1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SU PROJESİ… DAYANIŞMAYI FİZİKİ BAĞLA PEKİŞTİRECEK
SU PROJESİ… DAYANIŞMAYI FİZİKİ BAĞLA PEKİŞTİRECEK

SU PROJESİ… DAYANIŞMAYI FİZİKİ BAĞLA PEKİŞTİRECEK

SU PROJESİ… DAYANIŞMAYI FİZİKİ BAĞLA PEKİŞTİRECEK

A+A-

TÜRKİYE CUMHURBAŞKANI GÜL: “KIBRIS TÜRK TARAFINI ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜN MAĞDURU HALİNE GETİREN MEVCUT STATÜKONUN İLANİHAYE SÜRMESİNE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ”

“SU PROJESİYLE İKİ ÜLKE ARASINDAKİ DAYANIŞMA YENİ BİR FİZİKİ BAĞLA PEKİŞECEK… SUYUN SADECE ADANIN KUZEYİNE DEĞİL TAMAMINA HAYAT VERMESİ, ADİL VE KALICI ÇÖZÜMÜ TAÇLANDIRMASI EN SAMİMİ ARZUMUZDUR”

Lefkoşa, 20 Temmuz 14 (T.A.K.): Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kıbrıs’ta samimiyetle çözüm istediklerini vurgulayarak, Kıbrıs Türk tarafını çözümsüzlüğün mağduru haline getiren mevcut statükonun ilanihaye sürmesine müsaade etmeyeceklerinin de bilinmesi gerektiğini söyledi.

Çözümsüzlüğün bedelinin Kıbrıs Türkü’ne ödetilmesinin çok büyük haksızlık olduğunu ifade eden Gül, uygulanan haksız dayanaktan yoksun kısıtlamalar ve ambargoların kaldırılması ve başta Avrupa Birliği ve uluslararası topluma sözlerini yerine getirmesi çağrısı yaptı.

Abdullah Gül, Türkiye’den KKTC’ye gelecek suyla iki ülke arasındaki dayanışmanın yeni bir fiziki bağla pekişeceğine işaret ederek, suyun; Ada’nın sadece kuzeyine değil tamamına hayat vermesinin, adil ve kalıcı çözümü taçlandırmasının en samimi arzuları olduğunu vurguladı.

GÜL SEVGİ GÖSTERİLERİYLE KARŞILANDI

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamalarına onur konuğu olarak katılan ve dün Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun KKTC Devlet Nişanı takdim ettiği Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, başkent Lefkoşa’da Dr. Küçük Bulvarı’ndaki resmigeçit töreninde halka hitap etti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun konuşmasının ardından konuşma yapmak üzere adı anons edilen Gül, kürsüye gelirken ve konuşması boyunca sık sık alkışlandı ve tezahüratla karşılandı.

Abdullah Gül konuşmasında, 2007’de göreve başlarken ilk yurtdışı ziyaretini KKTC’ye yaptığını; 7 yıllık görev süresi bitmek üzereyken de Cumhurbaşkanı olarak son yurtdışı ziyaretini yine KKTC’ye yaptığını hatırlattı.

“DÖNÜM NOKTASI”

Türkiye Cumhurbaşkanı Gül, Kıbrıslı Türk kardeşlerinin coşkusunu gönülden paylaştığını vurgulayarak, Barış Harekatı’nın Kıbrıs tarihinde dönüm noktası olduğunu; 20 Temmuz 1974’te Girne kıyılarında tutuşan meşalenin Kıbrıs Türk halkının yolunu aydınlattığını vurguladı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kıbrıs Türkü’nün yalnız olmadığını, yarım asırdır nice zorluklara göğüs geren halkın devlet kurup devletine sahip çıktığını, bugün KKTC’nin demokrasisi, hukuk düzeni ve tüm kurumlarıyla işleyen bir ülke ve örnek bir devlet olduğunu söyledi.

“KKTC’nin karşılaştığı tüm güçlüklere rağmen Türkiye’nin de desteğiyle siyasi ve ekonomik alanlarda bugüne kadar kat ettiği mesafe hepimiz için gurur kaynağıdır. Bu önümüzdeki sorunları aşmak için de gerekli kudret ve kararlılığı sağlamaktadır” diyen Gül, milli davaya inancın korunduğu sürece aşılamayacak hiçbir engel olmadığını kaydetti.

“ÇÖZÜM İRADEMİZİ SAMİMİ OLARAK GÖSTERDİK… RUMLARIN HAYIRINI UNUTTURMAMAK LAZIM”

50 yıldır dünya gündeminde olan Kıbrıs sorununun çözümlenmesi zamanının çoktan gelip geçtiğini, Türk tarafının çözüm iradesini 2004’te söylemden öteye geçirerek samimi olarak gösterdiğini hatırlatan Abdullah Gül, “Ama o büyük fırsat Rum tarafının ‘hayır’ demesiyle gerçekleşmedi. Bunu hiçbir zaman unutturmamak lazım” dedi.

Çözüm müzakerelerinde 2008-2012 yıllarında tüm yapıcı önerlerin neredeyse Türk tarafından geldiğini kaydeden Türkiye Cumhurbaşkanı Gül, müzakereler bu yıl 11 Şubat’ta yeniden başlarken çözüm irade ve kararlılığının Kıbrıs Türk tarafında en güçlü şekilde mevcut olduğunu söyledi.

Gül, müzakere sürecinin en kısa sürede sonuçlandırılması ve referandumlarla adil ve kalıcı çözüme varılmasını beklediklerini vurgulayarak, “Kapsamlı çözüm ancak adadaki gerçekler temelinde mümkündür. Kıbrıs meselesinin çözüme kavuşturulması için geçmişten farklı olarak olumlu koşullar mevcuttur... Kıbrıs’ta çözüm için gerekli olan siyasi iradedir. Kıbrıs Türk tarafı bu iradeyi koymuştur, koymaktadır” dedi.

Türkiye’nin de garantör ve Anavatan olarak sorumluluklarını eksiksiz yerine getirdiğini ifade eden Abdullah Gül, tüm samimiyetle çözüm istediklerini; Kıbrıs Türk tarafını çözümsüzlüğün mağduru haline getiren mevcut statükonun ilanihaye sürmesine müsaade etmeyeceklerinin bilinmesini istedi.

KKTC’yi turizm ve yüksek öğrenimdeki başarılarından dolayı kutlayan Gül, KKTC’yi bölgenin önemli turizm ve eğitim merkezi haline getirmenin ortak hedef olduğunu söyledi.

SU PROJESİ… DAYANIŞMAYI FİZİKİ BAĞLA PEKİŞTİRECEK

Gül, Türkiye’den KKTC’ye gelecek suyla ilgili projede sona yaklaşıldığına da işaret ederek, bunun iki ülke arasındaki dayanışmayı yeni bir fiziki bağla pekiştireceğini vurguladı. Gül, suyun sadece adanın kuzeyine değil, tamamına hayat vermesinin ve adil ve kalıcı çözümü taçlandırmasının en samimi arzuları olduğunu ifade etti.

Abdullah Gül, “Kıbrıs Türkü’nün aydınlık yarınlara ilerlemesi için verilen destek sürecek, Türkiye her koşulda yanınızda oldu, gelecekte de olmaya devam edecek” dedi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.