1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SURİYE KRİZİNİ GÖĞÜSLEME MAKSATLI RUM-YUNAN EŞGÜDÜMÜ
SURİYE KRİZİNİ GÖĞÜSLEME MAKSATLI RUM-YUNAN EŞGÜDÜMÜ

SURİYE KRİZİNİ GÖĞÜSLEME MAKSATLI RUM-YUNAN EŞGÜDÜMÜ

Güney Kıbrıs ve Yunanistan, üçüncü ülke vatandaşların muhtemel tahliyesi ışığı altında Suriye krizini göğüslemek için çabalarını koordine ediyor ve güç birliğine gidiyor.

A+A-

ÜÇÜNCÜ ÜLKE VATANDAŞLARININ MUHTEMEL TAHLİYESİ İÇİN “IONA” VE “ESTİA” PLANLARI

Güney Kıbrıs ve Yunanistan, üçüncü ülke vatandaşların muhtemel tahliyesi ışığı altında Suriye krizini göğüslemek için çabalarını koordine ediyor ve güç birliğine gidiyor.

Simerini ve diğer gazeteler “Kıbrıs ve Yunanistan Suriye İçin Koordine Oluyor” ortak başlıklı haberinde Rum ve Yunan hükümetlerinin planlarının özellikle, Güney Kıbrıs’ın Lübnan ve başka ülkelerden gelecek yabancı uyruklular için bir transit kavşağı olarak kullanılmasını, Yunanistan’ın ise bu kişilerin mümkün olduğunca süratle nakledilmesi konusunda yardımcılık yapmasını öngördüğünü yazdı.

Habere göre Yunan hükümetinden üst düzey yetkililer dün Rum tarafında, İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tasos Mitsopulos’la temaslarda bulundu, Rum Dışişleri Bakanlığı’nın Kriz Yönetim Merkezi’nde gerçekleştirilen geniş çaplı toplantıya katıldı. Yunanistan Kamu Düzeni Vatandaşı Koruma Bakanlığı Sivil Koruma Genel Sekreteri Patroklos Georgadis Yunan tarafının bu maksatla “Ioni” (virüs?) isimli bir plan yaptığını, Güney Kıbrıs’ın “Estia” (Yurt) isimli planıyla ilgili bilgi aldığını açıkladı.

Georgiadis “Yunanistan ve Kıbrıs’ın mülteci dalgalarının müşterek faaliyetle göğüslenmesi için çabalarını koordine etmesini hedefliyoruz” derken Hasikos Yunanistan’ın, ihtiyaç olması halinde özellikle Suriye krizi nedeniyle Kıbrıs’a kaçacak Avrupa vatandaşlarına ve üçüncü ülke vatandaşlarına kolaylık sağlamak için Güney Kıbrıs’a kendi imkânlarıyla yardımcı olmak niyetinde olduğunu söyledi.

Hasikos Rum Sivil Savunması’nın, ilgili ülkelerin büyükelçilikleriyle istişare içerisinde, kendilerini ülkelerine götürecek imkânlar sağlanana kadar Rum tarafında kalmalarını sağlamak için -uçak veya gemi- vasıtalara binecek kişilerin kimler olduğunu ve sayılarını bilmesi gerektiğini vurguladı. Hasikos, bunlardan bazılarının Rum Yönetimi’nin kontrol edemeyeceği başka şekillerle de Ada’ya ulaşabileceklerini söyledi.

Rum Adalet Bakanı Yonas Nikolau da, Suriye’ye muhtemel saldırı karşısında gerekli bütün planlamaların, Güney Kıbrıs’ın güvenliğine katkı koyacak yetkili makam ve birimlerle istişare içerisinde yapıldığını açıkladı.

Rum polisinin ilk andan itibaren,  gerekli projeleri ortaya koyduğunu ve koruma önlemi alınması gereken belirli noktaları veya hedefleri belirlediğine işaret eden Nikolau, bunlar arasında büyükelçilikler ve Arap ülkelerinden gelen kişilerin sıklıkla uğradığı diğer yerler, Batılı ülke menfaati (işletme, tesis, konut, v.b.) yerler bulunduğunu söyledi. Nikolau, Suriye’ye yapılacak operasyonun Ada’ya özlü bir sorun çıkarmasının beklenmediğini de sözlerine ekledi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.