1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SU SAVAŞI!
SU SAVAŞI!

SU SAVAŞI!

120 bin ton su denize akıyor!

A+A-

Anamur suyu denize dökülürken, kuyu suyu kullanmaya devam eden köylerin muhtarları gerilim yaşamaya başladı.

Sonuç Cevizci

Dağları ve denizleri aşarak adaya getirilen Anamur suyu, KKTC yetkililerinin gerekli altyapı çalışmalarını ihmal etmesi yüzünden tüm bölgelere dağıtılamıyor ve her gün 120 bin ton su denize dökülüyor.

Susuz kalan bölgeler ise gittikçe tuzlanan ve kurumaya başlayan kuyularden çekilen su ile yaşamaya çalışıyor. Kuyulardaki verimliliğin azalması ise komşu köylerin muhtarları arasında gerilime yol açıyor.

Aydınköy Muhtarı Tamer Tayanç uzun yıllardan beri Gaziveren’e su verdiklerini, ancak kuyularda azalma başladığı için bunu sürdüremeyeceklerini belirterek hükümetten önlem istediklerini söyledi. Tayanç, yapılan şikayetlerin dikkate alınmadığını belirtirken “kuyumuzun kullanımını geri istiyoruz” dedi.

Gaziveren Muhtarı Hasan Akın ise “Kuyu sizin değil, bizimdir” diyerek Aydınköy muhtarına sert çıktı ve herhangi bir müdahaleyi kabul etmeyeceklerini söyledi.

İki muhtar arasındaki gerilim, bölge sakinlerinin araya girmesiyle yatıştırılırken, bu durumu üzüntüyla izleyen vatandaşlar “Her gün tonlarca su denize dökülürken bizleri sususz bırakıp, kavgaya sürüklüyorlar” dedi.

Diyalog Halk  Meclisi’nin 59’uncu buluşması Lefke Belediyesi’ne bağlı Geziveren’de gerçekleşti.    Gaziveren Spor Kulübü’nde yapılan ve Diyalog Tv’den canlı yayınlanan programa Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya ev sahipliği yaptı. 

CTP Milletvekilleri Hüseyin Erçağ, Biray Hamzaoğlulları, UBP Milletvekili Zorlu Töre, TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, Bel-Sen Başkanı Fikret Keleş, Lefke Platformu Başkanı Vehip Nekipzade, Güzelyurt Sivil Toplum İnisiyatifi Sözcüsü Şinasi Özdeş ile Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları’nın da katıldığı programa köylüler ve çevre halkı yoğun ilgi gösterdi.

Programda ilk sözü alan muhtar Hasan Akın “Köyümüze gelip bu canlı yayını gerçekleştirdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Burası Türk toprağıdır. Turizm giderek artıyor bu çerçevede köyümüz de gelişiyor” dedi.

Programa katılanların konuşmaları şöyle:

Ahmet Faizoğlu: Bölge milletvekillerini görmek isterdik ama herkes bize uzak. Köyde bir bina var 13 katlı turizme açık olsun diye küçük binalar yapılsın istedik. Şu an bahçemin önüne iki tane 10 katlı bina yapılıyor. Kimse elini uzatıp ocakları söndürmüyor. Tarım ilaçları ayrı bir sorun, önlem alınmıyor. Kırsal kesim arsası herkese dağıtılmadı. Kaldırımlar, yollar, sular hiç bir şeyde hayır yok.

Elmaziye Öztunalı: Haksızlığa uğradık. Yalnız yaşıyorum yıllardır, çocuğumu okuttum sınavları geçti işe almadılar. Bir arsa verdiler Doğancı’ya dönerken babasına, babası da çocuğun üzerine yapacaktı yapamadı. İçişleri bakanlığı İngiltere’ye gidilip kağıt yapılması gerekir, imzalı mühürlü kağıt getirdik tarlayı başkasına verdiler. Böyle vicdansızlık mı olur. Sosyal yardım alanlara 100 TL vereceklermiş. Tek kadın olarak 1100 TL maaş alırım yarısını ilaç parası veririm. Gaz, su parası dışarı. Bayramdan bayrama bekliyoruz birisi kurban kessin de versin bize. 

