1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SÜRAT ÖLDÜRÜYOR
SÜRAT ÖLDÜRÜYOR

SÜRAT ÖLDÜRÜYOR

Ülkemizde son beş yıl içinde meydana gelen 18 bin 543 trafik kazasında 187 kişi öldü, 4 bin 960 kişi yaralandı

A+A-

Emine UYSAL


 Ülkemizde son beş yılda meydana gelen 164 ölümlü trafik kazasında 187 kişi trafik kurbanı oldu. Bu sürede meydana gelen toplam 18 bin 543 trafik kazasında ise, 4 bin 960 kişi yaralandı.   

2009 yılında 38 ölümlü kazada 44 kişi, 2010 yılında 37 ölümlü kazada 42 kişi, 2011 yılında 37 ölümlü kazada 42 kişi, 2012 yılında 22 ölümlü kazada 24 kişi yaşamını yitirdi. 

2013 yılı 12 Kasım tarihine kadar meydana gelen 30 ölümlü kazada 36 kişi hayatını kaybetti.

Ölümlü kazaların oluş nedenlerinin en başında aşırı sürat geliyor. Ölümlü kazaların 93’ü aşırı süratten meydana geldi.

5 yıllık süreçte, ölümlü kazaların 21’i yolun solunu tutmama, 17’si alkollü araç kullanma, 14’ü kavşakta durmama, 9’u dikkatsiz sürüş, 1’i çemberde öncelik vermeme, 2’si ani sağa dönüş, 1’i tehlikeli mahalde araç geçme, 2’si U dönüşü yapma, 2’si aşırı geri sürme sonucu meydana geldi.

Ölümlü kazaların nedenleri

2013 yılının 12 Kasım tarihine kadar meydana gelen ve 36 kişinin yaşamını yitirdiği ölümlü kazaların 17’si de aşırı sürat, 5’i yolun solunu tutmama, 2’si alkollü araç kullanma, 1’i kavşakta durmama, 1’i aşırı geri sürme, 3’ü dikkatsiz sürüş, 1’i ani sağa dönüş, 1’i tehlikeli mahalde araç geçme, 1’i ani kapı açma sonucu yaşandı. 

Yaşamını kaybedenlerin 5’i yaya, 11’i yolcu,  2’si bisiklet sürücüsü, 5’i motosiklet sürücüsü, 13’ü ise araç sürücüsüydü.

Adanın kuzeyinde bu yıl meydana gelen ölümlü kazaların 21’i tek şeritli, 9’u ise çift şeritli yolda meydana geldi.

Üzücü tablo

2009 yılında 38 ölümlü kazada 44 kişi, 2010 yılında 37 ölümlü kazada 42 kişi, 2011 yılında 37 ölümlü kazada 42 kişi, 2012 yılında 22 ölümlü kazada 24 kişi yaşamını yitirdi.

Ölümlü kazaların oluş nedenleri arasında “aşırı sürat”, “kavşakta durmama” ve “dikkatsiz sürüş” gibi nedenler dikkat çekiyor.

Bu arada yasada yapılan değişiklikle alkollü araç kullanmaya getirilen yüklü para cezasının olumlu sonuçları görülüyor.

Bu yıl meydana gelen 27 ölümlü kazanın oluş nedenleri arasında “iki alkollü sürüşün” olması dikkat çekiyor.

Avcı: Altyapı affedici değil

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Dr. Mehmet Avcı, son beş yılda meydana gelen ölümlü trafik kazalarında süratin ön plana çıktığını söyledi.

Avcı, “Aşırı süratin ölüm getirmesinin sebepleri vardır. Altyapıların affedici olmaması, sürücü eğitimi ve kültürünün yeterli düzeye getirilmemesi, araçların muayenelerinin de standartların altında yapılması nedeniyle süratli giden araçlarda meydana gelen kazalar dikkat çekmekte. Devletin koymuş olduğu hız limitlerine uymama cesareti gösterme, kendisinin becerisine arabasının sağlamlığına güvenmenin ana nedeni devlet otoritesinin yolda kendisini göstermemesidir. Burada eğitim yetersizliği etken olmaktadır” dedi.

