1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. " SUÇLULUK HİSSEDİYORUM"
" SUÇLULUK HİSSEDİYORUM"

" SUÇLULUK HİSSEDİYORUM"

Siber susmayı tercih etti...

A+A-

 

Türlü istismarların yaşandığı ve insan haklarına aykırı uygulamaların olduğu bilinen gece kulüpleri ile ilgili Meclis'teki kadın milletvekillerinin görüşlerine başvurduk. Derya," suçluluk hissediyorum", Özdenefe, "karşıyım, kapatılmalı" derken, Siber ise susmayı tercih etti.

CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya, gece kulüplerinde bir seks köleliği olduğunu ve bunun bir insanlık suçu olduğunu vurgulayarak, "hem bir kadın olarak hem de bir milletvekili olarak suçluluk hissediyorum, üzerime düşenin farkındayım ve ben buna dair kendimi sorumlu hissediyorum, elimden geleni yapacağım" dedi.

CTP-BG Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe de, ülkede seks köleliğine bir son verilmesi gerektiğini vurguladı ve seks işçiliğinin koordine edilmesi ya da gece kulüplerinin kapatılması gerektiğine dikkati çekti. Özdenefe,"Benim gönlümde yatan gece kulüplerinin kapatılması ve kesinlikle göz yumulmaması yönündedir" dedi.

Milletvekili Doğuş Derya, "hem bir kadın olarak hem de bir milletvekili olarak suçluluk hissediyorum, üzerime düşenin farkındayım ve ben buna dair kendimi sorumlu hissediyorum, elimden geleni yapacağım" derken, diğer bir kadın milletvekili Fazilet Özdenefe de, "benim gönlümde yatan gece kulüplerinin kapatılması ve kesinlikle göz yumulmaması yönündedir" dedi. Kadın milletvekillerinden Meclis Başkanı Sibel Siber ise, gece kulüpleri konusunda konuşmaktan kaçındı ve sorumuzu yanıtlamadı.

DOĞUŞ DERYA: "YASAL DÜZENLEME HALEN TAMAMLANAMADI"

Feminist Atölye'nin (FEMA) kurucularından Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya, gece kulüplerinde bir seks köleliği olduğunu ve bunun bir insanlık suçu olduğunu vurguladı. Derya, ülkedeki gece kulüplerinde yürütülen yasal seks köleliliğine son verilmesi gerektiğini vurguladı.

Gece kulüplerindeki istismarın ortadan kaldırmasının hedeflendiği İçişleri Bakanlığı bünyesinde yürütülen düzenlemenin ise halen tamamlanamadığını belirten Milletvekili Doğuş Derya, çok daha önceden yapılması gereken bu yasal düzenlemenin, bakanlığın bünyesindeki başka konulardan ötürü geciktiğini söyledi. Doğuş Derya, ülkedeki gece kulüpleri ve konsomatris adı altında çalıştırılan yabancı uyruklu kadınlarla ilgili şöyle konuştu:

"SUÇLULUK HİSSEDİYORUM"

"Gece kulüplerinde bir seks köleliği olduğunu ve bunun bir insanlık suçu olduğunu her zaman söylemişimdir. İçişleri Bakanlığı'nda gece kulüpleri ile ilgili bir düzenleme öngören yasa çalışması var. Henüz tamamlanmadı ama bu yasama döneminde tamamlamış olmayı umut ediyoruz. Ayrıca, konsomatrislerin şiddete maruz kaldıklarında başvurabilecekleri bir ihbar hattı açılmıştı. Bu hat yeterince yaygınlaştırılamadı. Bir de gece kulüplerinin etkin denetimi lazım. Yani kişiler baskı altındaysa ihbarlar yapılması kolay olmaz."

"GECE KULÜPLERİNDE İKAMET ETMEMELERİ LAZIM"

"Ayrıca bu kadınların çalıştıkları yer olan gece kulüplerinde ikamet etmemeleri için de bir düzenleme yapılması lazım. Çünkü bir insan eğer gece kulübünde ikamet ediyorsa orada istismara daha çok açık olur. Yani yaşadıkları, cinsel, fiziksel ve ekonomik şiddetin yanında ayrıca orada ikamet etmemeleri gerektiğini düşünüyorum."

"ÇOK DAHA ÖNCEDEN YAPMIŞ OLMALIYDIK"

"o yüzden de bu doğrultuda bir düzenleme yapıyoruz ama çok fazla konu var ve Bakanlık ile birlikte bunu mümkün olduğunca çabuk bir şekilde sonuçlandırmaya çalışıyoruz. Bu yasama dönemi tamamlanmadan bunu yapmamız gerekiyor. Yani bence çok daha önce yapmış olmamız gerekiyordu ama Bakanlıkların gündeminde başka hususlar da olduğu için çalışmalar zaman zaman gecikiyor. Dolayısıyla ben buna dair kendimi sorumlu hissediyorum ve her bu tip bir haber duyduğumda da, hem bir kadın olarak hem de bir milletvekili olarak suçluluk hissediyorum. Üzerime düşeni de farkındayım ve en kısa zamanda sonuçlandırılması için elimden geleni yapacağım."