Emir Ahmet Nurdal: En büyük sorun su sıkıntısı. Türkiye’den su geldi denize akar, yeraltı suları kurudu. Yetkililer biraz yardımcı olsunlar. Bir gölet yaptık kurudu neredeyse. Yollar içinde kendi cebimden elimden geldiği kadar tamir ediyorum. Türkiye’den gelen su bağlansın kuyularda kapansın.

Mehmet Bicen: Vekillerin görevlerini yapmasını bekliyoruz. Faiz yasası bankaları zengin etti. Bu topraklar vatanımızdır kaçmayız. Beş yıl oluyor istimlak yaptılar ağaçlar, borular vanalar söküldü. Paralarını alamadı insanlar. Arazimi sattım borçlarımı ödemek için

Aygün Ünal: Kazdılar yolları su için, arabalar kırıldı kapatmadılar çukurları. Su gitmiyor insanların evine, yazda susuz kalıyoruz. Hayvanlar ölür veteriner dairesi gelmez. Kız kardeşim inekçilik yapar kaç yıldır elektriği yok, mandırada elektrik yok. Hali arazileri tellediler zeytin ektiler.

Ahmet Şahiner: Tarlalarımızı aldılar, gerekli yerlere başvurduk durdurmadık başkasına verdiler. Avukattan gerekli yazıları götürdük, yapılan hata düzeltilecek dendi ancak seçim rantından peşkeş çekildi. Tarlayı ve suyu burası ile alakasız bir adama verdiler. 

Ethem Neşet: Allah sonumuzu hayır eylesin. Köyümüzde her şey süt liman değil. Deniz sahilinde hali yerde mandıram var. Denize kadar olan bölgede turistler geziye çıkar ve hayvan ölülerinin içinden yürürler. Ava gidiyoruz köpek pisliklerinden avlayamıyoruz. Bu pislikleri atacak bir kuyu olmasını istiyoruz. 

Raif Altıner: CMC atıkları var kapının önünde. On yıldır gider gelirim gerekli yerlere hiç bir şey olmadı. Bu devleti 2-3 kişi idare ediyor. Gelecek olan devletlerin başarılı olacağına inanmıyorum. Su izni verdiler bana ben kapatmadım. Mecbur değilim tekrar izin alayım. Anayasa işlemiyor. Hukukta, yargıda, anayasa kağıtlar geçmiyor.

Aziz Kaya (Lefke Belediye Başkanı): İçme suyu sıkıntısı yok zaman zaman elektrik kesintisinden su azalabiliyor depolardan. Bölgeyi üçe böldük, her bölge için bir araç vardır hayvan ölülerini toplamak için. İhbarlar bir saat içerisinde toplanıyor.

Hüseyin Öztoprak (Tarım Eski Bakanı): Narenciye sorunları devlet tarafından takip edilip desteklenirse bölge daha iyi olabilir. Gelen hükümetler iş yapamadılar eve kurumları elden çıkardılar. Cypfruvex kaldı bir tek, onu da özelleştirmeye çalıştılar. Bakanlık dönemimde 335 TL yardımda bulundum dönümüne, 2006 yılında ise 205 TL katkıdan bulundum üretici memnundu. Ama artık destek kalmadığı için, azaldığı için üretici kalkınamıyor. Üreticinin yüzü gülmesi gerekiyor bölgelerin canlı olabilmesi için. Türkiye’den gelen su için bir kısmı arıtılıyor diğeri denize dökülüyor acil olarak can suyu olarak Güzelyurt bölgesi ve köylerine verilmesini istiyoruz. Narenciye bahçeleri kuruyacak. Alanında uzman kişileri mevkilere getirilmeli ki en yapacağını bilsin.

Salih Uluşan: Yaklaşık 17 yıldır üretim yapıyorum. Bir yıl önce sularımız azaldı kuyu izni alamadık. Hükümet benim dışımda 18 tane kuyu izni verdi. 1967 yılında babam kazmıştı su durdu başka açmak için izin istedik kuyu izinleri ile ilgili müdür tuzlanma olduğu için kuyu izinleri kaldırıldı. İzinler verile verile 6-7 ton su kaldı. Kendi tarlam için izin istiyorum alamıyorum. Tuzlu denilen bölgeye kuyu izinleri veriliyor. Teşviklerin yarısı dönemedi arpa ektik mazot parası çıkmadı.