“Yüksek para cezası caydırıcılıkta önemli rol oynamıştır”

Dr. Mehmet Avcı, alkollü sürüş nedeniyle 5 yıl öncesine kadar bir yılda 8-9 ölümlü kaza olduğuna dikkat çekerek, devletin alkollü sürüşe müsamahalı bakmaması ve kamuoyunun bilgilendirilmesi sonucunda alkol tesiri altında gerçekleşen ölümlü kazalarda ciddi boyutta düşüş görüldüğünü kaydetti. 

Avcı, “Görüleceği gibi devletin müsamaha göstermeyeceği, ehliyetin anında gidebileceği ve yüksek para cezası da caydırıcılıkta önemli rol oynamıştır. Daha da önemlisi ölümlü alkollü kazalarına artık rastlamıyoruz. Gençlerimizin bu konuda gösterdiği duyarlılık takdir edilecek seviyededir” dedi.

“Polis Genel Müdürlüğü geri planda durdu”

Avcı, “Arka Koltukta Emniyet Kemeri ve Bebek Koltuğu Yasası”nın geçtiğini ancak yeterli kontrol ve kullanım olmadığına işaret etti. 

Polis Genel Müdürlüğü’nün bu konuda geri planda durduğunu savunan Avcı, “Polis Genel Müdürlüğü arka koltukta emniyet kemeri ve bebek koltuğu kontrolü yapılacağını duyursa, bu ülke genelinde bir günde uygulanmaya başlar. Bu yıl, trafik kazasında ölen bebeklerin hiçbiri bebek koltuğunda değildi. Bundan tabiî ki ebeveynler sorumlu olduğu kadar, caydırıcılık görevini etkin yapmayan makamlar da sorumludur. Trafik kazalarında devletin daha hassas davranmasının zamanı çoktan geldi” şeklinde konuştu.

Sevay: Denetimimiz ne yazık ki çağın gerisine düştü

Trafikte Kazasız Yaşam Derneği (TRAKAYAD) Başkanı Hüseyin Sevay, ülkemizde çağdaş bir trafik sisteminden bahsetmenin mümkün olmadığına dikkat çekerek, trafiğin üç temel unsuru olan, mühendislik, eğitim ve denetimin var olması gerektiğine işaret etti. 

KIBRIS’a konuşan Hüseyin Sevay, “Ülkemizde trafik mühendisliği adına hiçbir şey yoktur. Gelişmiş ülkelerde olan okul müfredatlarına entegre olmuş trafik güvenliği eğitimi yoktur. Denetimimiz ne yazık ki çağın gerisine düştü. Yapılan kontroller trafik kazalarını azaltmıyor. Son yılların içinde kaza sayılarında ciddi bir düşüş yok” dedi.


Haftalık kaza sayılarında düşüş olmadığına dikkat çeken Sevay, büyük bir değişime girilmesi gerektiğini anlattı. 

Hüseyin Sevay, şöyle devam etti:

“Trafik konusunda büyük bir değişime ihtiyacımız var. Trafik 1974 yılından beri hiçbir zaman öncelikli sorun olarak ele alınmadı. Mühendisliğin bu ülkeye gelmesi lazım. Ehliyet sistemi, sigorta sistemi ve tüm bahsettiklerimiz üstünde sistem oluşturulmalı. Bilimsel bir düzeyde ülkeye kazandırılması gerekiyor. Başka şansımız yoktur. Trafikle ilgili tüm organlar Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde toplanmalı. Bilimsel bir bakış açısı ile yapılmalı. Bize yön verecek ciddi bir felsefe ortaya koymamız ve somut hedefler üstünde çalışmamız gerekiyor. Bedelleri gerçekten çok ağır. İnsanlar hayatlarını kaybediyor. Bu konu ivedilikle ele alınmalı”.

KIBRIS

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.