1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SUÇLAMALAR ÇOK CİDDİ
SUÇLAMALAR ÇOK CİDDİ

SUÇLAMALAR ÇOK CİDDİ

Suçlamalar çok ciddi

A+A-

Sayıştay denetçisinin hazırladığı raporda, Yeni Erenköy Belediyesi’nin görev ihmali nedeniyle battığı ifade edildi

Aytuğ TÜRKKAN
İskele’ye bağlı Yeni Erenköy Belediyesi için Sayıştay’ın 2009-2014 yıllarını kapsayan raporu yayınlandı.

 

Mevzuata aykırı işler tespiti bulunulan raporda eski Başkan Özay Öykün’e sorumluluk yüklendi.
 

Mesut Yıkıcı’nın istifasıyla nasıl batırıldığı tartışmaya açılan ve 18 Ekim 2016’da tamamlanan Yenierenköy Belediyesi hakkındaki Sayıştay raporunu denetçi Hasan Turan hazırladı…

Raporda mevzuat hilafına overdraft kullanımı, Belediyeler Yasası hilafına borçlanma, petrol istasyonu alacaklarının tahsil edilmemesi, karşılıksız çek kabulü, stok kaydı tutulmayan araba yedek parçaları, petrol istasyonu kira sözleşmesi hilafına ödemeler gibi bulgular saptandı.
Özellikle Yeni Erenköy Kredi Kooperatifi’ne ait petrol istasyonun hesaplarında birçok mevzuata aykırı uygulama rastlandı.

Overdraft hesabı aşıldı
Belediyenin kullanabileceği overdraft hesabının aylık devlet katkısı miktarının yüzde 50’yi geçemeyeceği ortadayken, belediyeye ait iki farklı overdraft hesabının toplam borcunun 1.872.660,50 TL olduğu görülüyor.

Özay Öykün’ün başkanlığı bıraktığı 4 Temmuz 2014 tarihinde tüzükle belirlenen tutarın 1.563.484.29 TL aşıldığı ortaya çıktı.

Özay Öykün’den açıklama talep edildiği zaman, konunun belediye meclisinin bilgisinde olduğu cevabının alındığına dikkat çekilen Sayıştay raporunda, böyle bir belediye meclisi kararı bulunmadığı belirtildi.   
 
Yetkisi olmadan borçlandı
Sayıştay raporunda Özay Öykün’ün overdraft aşımının yanı sıra özel bir bankadan da borçlanmaya gittiği tespiti yer alıyor. 1 Ocak 2009 ile 31 aralık 2014 arasında 4 kez borçlanma yapıldığının ve bunla ilgili belediye meclisi kararının bulunduğu ifade edilen raporda, başkan Öykün’ün kendi inisiyatifi ile overdraft limitini artırdığı ortaya kondu.
Raporda bunun Belediyeler Yasası ve Kamu Finansmanı ve Borç Yönetimi Yasası’na aykırı olduğu tespiti yapılıyor.

Petrol istasyonu alacakları tahsil edilmedi
Sayıştay raporunda belediyeye ait petrol istasyonunun Özay Öykün de dahil olmak üzere belde halkına karşılığı tahsil edilmeden akaryakıt verildiği tespitine yer verildi. Raporda Öykün’ün istasyona borcu olduğu ifade ediliyor.
 
Karşılıksız çek kabulü
Petrol istasyonunun 16 adet çek müşterisinden toplam 22.234,43 TL alacağı olduğu da rapora yansıdı. Çeklerin kime ait olduğuna ilişkin herhangi bir muhasebe kaydının tutulmadığına vurgu yapılan raporda, Özay Öykün’den savunma talep edildi. Öykün savunmasında mali hesaplardan Zeynel Hüseyinoğluları’nın sorumlu olduğunu söyledi.
Denetçi bu kez Hüseyinoğluları’ndan izahat istedi. Hüseyinoğluları, kendisinin görevde olmadığı bir günde kendisinden habersiz taşınma gerçekleştiğini ve bir kısım evrakın kaybolduğunu anlattı.

Kaydı tutulmayan parça satışları
Petrol istasyonunda akaryakıt satışı yanında yağ ve araba parçalarının da satıldığına dikkat çekilen raporda, 61.935.72 TL’lik satın alınan yedek parçaların muhasebe ve stok kaydı tutulmadan satışının yapıldığı anlatıldı. Raportör konuyla ilgili başkan Öykün’den izahat istediğinde yine Hüseyinoğluları’nın sorumlu olduğu cevabını aldı. Zeynel Hüseyinoğluları da yine savunmasında çalışmadığı bir günde yapılan taşınma sonucu evrakların kaybolduğunu söyledi.
 
Sözleşmeye aykırı ödeme yapıldı
Yeni Erenköy Kredi Kooperatifi’ne ait petrol istasyonu binasının kiralarına yönelik olarak da soru işaretleri ortaya çıktı. Rapora göre, 2009 yılı için aylık kirası 150 sterlin olan bina için 200 sterlin ödeme yapıldı.  Her ay 50, yıllık 600 sterlin sözleşmeye aykırı ödeme yapıldığı raporda yer aldı. 1 Ocak 2010 tarihi ile 10 Mayıs 2011 tarihleri arasındaki kira bedelleri toplamı 3,900 sterlinin herhangi bir sözleşme olmadan ödendiği de raporda yer aldı. Bunun yanında Öykün’ün 3 Temmuz 2014 tarihinde görevi yeni başkan Mesut Yıkıcı’ya devrettiği zaman istasyona ait 19 aylık (Aralık 2012-Haziran 2014) kira bedelinin de ödenmediği ortaya çıktı.

Yönetim hatasından kaynaklanan zarar büyük!
 Yeni Erenköy Petrol İstasyonu’nun karlılık incelemesi de raporda yer aldı ve eski Başkan Özay Öykün’e ciddi suçlamalar getirildi.

Raporda, istasyonda peşin satış yapılmadığı, alacakların zamanında tahsil edilmemesi nedeniyle hem Kıbrıs Türk Petrolleri’ne hem de Yeni Erenköy Kredi Kooperatif Şti’ye yüklü miktarda faiz ödendiği, ve yüklü miktarda da faiz borcu biriktiği belirtiliyor. 1 Ocak 2009 ile 31 Aralık 2014 arasında K.T Petrolleri’ne gecikme faizi olarak 28.012.21 TL ödendiği, ayni tarihler arasında overdraft borcundan dolayı birikmiş faiz toplamının ise 414.938.32 TL olduğu ortaya çıkıyor.

Denetçinin yaptığı hesaplamalar sonucunda raporda şu ifadelere yer verildi:
“31 Aralık 2014 tarihi itibarı ile istasyon hesabında 667.492.24 TL olması gerekirken overdraft hesap bakiyesinin eksi 713.750.32 olduğu dikkate alındığında 1,381,242,56 TL’nin tamamen yönetimin hata ve suiistimali sonucu oluşan bir zarar olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır.”
 
Zarar talep edilmeli
Raporun sonuç kısmında eski belediye Başkanı Özay Öykün’ün belediyeyi zarar uğrattığı iddiasında bulunularak, Yeni Erenköy Belediye Başkan Vekilliğini yürüten Mehmet Kadı’dan zararların tahsil edilmesi ve gerekirse hukuki işlem başlatması önerisinde bulunuldu.

Diyalog

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.