1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SUDE VE İLAYDA YENİDEN ÖLDÜ!
SUDE VE İLAYDA YENİDEN ÖLDÜ!

SUDE VE İLAYDA YENİDEN ÖLDÜ!

Kaza değil cinayet…

A+A-

Geride üç ölü, gözü yaşlı anne- babalar, evlatlar bırakan katil şoför Safa Güngör, hiçbir şey olmamış gibi Türkiye’ye iade ediliyor. Karar büyük infiale neden oldu. Aileler kararı protesto edecek

Devrim DEMİR

Girne- Değirmenlik Dağyolunda, üç kişinin ölümüne neden olan acemi şoför Sefa Güngör’ün “hiçbir şey yaşanmamış gibi Türkiye’ye iade kararı” verilmesi infiale neden oldu.

Havadis Gazetesi’nin kamuoyuna “Kamu Vicdanı Yaralı” başlığı ile duyurduğu haberin ardından, aileler yeni bir şok yaşadı.

Sude Demirkıran’ın annesi Yeliz Manici, kararı duyar duymaz, kızının bir kez daha öldürüldüğünü düşündüğünü söyledi.

Kararı protesto etmek için merhum Denktaş Mutluel ve İlayda Öztürk’ün ailesine de çağrı yapan Manici, bugün saat 10.00’da İçişleri Bakanlığı önünde protesto eylemi düzenleme kararı aldıklarını söyledi.

Türkiye ve KKTC arasında imzalanan “suçluların iadesi” anlaşması gereği, Sefa Güngör’ün iadesi “yasal” olarak gözükse de, aileler, bu olayın büyüklüğüne bakarak, “adil ve etik” olmadığını düşünüyor.

Kaza değil cinayet…

Ülke genelinde infiale neden olan trafik cinayetinde,  henüz hayatlarının baharında olan 16 yaşındaki Sude Demirkıran ve 17 yaşındaki İlayda Yeliz Öztürk isimli iki kız çocuğu ve 57 yaşındaki Denktaş Mutluel yaşamını kaybetmişti.

Safa Güngör’ün çiğnediği okul minibüsünde, yolcu olarak bulunan 53 yaşındaki Ferah Mutluel, 15 yaşındaki Doğukan Hüryaşar, 17 yaşındaki Havva Kaymakamtorunları ağır yaralanmıştı.

Aynı minibüste bulunan 18 yaşındaki Abdullah Korkmaz, 16 yaşındaki Sude Dermal, 16 yaşındaki Senem Töre ve 17 yaşındaki Kamil Meşeli ise kazayı hafif yaralarla atlatmıştı.

Günlerce protesto edildi

Hurdaya dönen minibüste hayatını kaybedenler ve ağır yaralananlar için halk sokağa dökülmüş, feci kaza günlerce protesto edilmişti.

Sosyal medyadan dalga geçti

Nisan ayında Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanarak 6 yıl 8 ay hapse mahkûm edilen Safa Güngör cezaevindeyken sosyal medyadaki iletisi ile yeniden kamuoyunda infiale neden olmuştu.

Güngör’ün Temmuz ayında kişisel facebook adresinde paylaşılan “koskoca 26 sene geçmiş bu mu geçmeyecek.. elbet biter..” iletisi dikkat çekmişti.

 

En yüksek cezayı almıştı

Safa Güngör, 12 Nisan tarihinde Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanarak en yüksek cezayı almıştı.  Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi Safa Güngör’ü yargılandığı 14 davadan da suçlu bularak,  Güngör’ün suçunu kabul etmesini ve cezasını ailesinden uzakta çekecek olmasını hafifletici neden olarak değerlendirip 6 yıl 8 ay ceza vermişti. KKTC yasalarının bu davalar için öngördüğü en yüksek hapislik cezası ise 7 yıl olarak belirtilmişti.

“Uykusuz ve yorgundu”

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Safa Güngör’ün avukatının savunması ise sanık aleyhine dönmüştü.  Mahkeme Güngör’ün avukatının “Halüsinasyon gördü. Yolda çukur var sanarak direksiyonu sağa kırdı” şeklindeki savunmasını da sanık aleyhine değerlendirip,  savunmayı Güngör’ün araç kullanamayacak kadar yorgun oluşunun kanıtı olarak değerlendirdi.

Güran cezaların yetersizliğine dikkati çekmişti 

Güngör aleyhine kararı okuyan Lefkoşa Ağır Ceza Mahkeme Başkanı Ömer Güran, cezaların kamu vicdanını tatmin etmediğine dikkati çekmişti.

Okunan karada bir başka ciddi konuya da dikkati çeken mahkeme başkanı Ömer Güran, Safa Güngör’ün yargılandığı birinci dava olan Fasıl 154, madde 210 “Tedbirsizlik ve Dikkatsizlik yüzünden ölüme neden olma” suçunun yasada azami 7 yıla kadar hapislik cezası olduğuna değindi.

Trafik suçlarının en ciddi, vahim suçlar arasında olduğunu belirten Güran, kamuyu ciddi bağlamda rahatsız eden, acıların çekildiği sonuçlar doğuran kazaların karşılığında,  azami 7 yıllık sürenin kamu vicdanını tatmin etmediğini söyledi.

Mahkeme başkanı Ömer Güran, İngiltere’de trafik cezalarında azami cezanın kademli bir şekilde arttığını ve daha uzun hapislik sürelerinin verildiğine dikkati çekti.

 

Karar bugün protesto edilecek

Çıkan iade kararının ardından evlatlarını, yakınlarını kaybeden aileler Bakanlar Kurulu kararını protesto etmek için bugün eylem yapacak.

Havadis’e konuşan Kazada hayatını kaybeden Sude Demirkıran’ın annesi Yeliz Manici, “istisna bir konu bu olay ve biz acılı aileler, Güngör’ün cezasını ülkede çekmesini istiyoruz. Haberin hemen ardından eylem planı düzenledik ve biz bu kararın iptali için bugün saat 10.00’da İçişleri Bakanlığı önünde eylem yapacağız” dedi.

İnfial yaratan karar Resmi Gazetede yayınlandı

Safa Güngör’ün iade kararı Resmi Gazete’de şöyle yayınlandı:

Bakanlar Kurulu, önergede belirtilenler ışığında, geri verilme isteminde bulunan ve geri verilme istemi KKTC Hukuk Dairesi (Başsavcılık)’nce uygun görülen TC uyruklu mahkûm Safa Güngör’ün 43/1988 sayılı “Suçluların Geri Verilmesi, Mahkeme İlamlarının Karşılıklı Tenfizi ve Adli Yardımlaşma Yasası’nın 3’üncü maddesinin kendisine verdiği yetkiye atfen, TC Devleti’ne geri verilmesine karar verdi.

Havadis

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.