Cemal Darbaz: Bizi idare edenler her şeyi unuttular oy toplama derdine düştüler. Tarla icarlarında herkesi biri birine düşürdüler. Bu mevkilere gelecek kişiler kendine gelsin. İçişleri bakanlığı değil, tarım bakanlığı ilgilensin. Süt parası ödenemez, tarlaları dağıtamaz. 1974’te ganimet bulduk aya çıkacakken toprağın altına girdik. Nitelikli et getirmek istediler getiremediler, niteliksiz ete karşı çıktık.  Ülkeye tüm askere et Türkiye’den gelecek. Hayvancının bozuk sistemin içerisinden kurtulması lazım.  Hayvancı arpasını pahalı almaya başlıyor. 

Mustafa Naimoğluları: Ülkenin etini askere vermek için girişimlerde yaptık. Et ihalesinin yurt dışından geleceği belirtildi. Üreticinin sorunları bilmek gerekiyor. Girdi maliyetleri desteklenmeli. Hayvancılar birliği olarak görevlere talep olduk. Elimizi taşın altına koyarak ses getirmeye çalışıyoruz. Maaş için değil hizmet verebilmek, siyasette farkındalık yaratmak için aday oldum.

Vehip Nekipzade: Sulardan arazilerden sıkıntı ile bahsedildi. Tarımın ana girdisi toprak ikincisi sudur. Sularımız azaldı, çözüm üretip üretimi devam ettirmek lazım. Yeşilırmak’tan denize 9 milyon metreküp su her yıl akıyor. Gemikonağı deresi önünde 4 milyon küplük gölet var. Bazı yıl dolmaz bazı yıl taşar. Lefke deresi yaz kış akıyor. Anavatandan gelen suya dört elle sarılacağız. Üretici için su fiyatları üretici için üretilebilir değildir. Süspansiye edilip üreticiye aktarılmazsa üretim yapamayız. İç dinamikleri sonuna kadar zorlamalıyız. 

Biray Hamzaoğluları: Geçmiş siyasiler kozmopolit yapı iyi çevrilerek insanları birbirlerine düşürdü. Suyumuz bitti doğrudur. Lefke üzerindeki barajdan Havuz yaptılar içine motor koydular barajlara su bombaladılar. Ekilecek araziler peşkeş çekildi. Meclis halkın aynasıdır. Seçime gidilmezse istenmeyen kişiler devam edecek. Herkes sandığa gitsin. 

Derviş Ekşici: Senelerdir birbirimizi suçluyoruz. Hükümet etmeyenler hükümet edenleri suçluyor ancak hükümete gelince aynı şeyler devam ediyor. Bu bölgede narenciye politikasının olması ile eski güzle günlere gelebiliriz. 

Örs Gazitepe (Gaziveren Spor Kulübü Başkanı): Güzel bir gece yaşıyoruz. Bu binaya 2 ay önce gelmiş olsaydınız atıl durumdaydı, bu binayı aldık ve sıfırdan modern bir hale getirdik. Burada da buna büyük katkısı olan belediye başkanımıza teşekkür etmek isterim. 

Zorlu Töre (UBP Milletvekili): Yerli üretimin desteklenmesi için devletin yapması gereken ciddi görevler vardır. Devletimize cumhuriyetimize sahip çıkmak herkesin görevidir. Yerel yönetimlerde yaşanan sıkıntılarda muhtarlara ciddi görev düşüyor ve muhtarlara önem verilmeli. Derelerden 15 milyon küp kayıp yeraltından denize akıyor.

Hüseyin Angolemli (TDP Milletvekili): Türkiye’den gelen suyun bölgelere bir an önce ulaştırılması gerekiyor. Çevre konusunda daha titiz olmalıyız. Hayvan ölüleri etrafa atılıyor. Bakın şikayet ediyorsunuz, o zaman Sandığa gidip değiştirmek lazım memnun olmadıklarımızı. Eğer değiştirmezseniz bu kez şikayet etme lüksünüz olmaz

Hüseyin Erçal (CTP Milletvekili): Su sorunu çözülmedi. Hükümetler rant için siyaset yaptılar. Kıyı şeridi projesi, master plan yapılmalı. Alt yapı hizmetlerini bitirmeye para yok. Dönümlerce arazi dağıtılıyor ancak arsa niteliği yok. Yol, elektrik su yok.

Diyalog

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.