu 2.5 milyon mülteciye kucağını açan, ekmeğini bölüşen Türkiye Cumhuriyeti oldu, bize geçmişte yaptıkları katkıların yanında şimdi de suyu bizimle paylaşıyorlar. Bu büyük olaydır” diye konuştu.

Kıbrıs’ta yaşamayanların son yıllarda suyun ne hale geldiğini tam olarak kavrayamadığını belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, çeşme suyunun mutfaklarda kullanılamadığını, insanların dişlerini tuzlu suyla fırçaladığını, herkesin içmek için şişe suyu aldığını ve bu nedenle kendileri için suyun gerçekten çok önemli olduğunu söyledi.

Akıncı, bu sorunun bugün çözümlenmekte olmasının mutluluk verici ve Kıbrıs’ın geleceğine, çözüm ve barış sürecine büyük bir katkı olduğunu vurguladı. Akıncı şöyle konuştu:

“Doğu Akdeniz’deki enerji yataklarıyla birlikte değerlendirildiğinde, doğal gazın bir enerji, koridoruyla Kıbrıs üzerinden Türkiye’ye, Türkiye’den AB’ye taşındığını bir hayal edin, Türkiye’den bir kabloyla şu anda zaten Güney Kıbrıs’ta enterkonnekte olan elektrik ağlarının Türkiye üzerinden Avrupa ile enterkonnekte olduğunu düşünün. Bu mühendislik harikasının sürdürülebilirliğiyle yeni ufuklar açılacağını, Güney’le d bu suyu paylaşabileceğimiz gibi Orta doğuyla bile paylaşılabilecek bir duruma gelinebileceğini ben görebiliyorum. Bu proje hayal etmeye başlamakla gerçekleşti. Benim de Doğu Akdeniz’le ilgili bu vizyonum gerçekleşirse bütün bölge ülkeleri bundan kazançlı çıkar, Kıbrıslı Türklerle Rumlar, Türkiye ile Yunanistan, Türkiye ile AB yeni bir ilişkiye geçer. Bütün  bunlar bölgemizi son derece önemli olarak ve pozitif olarak etkileyecek olan konulardır.”

Bugünün bir milat olduğunu, bugünden sonrasıyla bugünden öncesini tarihçilerin ayıracağını dile getiren Akıncı, “Hep yeşil ada deriz, aslında sarardık, susuzluktan ,suyumuzun tuzlanmasından yeşil ada sarı oldu, bugünden itibaren Mesaryamız da yeşerecek, her yanımız da yemyeşil olacak. Kıbrıs gerçek anlamda bir yeşil ada olacak” dedi.

“GEVŞEMEYE GEREK YOK… YAPABİLİRİZ”

75 milyon metre küp geliyor olduğunu ama gevşemeye gerek olmadığını dile getiren Cumhurbaşkanı Akıncı, bu topraklarda var olan diğer kaynakları da ne kadar yetersiz olurlarsa olsunlar, her damla suyu gözleri gibi korumaları gerektiğini kaydetti.

Aynı zamanda bu suyu iyi yönetmeleri, Kıbrıs Türk halkı olarak kendi kurumlarıyla en akılcı, ve en verimli yolları  bularak bu suyu en rasyonel şekilde kullanmayı başarmaları gerektiğini  kaydeden Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Bunu yapabilir miyiz evet yaparız, el birliğiyle her şeyi yaparız” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.