1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SÜREÇ KONUSUNDA MÜZAKERECİLERDEN FARKLI DEĞERLENDİRMELER
SÜREÇ KONUSUNDA MÜZAKERECİLERDEN FARKLI DEĞERLENDİRMELER

SÜREÇ KONUSUNDA MÜZAKERECİLERDEN FARKLI DEĞERLENDİRMELER

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yeni müzakere süreci çerçevesinde;

A+A-

SÜREÇ KONUSUNDA MÜZAKERECİLERDEN FARKLI DEĞERLENDİRMELER

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yeni müzakere süreci çerçevesinde 31 Mart Pazartesi günü yapacakları ikinci görüşme ile Kıbrıs sorunu yeniden perde önüne geliyor.

Rum Yönetimi, güven yaratıcı önlemler (GYÖ) için uluslararası unsurda iyi bir ortam şekillendiği kanaatini dile getirirken Nisan ayının, müzakerecilerin derinlere ineceği güven yaratıcı önlemlerin de gündeme geleceği bir ay olacağını değerlendiriyor.

Atlihia haberi “Hükümet Güven Yaratıcı Önlemler İçin İyi Ortam Saptıyor... Pazartesi Eroğlu-Anastasiadis Görüşmesi... Özersay: Al-Ver Zamanı Geldi... Downer Görevinin Son Sözünü Yazıyor” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.

Habere göre Yunan ayaklanmasının yıldönümü nedeniyle dün Limasol’da düzenlenen törende konuşan Rum Sözcü Hristos Stilianidis, Rum Yönetimi’nin, güven yaratıcı önlemler alınmasıyla ilgili göstergelerin iyi olduğunu ve uluslararası unsurun Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “Mağusa’nın çitle çevrili kenti” ifadesiyle nitelediği Maraş’ın Rumlara verilmesi önerisini kabul ettiği kanaatinde olduğunu söyledi.

Anastasiadis’in önerisinin hayata geçmesiyle Kıbrıs sorununun çözüm çabasında, bunun paralelinde güven yaratılmasında olumlu bir iklim meydana geleceğini savunan Stilianidis “Ancak kat edilecek yol uzun ve Kıbrıs sorununun çözümü hazır değildir, çetin müzakerelere, müttefiklere ve AB ilke ve değerlerinde ısrar edilmesine gerek vardır” ifadelerini kullandı.

Stilianidis, Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay’ın açıklamaları ve liderlerin Pazartesi günkü görüşmesiyle ilgili bir soruya karşılık Rum Yönetimi açısından kamuoyu önünde müzakere diye bir şey olmadığını söyledi ve şunları ekledi:

“Hükümetin tutumu baştan beri netti. Cesur güven yaratıcı önlemlerle yeni bir dinamik katmamız gerekiyor. Bizim taraf, Mağusa’nın iadesi konusunda ısrarlıdır Kamuoyu önünde müzakereye girerek müzakere kozumuzu, müzakere taktik ve stratejilerimizi alaşağı ve iptal etmemiz en kötü hata olur. Kamuoyunda müzakere zarar verir, tarihi deneyimimiz bize bunu gösterir.”

Rum sözcü son olarak Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis arasında yapılacak ikinci görüşmede şu ana kadar gelinen yerin gözden geçirileceğini kaydetti.

Aynı gazete Rum tarafının müzakerecisi Andreas Mavroyannis’in durumu “zor” diye niteleyip ve “Kıbrıs sorununun çözümüne kadar daha gidilmesi gereken çok yol olduğunu” söylerken Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay’ın nisan ayında al-verin başlamasından söz ettiğine, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun da al-ver olmadan Kıbrıs sorununun çözülemeyeceğini söylediğine dikkat çekti.

Gazete Özersay ve Eroğlu’nun açıklamalarını Kıbrıs Türk basınını kaynak göstererek “Özersay Al-Ver İstiyor... Kıbrıslı Türk Müzakereci, Müzakerelere Katılımının, karşılıklı Kabul Edilebilecek Bir Sonuç Çıkarmak İçin Olduğunu Söylüyor” başlığıyla okurlarına aktardı.

Simerini haberi manşetten “Türkler Al-Ver İçin Bastırıyor... Özersay Nisan Ayında Böyle Bir Sürecin Başlayacağını İlan Ediyor” başlığıyla aktardı.

Gazete, Özersay’ın Kıbrıs Türk basınına yansıyan sözlerinin “al-ver sürecinin nisan ayında başlayacağını, 31 Mart’taki liderler görüşmesinin al-ver sürecinin başlangıcı anlamına geleceği” gibi satır başlarını okurlarına aktardığı haberinde Rum Sözcü Stilianidis’in dünkü açıklamasıyla Türk tarafının müzakerelerin geleceğiyle ilgili beklentilerini reddederek “henüz başındayız” dediğini aktardı.

Politis haberine, “İki Taraftan Müzakerelerle İlgili Farklı Değerlendirme... Başta Mı Yoksa Al-Ver’de Mi.. Özersay Nihai Çözüme İlişkin Al-Vere İki Lider Tarafından 31 Mart’ta Başlanabileceğini söylerken Hristos Stilianidis Henüz Başında Olduğumuzu Vurguluyor”;  Fileleftheros “Türkler İlerleme Sahnesi Kurmaya Çalışıyor... Özersay Al-Ver Zamanı Diyor, Hükümet Daha Kat Edilecek Yol Var Cevabını Veriyor” başlığını attı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.