1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SUÇ İŞLEYENLERİ KAPSAMAYACAK
SUÇ İŞLEYENLERİ KAPSAMAYACAK

SUÇ İŞLEYENLERİ KAPSAMAYACAK

Üniversitelilere af geliyor

A+A-

ÜNİVERSİTELİLERE AF GELİYOR

Yükseköğrenimini çeşitli nedenlerle bırakmak zorunda kalan ancak üniversiteye geri dönmek isteyenlere af geliyor.

Ülkemizde Yükseköğretim Yasası kapsamında faaliyet gösteren

yükseköğretim kurumlarından ilişiği kesilenlere öğrenimlerine devam edebilme hakkı verilebilmesini sağlayan tasarı, gelecek ay İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nin gündemine getirilecek.

Komite üyesi, CTP-BG Milletvekili Erkut Şahali, Kıbrıs Postası’na yaptığı açıklamada, tasarının üniversitelilere geniş ölçüde af öngürdüğünmün altını çizdi ve tasarının komitede ancak haziran ayı ortasında görüşülebileceğini kaydetti.

Kıbrıs Postası – Meryem Ekinci

Cumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nin gündeminde olan 65/2015 Sayılı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yükseköğretim Tahtında Faaliyet Gösteren Yükseköğretim Kurumlarında İlişiği Kesilenlere Öğrenimlerine Devam Edebilme Hakkı Verilebilmesine İlişkin (Geçici Kurallar) (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Cumhuriyet Meclisi’nin internet sitesinde yayınlanarak, halkın bilgisine sunuldu.

İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nde ele alınacak olan yasa tasarısı, üniversite eğitimini yarıda bırakarak üniversiteyle ilişiğini kesen öğrencilere yeni bir fırsat sunuyor.

Süre 1 yıl olacak

Tasarının kabul edilip yasa olarak yürürlüğe girmesi durumunda, üniversiteye geri dönmek isteyenler, yasanın yürürlüğe giriş tarihinden başlayarak 1 yıl içerisinde ilişikleri kesilen yükseköğretim kurumuna başvurarak, yarıda kalan eğitimlerini tamamlama veya başlamadıkları eğitimlerine başlama hakkı kazanacaklar.

Kimler başvurabilecek

Esas Yasa’da da belirtildiği üzere, tasarının kabulü durumunda söz konusu 1 yıllık süreden, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren yükseköğretim kurumlarının hazırlık sınıfları dahil, ön lisans, lisans tamamlama, lisans, pedagojik formasyon, lisansüstü ve sanatta yeterlilik öğrenimi gören ve bu Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce başarısızlık, ekonomik sebepler veya kendi isteğiyle yükseköğretim kurumları ile ilişiği kesilenler ile yurt dışındaki üniversitelerden yatay geçiş yaptıktan sonra yatay geçişleri iptal edilenler ve bir program kazandıkları halde kayıt yaptırmayanlar dahil olmak üzere her ne sebeple olursa olsun yükseköğretim kurumları ile ilişiği kesilen ve/veya öğrenimlerini tamamlayamayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti ve diğer ülke yurttaşları yararlanabilecek.

Suç işleyenleri kapsamayacak

Yine esas yasada belirtildiği şekliyle, uygulamadan, affa uğramış olsalar dahi hırsızlık, dolandırıcılık, sahtekarlık, ırza geçme ve benzeri yüz kızartıcı suçlardan dolayı mahkum olan kişileri hiçbir surette yararlanamayacak.

Şahali: “Haziranın ilk yarısını bulur”

İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi üyesi, CTP-BG Milletvekili Erkut Şahali, Kıbrıs Postası’na yaptığı açıklamada, tasarının üniversitelilere geniş ölçüde af öngürdüğünmün altını çizdi ancak tasarıda üniversitelere geri dönebilmek için öğrencilere 1 yıllık bir başvuru süresi tanınmasını eleştirdi.

Bu konuda, “İlk bakışta yadırgadım. Af, 1 yıl süreyle başvuruya açık, uzun bir menzil” diyen Şahali, tarafları gerekçesi konusunda dinledikten sonra bu konudaki düşüncenin de netleşeceğini ifade etti.

Şahali, başta Kamu Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı olmak üzere yoğun bir gündemi olan komitenin tasarıyı ancak haziran ayı ortasında görüşmeye başlayabileceğini kaydetti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.