1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Suriye’de sıcak gelişme…
Suriye’de sıcak gelişme…

Suriye’de sıcak gelişme…

Halep’te neler oluyor?

A+A-

Suriyeli sivillerin ve muhaliflerin Doğu Halep'ten tahliyesi devam ederken bir son dakika gelişmesi yaşandı... Suriyeli bir yetkili engellemeler nedeniyle tahliye operasyonun askıya alındığını ifade etti. Öte yandan Reuters bir görgü tanığına dayandırdığı haberinde, Doğu Halep'te tahliye otobüslerinin ayrıldığı yerden patlama sesleri geldiğini duyurdu.

Suriye’nin Halep kentinde dünden bu yana sorunsuz devam eden tahliyeler sekteye uğradı. Suriyeli bir yetkili engellemeler nedeniyle tahliyelerin durdurulduğunu ve operasyonun askıya alındığını ifade etti. Hizbullah’ın askeri biriminden konuyla ilgili yapılan açıklamada, protestocuların Doğu Halep’ten çıkış yolunu kapattığı ve iki Şii köyünün tahliyesini istedikleri belirtildi.

Reuters ise bir görgü tanığına dayandırdığı haberinde, Doğu Halep’te tahliye otobüslerinin ayrıldığı yerden patlama sesleri geldiğini duyurdu.

Konuyla ilgili iki taraf da birbirini suçluyor… Muhalifler Şii milislerin tahliye konvoyuna ateş açtığını iddia ediyor. Suriye devlet televizyonu ise muhaliflerin anlaşmaya uymadığı yönünde yayın yapıyor.

RUSYA: 3 BİN MUHALİF SAVAŞÇI KENTTEN AYRILDI

Rusya, Halep’in doğusunda rejim kuşatması altındaki bölgeden son 24 saatte 6 bin 400’den fazla insanın tahliye edildiğini açıkladı.

tahliye.jpg

Reuters’ın RIA ajansını kaynak göstererek geçtiği habere göre; Rusya Savunma Bakanlığı, Doğu Halep’ten ayrılan 6 bin 400 kişiden 3 bininin muhalif savaşçı olduğunu belirtti.

Twitter hesabından açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da “Şu ana kadar Doğu Halep’ten yola çıkan beş konvoyla birlikte 7 binin üzerinde sivili tahliye etmiş bulunuyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

AÇIKLAMALAR ARASINDA FARK VAR

Rusya’nın yaptığı açıklamada tahliye edilenlerden 3 bininin muhalif olduğu belirtilirken, Çavuşoğlu’nun mesajında yalnızca sivillerin tahliye edildiği belirtildi.

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, 40 bini sivil olmak üzere yaklaşık 50 bin kişinin bölgede sıkışmış durumda olduğunu ifade etti.

Ancak Suriye ve Rusya taraflarından dün yapılan açıklamalarda, 4 ila 5 bin kişinin tahliye edileceği bilgisi paylaşılmıştı.

tahliye2.jpg

ESAD: HALEP’TE TARİH YAZILDI

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, resmi sosyal medya hesaplarından yayınladığı video mesajında Halep’te tarih yazıldığını söyledi.

Esad, “Halep, direniş gösteren Haleplilerin, cesur Suriye ordusunun ve hem Halep’in hem ülkesinin yanında duran tüm Suriyelilerindir. Tüm bu yaşananlar tarihi nitelik taşıyor” dedi.

ABD Yönetimi, Suriye rejimini, Halep’te katliam yapmakla suçluyor. Dışişleri Bakanı John Kerry, “Kalan tek soru, Suriye rejiminin, Rusya’nın desteğiyle, yapıcı bir şekilde müzakere etmek üzere Cenevre’ye gitmeye istekli olup olmadığı ve kendi halkını öldürmeyi bırakmaya istekli olup olmadığı” dedi.

SURİYE KONUSUNDA DÜN YAŞANAN DİĞER GELİŞMELER ÖZETLE ŞÖYLE:

— ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump, Suriye’de kısmen Körfez parasıyla finanse edilecek güvenli alanlar oluşturacağı yönündeki sözlerini tekrarladı.

— AB Liderler Zirvesi’nde, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Halep’teki durumu ‘yürekler acısı’ olarak nitelendirdi ve Avurpa diplomasinin başarısızlığa uğradığını söyledi.

— AB Konseyi Başkanı Donald Trump, Halep’te yardım geçişini sağlayan insani koridorların hemen açılması talebinde bulundu.

— Britanya temiz su, yiyecek gibi insani yardımların milyonlarca Suriyeliye ulaştırılması için 25 milyon dolar ek yardım sağlayacağını açıkladı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.