1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SÜRECİ TETİKLEYEN, İLERİYE SÜREN BAŞKA DİNAMİKLER VAR
SÜRECİ TETİKLEYEN, İLERİYE SÜREN BAŞKA DİNAMİKLER VAR

SÜRECİ TETİKLEYEN, İLERİYE SÜREN BAŞKA DİNAMİKLER VAR

Nabi, ABD temaslarını tamamlayarak KKTC’ye döndü, doğal kaynaklarının yanında,

A+A-

NAMİ: “ŞU AN SÜRECİ TETİKLEYEN, İLERİYE SÜREN BAŞKA DİNAMİKLER VAR. BUNU TEK BİR FAKTÖRE İNDİRGEMEK DOĞRU DEĞİL”

Amerika Birleşik Devletleri ziyaretini tamamlayan Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Kıbrıs sorununu çözüm sürecini tetikleyen doğal kaynaklarının yanında başka dinamiklerin de bulunduğunu kaydetti.

Nami, bir hafta süren ziyaretinde ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, ABD Kongresi, Senato ve Temsilciler Meclisi üyeleri ile görüştüğü, bazı düşünce kuruluşlarının etkinliklerine katıldığı ve pek çok medya kurumuna mülakat verdiği Washington ve New York ziyaretlerinin ardından bu akşam ülkeye döndü.

Nami, Ercan Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında, ABD’deki temaslarında Kıbrıs konusuna çok üst düzey bir ilgi olduğunu yerine gördüklerini; Beyaz Saray’a bağlı Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilileri ile temasının Kıbrıslı Türkler açısından bir ilk olduğunu vurguladı ve “son derece önemli bir gelişmeydi” dedi.

“ÇOK ÜST DÜZEYDE İLGİ”

Görüşmelerde Kıbrıs konusunda beklenen gelişmeler, bölgedeki sorunlar ve bu sorunların Kıbrıs sorunu üzerinde muhtemel etkilerinin de ele alındığını ifade eden Nami, “Washington’da Kıbrıs konusuna çok üst düzey ilgi olduğunu yerinde gördük… Bizim istediğimiz zaten konuya uluslararası ilginin üst düzeye çekilmesi ve bu sürecin sonuç alacak şekilde tamamına erdirilmesi, buna uluslararası camianın katkı koyması” diye konuştu.

Temaslarında ABD basının yoğun ilgi gösterdiğini, pek çok mülakat verdiğini belirten Nami, “Bunların baş sayfa da dahil basında yer alması, Kıbrıs konusuna gösterilen ilginin bir işaretidir diye düşünüyorum” dedi.

DOĞAL GAZ

Düşünce kuruluşlarındaki temaslarında ilginin doğal gaz üzerinde olduğunu belirten Nami, “Doğal gaz konusunun Kıbrıs meselesinin özellikle Amerikada gündemin daha üst sırlarına oturmasına vesile olacağı net bir şekilde ortada” ifadesini kullandı.

New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Yardımcısı ile görüşmesine de değinen Nami, temaslarında Kıbrıs’ın Birleşmiş Milletlerin gündeminde de üst sıralarda yer aldığını gördüklerini belirtti. Nami, bu görüşmede Alexander Downer’in BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanlığı görevini bırakmasını da ele aldıklarını söyledi.

Kıbrıs Rum tarafında bazı kesimlerin kendisinin ABD temaslarına gösterdiği tepkiye de değinen Nami, şöyle konuştu:

“Bundan üzüntü duyduk çünkü yaptığımız temasların kapsamlı bir çözüme hizmet etmesini amaçlıyoruz… Her iki tarafın da bu kapsamlı çözüm mesajıyla dünyaya açılmaları ve destek talep etmeleri özlenen bir olgudur .”

Nami, Türkiye’nin Washington ve New York’taki yetkililerine, temaslarındaki katkılarından dolayı teşekkür etti.

“ŞU AN SÜRECİ TETİKLEYEN BAŞKA DİNAMİKLER VAR”

ABD’nin Kıbrıs konusuna aktif katkı koymaya hazır olduklarını gördüklerini kaydeden Nami, 2004 ile yeni müzakere süreci arasındaki farkın sorulması üzerine, “Her sürecin kendi dinamiği var.  2004’te esas dinamik Avrupa Birliği’nin genişlemeye karar vermiş olmasıydı. Aradan on yıl geçti şu an süreci tetikleyen ileriye süren başka dinamikler var. Bunu tek bir faktöre indirgemek doğru değil. Örneğin ‘sadece doğal gazdır bunu sebebi’ demek doğru değil, başka sebepler de var. Sürecin başarıya ulaşacağına dahil güçlü bir inanca sahibiz… Kendilerinin de burada önemli bir başarı şansı olduğunu değerlendirdiklerini gördük” dedi.

Özdil Nami’ye ABD ziyaretinde Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin ve Özel kalem Müdürü Hüseyin Özel eşlik etmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.