FAZİLET ÖZDENEFE: "KESİNLİKLE KARŞIYIM"

CTP-BG Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe de, ülkede seks köleliğine bir son verilmesi gerektiğini vurguladı ve seks işçiliğinin koordine edilmesi ya da gece kulüplerinin kapatılması gerektiğine dikkati çekti. "Benim gönlümde yatan gece kulüplerinin kapatılması ve kesinlikle göz yumulmaması yönündedir" diyen Fazilet Özdenefe, konsomatris adı altında kadınların gece kulüplerinde fuhuş yaptırılması konusunda şunları söyledi:

 

"Gece kulüplerine kesinlikle karşıyım. orada bir dram olduğunu biliyoruz ama gece kulüplerinde çalıştırılan kadınlar üçüncü dünya ülkelerinden gelen kadınlar olduğu için çoğu zaman toplum olarak görmezden gelebiliyor ya da bir şekilde daha yabancılaşmış gözle bakıp vicdanlarımızı da rahat tutabiliyoruz. 'Gece kulüpleri kapatılırsa ondan sonra ne olacak' gibi tuhaf tartışmalar da oluyor. Sanki erkekler zorunludur ya da aniden tecavüz makinesine dönüşecekmiş gibi bir algı yaratılıyor. Öyle bir kapasite varsa zaten onda gerçekten bir sorun vardır demektir. Bence bu konunun oturulup ciddi ciddi, sivil toplumun da baskısıyla konuşulması lazım. Fuhuş yasalsa yasaldır ve çok ciddi bir şekilde

denetlenecek. Sadece konsomatris ya da adı ne ise o şekilde çalışmaya müsaade edilecek, aksi yapıldığında da çok ciddi cezai işlemler yapılacak. Ama burada cezai işlemden de kastım, kadının yurtdışına yollanması, buradaki patronun da bu sömürüye devam etmesi değildir."

"POLİSİN VE MAHKEMELERİN GÖREVİDİR"

"Benim, Doğuş Derya'nın ve Tufan Erhürman'ın sunduğu 'Ceza Yasası'nda bunlarla ilgili de bazı düzenlemeler yaptık ve işletmecilerin görevini ciddi şekilde ağırlaştırdık. Ama tabi yasayı değiştirmek bir yere kadar ama onun uygulanmasını sağlamak da sonuçta polisin, mahkemelerin görevidir."

"YA SEKS İŞÇİLİĞİ SON BULACAK YA DA KAPATILACAK"

"Dünyanın birçok yerinde bu tarz işletmeler ya vardır ya da yoktur. Mesela İngiltere'de fuhuş serbesttir ama kadının alınıp satılması, o arada müessese olması kesinlikle yasaktır. Fuhuş olacaksa da bunu kölelikten çıkarıp, seks işçiliği olarak bunun mekanizması kurulacak. Çalışacak kadının da, sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı gibi güvencesi olacak. Devlet de diğer vatandaşlarına yaptığı gibi ilgilenecek. Ya seks işçiliğini koordine edeceğiz ya da kapatacağız. İkisi arası formül olmuyor, yani yokmuş gibi davranıp bir cinayet ya da ölüm olduğunda bunun gündeme gelmesi, bununla ilgili yorumlar yapıp sonradan susmak çok yanlış diye düşünüyorum."

"BENİM GÖNLÜMDE YATAN KAPATILMALARIDIR"

"Biz bununla ilgili CTP kadın örgütü olarak uzun zamandan beri çalışma yapıyoruz. Ama daha tabi ki o noktaya gelindiğini söyleyemeyeceğim. Siyasilere de çok iş düştüğünü sorumluluğun dışına çıkarmak mümkün değil ama tabi ki sivil topluma da görev düşüyor. Bu gerçeğimizle artık yüzleşmemiz gerekir. oturulup ciddi ciddi tartışılacak ve ya seks işçiliği koordine edilip seks işçiliğine izin verilmeyecek ya da yasaksa da yasak olacak ve çok ciddi kontrolü yapılacak, kapatılacak, izin verilmeyecek, göz yumulmayacak ve yasada dendiği gibi bu kadınlar sadece içki servisi yapacak. Benim gönlümde yatan kapatılması ve kesinlikle göz yumulmaması yönündedir."

 

Detay

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.